Guide for seniorer – find det rigtige internet

Billede af en senior

  • Senior:

  • Jeg/vi bruger internet til
  • ✓ Netbank
  • ✓ Følge med i familiens liv
  • ✓ Læse nyheder
  • ✓ Praktiske opgaver

Internettet er i dag en nødvendighed uanset alder. Mange offentlige papirer skal i dag udfyldes via nettet, og samtidig er der også mange muligheder for underholdning online.

Du kan naturligvis læse nyheder fra alle medier, lige fra lokalavisen til de store dagblade, og du følger måske også lidt med i børn og børnebørns liv via Facebook og mail, og sender opskrifter eller små tips frem og tilbage.

Disse aktiviteter kræver faktisk ikke det helt store af hastigheden på dit bredbånd. Hvis ikke du laver andet end at besøge hjemmesider, udfylde blanketter og sende mails, når du er på nettet, så kan du roligt gå efter det absolut langsomste internet.

Hvis du derimod også vil have mulighed for at se lidt tv over din forbindelse, bør du gå lidt op i hastighed, men 8-10 Mbit er stadig rigeligt. Hvis du skal kunne have flere computere på nettet samtidig, bør du dog gå lidt højere op. Hvis du vil kunne se tv eller videoer fra din netforbindelse, og have 2-3 computere på nettet samtidig, bør du kraftigt overveje 20 Mbit – ofte kan 12-14 Mbit dog stadig være nok, og generelt er der ikke det store at spare ved at gå under 10 Mbit.

Ekstra viden: Mobilt bredbånd som alternativ


Mobilt bredbånd kan være en overvejelse værd, hvis du kun er på nettet nogle få gange om ugen. I så fald kan du typisk nøjes med 1-5 GB data, og så er priserne normalt mindre. Du ser priser på mobilt bredbånd i bunden af siden.
Du skal ikke tage stilling til hastighed, men er dog afhængig af, at der er god dækning, der hvor du bor. Det skyldes, at forbindelsen er trådløs og kommer via mobilsignaler – de samme som også bruges til telefoner. Forbindelsen kommer som standard med et USB-modem, som du sætter i din computer.
Herefter bliver du ledt guidet gennem instruktionen, og så er du på nettet. Du kan de fleste steder også få det med en router, hvis du vil have flere computere på nettet via det trådløse netkort.
Som alternativ til mobilt bredbånd, kan man også bruge sin telefon til at dele internetforbindelse med de fleste smartphones. Herved bruger du den data, du har i dit mobilabonnement. Det kan være en let måde at få adgang til nettet – det svinger lidt fra telefon til telefon, hvor let det er at dele, men på mange modeller er det ikke sværere end at foretage et opkald, når det er sat op første gang.
Ofte er mobilabonnementer så billige, at du for omkring 100 kroner kan få et abonnement, der både dækker dine behov på telefonen og for internet. Hvis du er online mere end et par gange om ugen anbefaler vi i udgangspunktet fastnet bredbånd, men faktisk kan både mobilabonnement og mobilt bredbånd stadig give mening.
Vær opmærksom på, at en telefon der deler forbindelsen bruger en del mere strøm.
Læs hvordan du undersøger dækningen

Vores anbefaling

  • Hvis du ofte er ude af huset og gerne vil kunne være på nettet imens, kan du overveje mobilt bredbånd. Det er meget let at slå til, og kræver ikke en teknikker – et stik ind i computeren, og så er du på nettet. Til gengæld er der et loft for, hvor meget du kan lave i løbet af en måned. Ofte er det billigere, hvis du kun bruger nettet relativt lidt. Du skal også være opmærksom på, om der er dækning, der hvor du bor. Hvis du ikke ser tv over nettet eller henter store filer er 10 GB næsten altid nok – hvis du kun er online en håndfuld gange i løbet af måneden, kan du endda gå ned på 1-2 GB.
  • Du kan også overveje at bruge din smartphone, og dele forbindelsen via WiFi. Det er både billigt, og ofte let, og du kan have nettet med dig overalt.
  • Hvis du altid er på nettet fra samme sted i huset, vil en fastnetforbindelse med kabel som regel være den bedste løsning. De danske internetforbindelser er i dag så hurtige, at du ikke behøver lægge vægt på hastigheden, hvis du kun har en computer online. Du kan både se tv og hente store filer uden problemer helt ned til en 6-8 Mbit linje, og de fleste linjer er en del hurtigere end det.
  • Er der flere computere, der skal på nettet, kan det være, det er bedst med en trådløs router. Det følger med til stort set alle abonnementer – vær dog opmærksom på, at det ikke er sikkert din stationære computer, har et trådløst netkort – trådløse routere har dog også kabelindgang. Har du 2-3 computere samtidig bør du overveje en linje på mindst 20 Mbit – især hvis du vil kunne se tv over nettet.

Priser på fastnet bredbånd, der passer til dit behov

Vær opmærksom på, at YouSee og Stofa kræver, du også har kabel-tv gennem selskabet.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 30/30 Mbit
1 mdr. 1853 kr. 259 kr.
(min. pris: 558 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Priser på mobilt bredbånd, der passer til dit behov

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning