Mobilt bredbånd – fleksibel og praktisk forbindelse

Mobilt bredbånd er en meget fleksibel måde at levere internet til computere.

Nogle vælger at bruge det som supplement til fastnetforbindelsen, men flere og flere vælger også kun at have mobilt bredbånd.

Mobilt bredbånd fungerer ved, at du modtager mobilsignaler, der giver dig adgang til internettet. Ofte sker det via et lille USB-stik fra din udbyder, der kaldes et USB-modem, men det kan også være via router eller andet udstyr.

I udstyret eller USB-stikket er der et indbygget modem og en antenne, der fanger samme signal, som mobiltelefoner bruger til at komme på nettet.

Mobilt bredbånd har flere fordele. Du kan komme på nettet næsten overalt og det er let at installere. Desuden er hastigheden på mobilt bredbånd efterhånden meget høje, de steder hvor der er rigtig god dækning – og selv på landet, er man efterhånden fornuftigt med. En del steder endda bedre end kablet bredbånd.

Priser på mobilt bredbånd

Vi har samlet priser på mobilt bredbånd. Du kan også søge mere specifikke abonnementer i vores udvidede prissammenligning, hvor du finder alle abonnementer fra de største danske udbydere.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 8-35 Mbit
(Netværk: 3)
6 GB Ingen 712 kr. 59 kr.
(min. pris: 417 kr.)
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
10 GB Ingen 1263 kr. 119 kr.
(min. pris: 668 kr.)
Mere info 5-10 Mbit
(Netværk: Net1)
Fri data Ingen 1580 kr. 338 kr.
(min. pris: 189 kr.)

Hvordan undersøger jeg dækningen?

Med udbydernes dækningskort kan du hurtigt få et vejledende billede af dækningen i dit område – men en del ting påvirker dækningen.

Dækningen på kortene er eksempelvis udendørs, og de tager ikke højde for alle faktorer såsom dit udstyr, landskabet og vejrforhold. Du bør derfor generelt forvente at få lidt lavere hastigheder, end dækningskortene indikerer – ikke desto mindre, kan dækningskortene være gode at bruge, eksempelvis hvis du vil finde netværket med den bedste dækning i et bestemt område.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Ulemper ved mobilt bredbånd

Man kan let få armene op, når man læser de første ting om mobilt bredbånd, men der er også flere ulemper. Især dækningen er en ulempe. Der er stadig forholdsvis mange områder på landet, hvor der er dårlig dækning, men der er stor forskel mellem udbyderne. Hastighederne er dog i kraftig vækst, og efterhånden er der ret bred dækning. En del steder på landet er fastnetforbindelser så ringe, at mobilt bredbånd faktisk kan levere meget hurtigere internet.

En anden ulempe er, at du med USB-modem kun kan komme på nettet fra én computer af gangen uanset valg af udbyder af mobilt bredbånd. Derfor er det ikke holdbart for de fleste familier kun at have mobilt bredbånd. 

Man kan dog investere i en router, som du i en del tilfælde kan få hos udbyderen. Har du en router til mobilt bredbånd, kan du få flere computere på nettet på én gang, og med mobilt WiFi kan du ligefrem være uafhængig af en stikkontakt i typisk 5-6 timer.

Mobilt bredbånd er for mange dyrere end en almindelig fastnetforbindelse. Det vil oftest være tilfældet, hvis du bruger internettet dagligt. Der er nemlig i udgangspunktet en forbrugsgrænse, som du ikke må overskride. Er du på nettet sjældent, kan du derfor få en meget billig forbindelse, der er langt billigere end fastnet bredbånd. Er du på nettet dagligt, eller streamer du bare nogle 5-6 gange om måneden, vil fastnet bredbånd dog som regel være billigere.

Med mobilt bredbånd er du også afhængig af vind og vejr. Ofte betyder det ikke specielt meget, men hastigheden vil typisk være lavere, hvis det eksempelvis regner.

Har du rigtigt godt signal, bør det ikke være specielt mærkbart, men er hastigheden kun lige omkring dit behov, kan det godt være meget markant, og er signalet ikke godt, kan det også betyde udfald, og de fleste genkender, hvordan man kan have lyst til at hive hårtotter ud, når nettet falder ud. Helt generelt er mobilt bredbånd mere ustabilt end fastnet bredbånd.

Desuden er mobilt bredbånd mindre egnet til spil over nettet, især hvis der er tale om spil, hvor hurtige reaktioner er vigtige. Det skyldes at ping-tiderne er en del højere med mobilt bredbånd, selv om problemet er blevet lidt mindre med 4G. Spil på hjemmesider og andre spil, hvor meget hurtige reaktioner ikke er vigtigt, er dog mindre problematisk.

Hvornår er det et godt valg?

Det mobile bredbånd er primært for dig, der gerne vil have en internetforbindelse, du kan bruge næsten overalt. Uanset om det er i toget, sommerhuset, caféen eller bare ude i haven.

Det er ofte et godt valg, hvis du bruger en del dage i Danmark uden for dit hjem – eksempelvis i kolonihavehuset, på båden eller på campingturene i Danmark.

Du skal i udgangspunktet ikke bruge mobilt bredbånd, hvis ferien går til udlandet, da udlandstaksterne er høje, men hvis dit modem ikke er sim-låst, kan du bruge et sim-kort fra en lokal leverandør, når du er på ferie.

Mobilt bredbånd kan også være et rigtigt godt valg, hvis du ikke er på nettet hver dag, og du samtidig aldrig streamer video og musik via nettet – eller i hvert fald ikke gør det i mere end et par timer hver måned.

I nogle tilfælde kan det også være en god idé at se mod mobilt bredbånd, hvis mulighederne for gode hastigheder via traditionelt bredbånd er meget ringe.

Priser på mobilt bredbånd

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 8-35 Mbit
(Netværk: 3)
6 GB Ingen 712 kr. 59 kr.
(min. pris: 417 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning