For mange er 10 Mbit en glimrende hastighed på internet. Med en enkelt computer på nettet, kan du sagtens streame tv i HD-kvalitet, og du vil generelt have en hastighed, der er rigeligt hurtigt til almindelig surf og normalt brug.
Selv hvis du har et par computere på nettet samtidig, bør du ikke opleve, at forbindelsen bliver langsom. 10 Mbit er ofte et meget godt valg, også hvis du har flere computere på nettet.
Det kan dog være svært at streame video fra to computere samtidig i god kvalitet – HD-kvalitet fra to computere på samme tid er i udgangspunktet ikke muligt.
Det vil dog være muligt at streame fra én computer, samtidig med du laver mindre aktiviteter fra 1-2 andre. Med andre ord kan 10 Mbit faktisk ofte være et fint valg i den lille familie, hvis der ikke er for mange brugere med særlige krav, men er der flere i familien, der gerne vil kunne streame, downloade, ringe over nettet og lignende på samme tid, så bør man gå efter en hurtigere forbindelse.
Priser på bredbånd med 10 Mbit
- ✓ Surf
- ✓ Streaming
- ✓ 2-3 computere
Nedenfor har vi listet udvalgte abonnementer på 10 Mbit eller mere – der kan være forskel på, hvilket udstyr der følger med, men downloadhastighed er den samme. Vær også opmærksom på, at nogle udbydere sælger bredbånd med en minimumhastighed – du er i så fald ikke garanteret mere end denne hastighed, men udbyderen bestræber sig på at levere den hastighed, som der bliver annonceret.
|
|
|
|
|
|
DanskNet
Mere info
|
100/30 Mbit (minimum: 10 / 0.5 Mbit) |
6 mdr. |
1892 kr. |
249 kr.
|
Se tilbud hos DanskNet
(min. pris: 1892 kr.)
|
Beskrivelse
Potentielt rigtigt god hastighed, der dækker alle behov. Du er dog afhængig af kablerne i dit område, men Dansk Net kan i udgangspunktet levere på niveau med de øvrige på telefon/kobberkablerne i Danmark - du kan teste på hjemmesiden, hvad de forventer at kunne levere. I det østlige Danmark hovedstadsområdet undtaget, kan du også få dette abonnement via YouSees kabel-tv kabler.
Kviknet
Mere info
|
100/35 Mbit (minimum: 5 / 0.5 Mbit) |
6 mdr. |
2193 kr. |
249 kr.
|
Se tilbud hos Kviknet
(min. pris: 2193 kr.)
|
Beskrivelse
Kviknet skruer maksimalt op for hastigheden, men vær opmærksom på, at 100 Mbit kun kan opnåes få steder - Kviknet vil beregne hvor meget, de forventer de kan levere, inden du bestiller.
Hiper
Mere info
|
100/25 Mbit (minimum: 10 / 0.5 Mbit) |
6 mdr. |
1692 kr. |
249 kr.
|
Se tilbud hos Hiper
(min. pris: 1692 kr.)
|
Beskrivelse
Hiper skruer altid hastigheden op på det højeste, du kan få - til gengæld er du reelt intet garanteret, men de måler dog på forhånd, hvad de forvente at kunne levere. Denne måling er kun vejledende, men er du mærkbart under, bør de lade dig komme ud af abonnementet - som sådan garanterer de dog ikke denne mulighed. De kan tilbyde denne pris via telefonstikket.
Hvornår er 10 Mbit for lidt?
Du vil kunne opleve problemer med streaming, hvis du vil streame fra to forbindelser samtidig – for nogle kan det dog være tilstrækkeligt, og det afhænger også af tjenesten, der bruges. Vi anbefaler dog kraftigt en hurtigere forbindelse, hvis du vil streame fra to enheder på samme tid.
Generelt er 10 Mbit dog en glimrende forbindelse – også hvis du har 2-3 computere på nettet samtidig, men er der tale om endnu flere eller streamer flere af computerne meget og/eller på samme tid, bør du også overveje at gå op på en endnu højere hastighed.
Skal I tit uploade eller lave videosamtaler, bør I også overveje at se på uploadhastigheden, som i så fald meget gerne må være på mindst et par Mbit – for de fleste private forbrugere, er det dog sjældent noget, man behøver lægge stor vægt på.
Besparelsen fra 20 Mbit til 10 Mbit er forholdsvis lav, men for mange får de stort set ingen værdi ud af at gå op på 20 Mbit i stedet for 10 Mbit. Har du meget ofte 3 eller flere computere online samtidig, kan det dog være en meget fornuftig investering.
Spil på nettet tager i hovedreglen ikke så meget hastighed, som man skulle tro, og de fleste spil kan sagtens spilles spil over nettet på 10 Mbit – også fra flere computere samtidig. Faktisk bruger spil sjældent over 1-2 Mbit i hastighed pr computer.
Vær også opmærksom på minimumshastighederne. Oftest bør du forvente, at hastigheden ligger stabilt på 10 Mbit, men hvis udbyderen har en minimumhastighed, der ligger markant lavere, så er du i risiko for at få en forbindelse, der eksempelvis ikke er optimal til streaming. Hvis der ikke er angivet nogen minimumhastighed på udbyderens side, bør du kunne forvente at modtage hastigheden.
- 2-9 Mbit: Du får en linje, hvor du kan besøge sider på nettet, tjekke mail og netbank uden problemer. Du kan se en video i glimrende kvalitet, hvis du har mindst 4-5 Mbit. Ikke alle udbydere tilbyder hastigheder på 9 Mbit eller mindre.
- 10-19 Mbit: Du kan sagtens se videoer og alt andet på nettet. En fin forbindelse – også hvis du har 2-3 computere på nettet samtidig.
- 20-35 Mbit: Glimrende hastighed, hvis du har flere computere på nettet – tilstrækkeligt selv med 4-5 computere på nettet samtidig.
- 35+ Mbit: Til den kræsne forbruger. Du skal have en del computere på nettet eller have særlige hastighedskrav, hvis du skal have det fulde ud af hastigheden.
- Upload: Uploadhastigheden er den der står efter “/”. Hastigheden har betydning for, hvor hurtigt du kan sende ting til internettet. Det er altså eksempelvis hvis du lægger billeder og video på Facebook. Det er altid rart at kunne sende ting hurtigt til nettet, men omvendt bruger man kun sjældent og i kort tid sin upload. Især med flere computere på nettet, kan det dog være fornuftigt med minimum omkring 0,5 Mbit pr. computer i upload.
Mere viden om hastigheder
En router eller et modem er det udstyr, der sørger for, at dine computere kan komme på nettet. Med en router kan du have flere computere på nettet på samme tid, mens det kræver ekstra udstyr eller IP-adresser mec et modem.
Bredbånd kommer stort set altid med en trådløs router. Enkelte udbydere sælger i perioder bredbånd med en router eller et modem, der ikke er trådløs. Hvis du klikker “flere detaljer” i vores tabeller, står der tydeligt, hvilket udstyr der følger med.
Du kan også koble din computer op til routeren med kabel, selv om det er en trådløs router. Det nødvendige udstyr til at komme på nettet følger med i pakken, men det kan være nødvendigt for dig at investere i (længere) netværkskabler, hvis du ikke vil koble din computer til trådløst, ligesom det for meget gamle computere kan være nødvendigt at købe (trådløst) netværkskort – i reelt alle nyere computere er det dog med.
Der er principielt set tre typer internet, som vi her på siden kalder fastnet bredbånd. xDSL(også kendt som kobberkabler eller via telefonstikket), Kabel-internet(coax-nettet) og fibernet. Kabel internet og især fibernet har dog ikke lige så bred dækning, som de traditionelle typer bredbånd.
Kabel internet kommer via din kabel-tv udbyder, så derfor skal du også have et tv-abonnement ved kabel-tv udbyreden, hvis du vil have internet herfra. Ellers kan du ganske enkelt ikke få kabel internet. Stofa og YouSee er de store udbydere af kabel internet. Det er ikke alle steder, der er mulighed for kabel-tv.
Fibernet er lynhurtigt bredbånd via lyslederkabel, og det er især de danske energiselskaber, der har satset på fiberinternet. De har slået sig sammen i det fælles brand Waoo! Det er dog langtfra alle steder, man kan få Waoo!, men det er ikke forbeholdt byerne. Det kan være dyrt i etablering, da det ofte er nødvendigt med gravearbejde.
De fleste udbydere tilbyder muligheden for at få teknikerinstallation. Det betyder, at du får en tekniker ud, der sætter routeren til og sørge for at din computer er på nettet. Som regel er det dog ikke specielt svært at gøre det selv, og der følger en guide med, så du ved hvordan kablerne skal forbindes mellem computere, væg og router.
I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt, at der kommer en tekniker forbi. Det er især tilfældet, hvis der ikke har været internet på bopælen før af samme type, som der er bestilt. Med traditionelt bredbånd er det efterhånden en sjældenhed, mens det er meget almindeligt for fiberinternet(eks. Waoo), der endnu ikke er specielt udbredt blandt private.