Gennemgang af Telias dækningskort

Telia deler 3G- og 4G-netværk med Telenor, og på 3G-delen er de formentlig stærkest, og det er bakket op af solid 4G-dækning, hvor de to udbydere dog er blevet overhalet af TDC.

Hvis du bor i en af de større byer, er der dog gode chancer for, at Telia generelt kan tilbyde de højeste hastigheder, og faktisk er deres 4G netværk også bredt ud til en del mindre byer – i alt dækker de omkring 75 procent af danskerne i sommeren 2013.

Se Telias dækningskort

Priser på mobilt bredbånd på Telias netværk

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Telia stod oprindeligt stærkest på 4G-delen i Danmark, men de har haft fokus på at lægge 3G-netværket sammen med Telenors, og i den periode er det blevet overhalet af TDC på 4G-delen. Til gengæld står de formentlig stærkest på 3G-netværket, og det bliver trods alt suppleret af et ganske fornuftigt 4G-netværk.

Har du et 4G-abonnement, vil du også have adgang til 3G-netværket, hvis der ikke er 4G-dækning – har du ikke et 4G-abonnement eller understøtter dit udstyr ikke 4G(også kendt som LTE), så vil du kun have adgang til 3G-masterne. Der er dog i hovedreglen også 3G-dækning, hvis der er 4G-dækning, men særligt ved Telia kan der være undtagelser.

Hvordan du læser dækningskortet

Se Telias dækningskort

Telias dækningskort er et af de simpleste at bruge, men desværre også sværeste at analysere noget rigtigt brugbart ud fra. Springene i intervallerne er for store til, at det er let at gennemskue, hvilken fart man kan forvente. Hold dog øje med farvenuancerne. Jo mindre kraftig farven er, jo ringere er dækningen – derfor er det ved de mindre gennemtrængende farveniveauer meget sandsynlig, at du vil opleve hastigheder der er en del under det, der er angivet – særligt indendørs, hvor du formentlig flere steder vil kunne opleve, at du dårligt nok kan fange signal..

Vær også opmærksom på, at de fleste smarphones ikke understøtter 4G/LTE medmindre andet er angivet. Blandt undtagelserne er Samsung Galaxy SIII LTE og Iphone 5. De fleste ældre USB-modems understøtter heller ikke 4G/LTE – køber du et 4G-abonnement med et USB-modem, kan du dog naturligvis godt forvente, at det medfølgende USB-modem understøtter LTE – men er dit modem købt i forbindelse med et 3G-abonnement, så understøtter det næppe 4G.

Se dækningskortene

Nedenfor har vi samlet links til udvalgte udbyderes dækningskort, ligesom vi har skrevet, hvilket netværk de enkelte udbydere bruger, så du ikke behøver undersøge det samme dækningskort flere gange.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Telia dækningskort uden 4G-dækning

Du kan se 3G dækningen alene ved at fjerne fluebenet fra 4G i øverste højre hjørne, og på den måde se hvilket signal du kan forvente, hvis din enhed ikke understøtter 4G.

De lilla farver er 4G-hastigheder, de turkis er 3G-hastigheder og de gule er 2G-hastigheder. Både 3G og 4G er nok til de fleste behov, men vær opmærksom på, at jo mere kraftig farven er, jo bedre dækning er der. Og da springet fra 2G til 3G er fra 16 Mbit til 0,2 Mbit, vil du også kunne opleve meget ringe dækning mange steder i de lysturkise områder!

Vær opmærksom på, at Telia selv skriver, at man i praksis ikke skal forvente mere end 10-40 Mbit på deres 4G bredbånd, selv om de sælger det som “op til” 80 Mbit.

Det er meget svært at gennemskue præcis hvor dårlig dækningen er i områderne med knap så “klare” farver, men man bør ikke forvente et specielt anvendeligt mobilt bredbånd indendøre i disse områder, selv om man bør kunne forvente, at der er signal – og dermed også fin mulighed for at tjekke mail og lignende mindre krævende aktiviteter.

Du zoomer ind på kortet med plus og minus i venstre side, ligesom du kan rykke markøren, hvis du vil tættere ind. Du kan altid rykke kortet ved at holde musen nede på kortet, og rykke kortet i den retning du ønsker det.

Telias dækning generelt

Telia har tidligere haft det bedste 4G-netværk, men i løbet af foråret 2013 har TDC overtaget den position – Telia er dog ikke langt efter, men forspringet bliver formentlig større som minimum frem til årsskiftet. Med 4G-bredbånd vil du naturligvis komme på 3G-netværket, når der ikke er dækning.

På 3G-netværket er Telia umiddelbart ikke de bedste, men ud fra dækningskortet er det svært at se, hvor der er problemer med dækningen, ud over de steder, hvor det er allerværst. Det er især Jylland, der er ramt af områder med ringe dækning. Særligt i det østlige Himmerland, vest for Struer og i nærheden af Fjerritslev er der områder med særdeles ringe dækning, men der er områder i hele landet med mindre huller med meget ringe dækning.

Det er der dog ved alle udbydere, og derfor er det altid en god idé at undersøge dækningen, inden man bestiller mobilt bredbånd, så man er sikker på at få mest muligt ud af sit abonnement.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning