Hvad skete der med hastighederne…?

Det er slut med ”op til” hastigheder i Danmark, og det betyder, at forbrugerne skal vænne sig til nye måder at opgive hastigheder på – og i første omgang, er det temmelig forvirrende.

Udbyderne har nemlig valgt mange forskellige måder at opgive hastighederne på. Det vender vi tilbage til.

For hvorfor er det egentlig overhovedet, at udbyderne går væk fra ”op til” hastighederne? Det skyldes en aftale forbrugerombudsmanden lavede, der blev offentliggjort i november. Den aftale er trådt i kraft i dag. Aftalen er lavet for at det i fremtiden skal blive lettere for forbrugerne at gennemskue og sammenligne hastigheder på tværs af udbydere. Med ”op til” hastigheder var der nemlig stor risiko for, at man som forbruger endte med hastigheder, der var adskillige Mbit lavere end ”op til” hastigheden.

Især Waoo! har kæmpet mod ”op til”-hastighederne. De har nemlig hastighedsgaranti, og deres teknologi gør det også markant lettere for dem at love, at de lever op til deres hastigheder.

Vi har det på løsninger på ”op til”-hastigheder for både fastnet bredbånd og mobilt bredbånd. I første omgang er der mange forskellige løsninger, men det virker logisk at tænke, at udbyderne på sigt vil søge mod strømlinede løsninger. ”Op til” kan stadig bruges som begreb, men så skal 80 procent af kunderne faktisk få den hastighed – eller i hvert fald være meget tæt på!

Fastnet bredbånd – sådan skriver udbyderne nu

Hos TDC har man allerede i flere dage garanteret de 20 Mbit, som man det seneste lange stykke tid har solgt sit bredbånd med. Præcis hvad det betyder for kunder, der har lavere hastigheder er endnu uklart.

TDC-ejede Fullrate har sat minimumshastigheder på deres produkter. Det betyder eksempelvis, at du er garanteret 7 Mbit, hvis du bestiller12 Mbit, og du er garantret 20 Mbit, hvis du bestiller 30 Mbit. Upload hastigheden er generelt ikke ret hårdt ramt og i 3 ud af fem pakker, lover de at leve op til uploadhastigheden.

Telia har samme løsning som Fullrate. På de laveste hastigheder er minimumhastigheden helt op til 10 gange lavere end den annoncerede hastighed, mens det fra 10 Mbit og op er med nogenlunde samme udsving, som hos Fullrate.

Kabel-tv udbyderne Stofa og YouSee har ikke ændret på deres hastigheder til bredbånd via kabel-tv (… faktisk har YouSee sat deres 20 Mbit op til 25 Mbit). Hos YouSee oplyser de, at de sender internettet med ”ekstra” hastighed, men begge udbydere oplyser dog også, at kunderne kan opleve lavere hastigheder, når der er meget belastning på nettet.

Telenor sælger indtil videre stadig deres bredbånd som ”op til” en hastighed.

Mobilt bredbånd – sådan skriver udbyderne nu

Med mobilt bredbånd er det lidt sværere med hastighed, da du altid kan ramme huller, hvor der slet ikke er dækning. 70 % af kunderne skal opleve den hastighed, som forbindelsen bliver markedsført med.

Oister har allerede for flere dage ændret procedure, så man nu har 4-20 Mbit i stedet for 21 Mbit.

3, der ejer Oister, skriver naturligvis samme besked på 3G-netværket, mens du på 4G-netværket kan forvente 8-35 Mbit – men på 4G-netværket er det altså kun omkring 50 procent af danskerne, der kan få adgang, men husk, du også kan have adgang via 3G, når du har 4G-abonnement. 3 oplyser, at hastighederne er ved udendørs brug.

TDC skriver blot 3G og 4G ved deres hastigheder – de skriver dog også, at den forventede hastighed er mellem 4 og 20 Mbit for 3G og mellem 17 og 71 Mbit i upload – begge dele ved udendørs brug.

Fullrate og Telmore, der begge bruger TDC’s netværk, oplyser dog, at hastigheden kan være helt ned til 2 Mbit, mens ligeledes TDC-ejede Onfone endnu ikke har ændret procedure.

Telia oplyser en gennemsnitshastighed på 17-71 Mbit for deres produkter, men de markedsfører udelukkende 4G-abonnementer. Call me, der også har 3G-abonnementer på Telias netværk, oplyser 2 Mbit som minimumhastigheden på 3G-netværket, og markedsfører nu 4G med samme hastigheder som Telia – tidligere var deres tophastighed ellers 40 Mbit, men fremover kan du altså, som det ser ud nu, få hastigheden helt på 71 Mbit under de helt optimale forhold, ligesom hos Telia.

Telenor lover i et af deres abonnementer 2 Mbit, mens de i et større og hurtigere lover 4 Mbit. CBB, der kører på Telenors netværk, oplyser ligeledes 2 Mbit som mimimumhastighed.

Net1 har endnu ikke ændret procedure.

Læs de nye retningslinjer fra forbrugerombudsmanden

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning