Mobilt bredbånd – fleksibel og praktisk forbindelse

Mobilt bredbånd er en meget fleksibel måde at levere internet til computere.

Nogle vælger at bruge det som supplement til fastnetforbindelsen, men flere og flere vælger også kun at have mobilt bredbånd.

Mobilt bredbånd fungerer ved, at du modtager mobilsignaler, der giver dig adgang til internettet. Traditionelt har man brugt et USB-modem til at modtage signalerne, men over de seneste år er router eller mobilt wifi også blevet meget almindeligt, ligesom en tablet kan bruge mobilt bredbåndsabonnement.

I udstyret er der en antenne, der fanger præcis samme signal, som mobiltelefoner bruger til at komme på nettet – ofte er kvaliteten af antenne dog bedre end i en moderne smartphone.

Faktisk kan du også bruge din mobiltelefon som en form for router til mobilt bredbånd. Du kan nemlig sætte den op til at dele dens internet fra mobilabonnementet via WiFi-signaler – og i nogle tilfælde er dataen faktisk billigere for mobilabonnementer.

Jo oftere du har brug for din forbindelse, jo dårligere alternativ er det. Det kan være en god og billig måde at få en internetforbindelse på, hvis du kun er online et par gange om ugen, og det kan også være en rigtigt god måde at have internet med sig i sommerhuset eller lignende, hvor man kun kortvarigt har brug for forbindelsen.

Mobilt bredbånd har flere fordele i forhold til fastnet bredbånd. Du kan komme på nettet næsten overalt, og det er let at installere. Desuden er hastigheden på mobilt bredbånd efterhånden meget høje, og der er god dækning de fleste steder. Selv på landet, er man efterhånden fornuftigt med, og en del steder i yderområderne er hastighederne endda bedre end med kablet bredbånd.

Man er dog afhængig af master, og især i byer kan der også være problemer med spidsbelastning, ligesom mobilt bredbånd generelt er mere ustabilt end fastnet bredbånd generelt – begge dele kan dog være ganske stabilt, men især med mobilt bredbånd er der undtagelser.

Priser på mobilt bredbånd

Vi har samlet priser på mobilt bredbånd med USB-modem. Du kan også søge mere specifikke abonnementer i vores udvidede prissammenligning, hvor du finder alle abonnementer fra de største danske udbydere.

Net1 tilbyder dog kun med router. De fleste udbydere med USB-modem tilbyder også routere.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
10 GB 6 mdr. 1192 kr. 99 kr.
(min. pris: 697 kr.)
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
10 GB Ingen 1043 kr. 99 kr.
(min. pris: 548 kr.)
Mere info 5-10 Mbit
(Netværk: Net1)
Fri data Ingen 2028 kr. 338 kr. Udbyderen bidrager ikke
(min. pris: 338 kr.)

Hvordan undersøger jeg dækningen?

Med udbydernes dækningskort kan du hurtigt få et vejledende billede af dækningen i dit område – men en del ting påvirker dækningen.

Dækningen på kortene er eksempelvis udendørs, og de tager ikke højde for alle faktorer såsom dit udstyr, landskabet og vejrforhold.

Du bør derfor generelt forvente at få lidt lavere hastigheder, end dækningskortene indikerer – ikke desto mindre, kan dækningskortene være gode at bruge, eksempelvis hvis du vil finde netværket med den bedste dækning i et bestemt område.

Vær også opmærksom på, at du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt abonnementet over nettet eller via telefonen – det gælder i udgangspunktet også, selv om abonnementet er taget i brug, så er du utilfreds med dækningen, kan du altså komme ud af abonnementet, hvis du kontakter udbyderen hurtigt.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Ulemper ved mobilt bredbånd

Man kan let få armene op, når man læser de første ting om mobilt bredbånd, men der er også flere ulemper. Især dækningen er en ulempe, da man trods alt er afhængig af rimelige signaler.

Der er stadig områder på landet, hvor der er dårlig dækning, men der er stor forskel mellem udbyderne. Hastighederne er dog i kraftig vækst, og efterhånden er der ret bred dækning. En del steder på landet er fastnetforbindelser så ringe, at mobilt bredbånd faktisk kan levere meget hurtigere internet – ikke desto mindre kommer man ikke udenom, at det er på landet de største og mest alvorlige huller er.

En anden ulempe er, at du med USB-modem kun kan komme på nettet fra én computer af gangen uanset valg af udbyder af mobilt bredbånd. Derfor er det ikke holdbart for de fleste familier kun at have mobilt bredbånd. 

Man kan dog investere i en router, som du i en del tilfælde kan få hos udbyderen. Har du en router til mobilt bredbånd, kan du få flere computere og øvrige enheder på nettet på én gang, og med mobilt WiFi kan du ligefrem være uafhængig af en stikkontakt i typisk 5-6 timer via batteri enheden, der normalt er på størrelse med en lille smartphone.

Mobilt bredbånd er for mange dyrere end en almindelig fastnetforbindelse. Det vil oftest være tilfældet, hvis du bruger internettet dagligt i flere timer, og især hvis du også streamer. Der er nemlig i udgangspunktet en forbrugsgrænse, som du ikke må overskride. Er du på nettet sjældent, kan du derfor omvendt få en meget billig forbindelse, der er langt billigere end fastnet bredbånd. Streamer du aldrig, vil mobilt bredbånd ofte være billigere.

Med mobilt bredbånd er du også afhængig af vind og vejr. Ofte betyder det ikke specielt meget, men hastigheden vil kunne være lavere, hvis det eksempelvis regner kraftigt.

Har du rigtigt godt signal, bør det ikke være specielt mærkbart, men er hastigheden kun lige omkring dit behov, kan det godt være meget markant, og er signalet ikke godt, kan det også betyde udfald, og de fleste genkender, hvordan man kan have lyst til at hive hårtotter ud, når nettet falder ud. Helt generelt er mobilt bredbånd mere ustabilt end fastnet bredbånd.

Hastigheden kan også påvirkes af spidsbelastning. Hvis mange er koblet på og bruger masten, kan hastigheden ende med at blive lavere. Det rammer især i byerne, da det er her, der er flest brugere, og hvor det er sværest at sætte nok master op. Hvis der er et problem vil det tilmed typisk være på det tidspunkt en gennemsnitlig person oftest er på nettet – med andre ord rammer det i udgangspunktet mest på de tidspunkter, du netop gerne vil bruge din forbindelse, hvis du har en typisk adfærd.

Desuden er mobilt bredbånd mindre egnet til spil over nettet, især hvis der er tale om spil, hvor hurtige reaktioner er vigtige. Det skyldes at ping-tiderne er en del højere med mobilt bredbånd, selv om problemet er blevet lidt mindre med 4G. Spil på hjemmesider og andre spil, hvor meget hurtige reaktioner ikke er vigtigt, er dog mindre problematisk.

Hvornår er det et godt valg?

Det mobile bredbånd er primært for dig, der gerne vil have en internetforbindelse, du kan bruge næsten overalt. Uanset om det er i toget, sommerhuset, caféen eller bare ude i haven.

Det er ofte et godt valg, hvis du bruger en del dage i Danmark uden for dit hjem – eksempelvis i kolonihavehuset, på båden eller på campingturene i Danmark.

Du skal i udgangspunktet ikke bruge mobilt bredbånd, hvis ferien går til udlandet, da udlandstaksterne er høje, men hvis dit modem ikke er sim-låst, kan du bruge et sim-kort fra en lokal leverandør, når du er på ferie. Der er i dag også flere abonnementer, du kan bruge inden for EU uden merpris i begrænset omfang – præcis som du måske kender det fra dit mobilabonnementet. Skilter udbyderen ikke tydeligt med det, skal du dog forvente, dit abonnement ikke kan bruges i udlandet.

Mobilt bredbånd kan også være et rigtigt godt valg, hvis du ikke er på nettet hver dag, og du samtidig aldrig streamer video og musik via nettet – eller i hvert fald ikke gør det i mere end et par timer hver måned. I så fald kan du typisk sparer 50-150 kroner om måneden i forhold til fastnet bredbånd.

I nogle tilfælde kan det også være en god idé at se mod mobilt bredbånd, hvis mulighederne for gode hastigheder via traditionelt bredbånd er meget ringe, men hvis man streamer, skal man være forberedt på meget høje månedspriser.

Priser på mobilt bredbånd

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
10 GB 6 mdr. 1192 kr. 99 kr.
(min. pris: 697 kr.)
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
10 GB Ingen 1043 kr. 99 kr.
(min. pris: 548 kr.)
Mere info 5-10 Mbit
(Netværk: Net1)
Fri data Ingen 2028 kr. 338 kr. Udbyderen bidrager ikke
(min. pris: 338 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning