Sådan tilslutter du din computer til nettet

Der er flere måder, du kan koble din computer til internettet, og det er en god idé at sætte sig ind i fordelene og ulemperne ved de forskellige metoder.

Normalt kan du uden problemer selv tilslutte internettet, udover tilfælde hvor det er krævet, at udbyderen sender en tekniker ud til din adresse.

Uanset hvordan du vil på nettet, sender udbyderne reelt altid en guide med til, hvordan du kobler udstyret sammen. For at det er tilfældet, er det dog naturligvis en god idé, du sikrer dig, at udstyret faktisk følger med – det er især ikke altid tilfældet ved mobilt bredbånd.

Uanset hvad, skal du forhold dig til valg af teknologi og udstyr, som også har betydning for, hvordan du kobler dig på nettet.

Den rigtige løsning afhænger ikke mindst af, hvor du er, når du bruger din internetforbindelse. Er du tæt på routeren, er det som regel en god idé at være koblet på med kabel. Generelt giver det den bedste og mest stabile forbindelse, og derfor er det altid det mest optimale, hvis du vil have den absolut bedste forbindelse. Omvendt er det meget praktisk at kunne være online fra flere steder, uden at skulle rykke rundt på kabler.

Netværkskabel (ethernet) gennem router

Et netværkskabel er den traditionelle måde at koble sig på internettet, og kan normalt bruges til alle typer computere, en del netværksprintere, mens mobiltelefoner og tablets ikke kan kobles på via netværkskabel.

Efterhånden er det blevet mere almindeligt at computeren ikke har en indgang til kablet – man kan dog tilkøbe en USB-omformer for billige penge.

Egentlig hedder det et ethernetkabel/patchkabel(RJ45), og det forbindes mellem computerens netværkskort og en af routerens netværksindgange. Ethernetkablet minder meget om et telefonkabel(RJ11), som er en smule smallere – så skal du købe et netværkskabel, skal du naturligvis sikre dig, det er det rigtige, du får fat i.

Når først internetforbindelsen er sat op, fungerer det uden problemer og teknisk bøvl – hvis klemmen falder af (og det sker ofte let), kan den dog af og til glide ud, hvis der bliver skubbet lidt til udstyret.

Du forbinder kablet mellem router og computer, og begge enheder må gerne være tændt imens, du sætter kablet i. Når der er lys i dit netværkskort i computeren, er der forbindelse mellem de to enheder(i bærbare computere er der dog sjældent lys i netværkskortet) – som regel er der også lys i routeren, så du kan også vælge at tjekke her, om lyset er tændt.

Ulempen ved netkablet er naturligvis, at kabler kan fylde og rode. Det er især et problem, hvis man skal på nettet fra flere rum, og det er også besværligt at transportere et netkabel med sig overalt sammen med den bærbare computer. Til gengæld går meget lidt af hastigheden tabt selv med meget lange netværkskabler, så det sikrer mest udbytte af internethastigheden.

Trådløst netværk via router

Du kan også vælge at tilslutte din computer ved hjælp af en trådløs WIFI router. Der følger altid en guide med routeren, som du skal følge, når du sætter routeren til.

Herefter beder du dit trådløse netkort om at finde forbindelser, og her vil routeren dukke op som et af navnene. Når du har fundet det rigtige netværk, skal du indtaste en kode, der sikrer andre ikke kan komme på netværket.

Ulempen ved WIFI-forbindelser er, at nettet kan blive ustabilt eller langsommere, hvis man er for langt væk fra senderen. Desuden er det vigtigt, at du får sat din router ordentligt op, så uvedkommende ikke får adgang til dit internet.

Der er lidt større risiko for angreb på trådløse netværk, men det hører til sjældenhederne.

Priser på bredbånd, hvor der følger trådløs router med

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Mobilt bredbånd via USB-modem

Den tredje udbredte måde at komme på nettet på er via mobilt bredbånd – og det er umiddelbart den nemmeste. Her foregår tilslutningen ved hjælp af et USB-stick. I USB-stick’et sidder et trådløst modem. Du behøver dog ikke bekymre dig om teknologien og opsætning af router – det er bare at sætte sticket i computeren, og så kan du surfe rundt på internettet uden at skulle bekymre dig om afstand til router eller kabeltilslutning.

Til gengæld skal du bekymre dig om dækningen – det er ikke alle steder, du kan få den hastighed, du har brug for. Derfor er det vigtigt, du undersøger, om der er dækning, der hvor du vil bruge dit mobile bredbånd. Især hvis det ikke er i en af de større byer. Din forbindelse kan være helt ubrugelig, hvis du er i et område med dårlig dækning

En anden ulempe er, at det er en del dyrere end almindeligt internet, hvis du vil bruge nettet til de ting, der kræver meget data – omvendt kan du faktisk spare mange penge, hvis du kun sjældent bruger nettet.

Det skyldes nemlig, du kun betaler for dit forbrug, hvilket kommer dem til gode, der ikke laver så meget på nettet. Du betaler nemlig reelt for en hvis mængde data, der afgør, hvor meget du kan bruge det hver måned. I de billige abonnementer vil mange nå det loft relativt tidligt, men omvendt kan du tit komme ned på 50-100 kroner om måneden, hvis du kun er online en gang eller to om ugen eller mindre, og du aldrig ser video via din internetforbindelse..

Priser på mobilt bredbånd med USB-modem

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
2 GB Ingen 743 kr. 49 kr.
(min. pris: 498 kr.)
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
10 GB 6 mdr. 1192 kr. 99 kr.
(min. pris: 697 kr.)
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
15 GB 6 mdr. 803 kr. 109 kr.
(min. pris: 803 kr.)


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning