Hvad vil det sige at åbne porte i min router?

Det kan være svært at gennemskue, hvad det vil sige at åbne en port eller lave “port forwarding”, som det også ofte bliver kaldt.

Det kan være du eller et af dine børn, vil spille et online spil, eller skal bruge et program, der kræver, at man åbner en port, før det kan fungere over nettet, og du er usikker på, hvad det egentlig vil betyde for din sikkerhed på internettet.

Man kan hurtig fristes til at tro, at så snart man åbner en port, vil det strømme ind med angreb og virus.

Læs hvordan, du åbner porte.

Hvorfor er portene lukkede?

Det er meget almindeligt, at portene er lukket i routeren, når du får den fra din internetudbyder. Det er med til at sikre, at folk udefra ikke kan styre eller påvirke programmer på computeren, men du behøver dog ikke være bekymret for at åbne enkelte porte.

Du kan sammenligne det lidt med postsystemet. Ip-adressen giver postnummeret, så netværket ved, hvilken computer der skal stå for at sende pakken til det rigtige sted. Portnummeret er det hus, som pakken skal leveres til. Når computeren modtager pakken er der to muligheder:

1. Den afviser pakken, fordi modtageren ikke må modtage post

2. Den sender pakken til adressen

Det sidste lyder måske ikke farligt, men problemet opstår, hvis nogle forsøger at sende pakker, der kan skade din computer. Selvom der er tusindvis er porte, er det generelt relativt let at finde frem til åbne porte – det er ikke meget sværere end at slå en adresse op i en telefonbog.

Det kan ikke undgås, at hackere kan forsøge at sende skadelige pakker til din computer. Derfor er det vigtigt, at du kan stole på det program, som bruger porten.
Pakken bliver modtaget af det program, som bruger porten, hvis programmørerne har gjort deres benarbejde ordentligt. Så længe du stoler på, at programmet er lavet ordentligt, behøver du ikke være bange, for i så fald vil de skadelige pakker blive afvist af programmet.

Husk dog, at det reelt kun kræver én forkert håndteret skadelig pakke, før du kan få problemer med din computer – men husk samtidig også, at du som privatperson ikke er i fare for specielt hårde hackerangreb.

Generelt er det en god idé at holde portene lukkede via routeren, men omvendt behøver man heller ikke være bekymret for at åbne porte for spil eller anden software – hvis programmørerne har gjort deres arbejde ordentligt, og du har et godt virusprogram, vil du kun i ekstreme tilfælde opleve problemer.

Som supplement kan du dog overveje at installere et firewallprogram, der holder øje med din trafik på nettet.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning