Mobilt bredbånd i sommerhuset

Vil du gerne have mobilt bredbånd i sommerhuset?

Generelt er der to scenarier: det er muligt at få fastnet bredbånd, og det er ikke enten fordi kablerne er for ringe til en god forbindelse, eller fordi der slet ikke er kabler.

Det er også meget væsentligt, om sommerhuset skal udlejes eller ej – vi beskriver begge scenarier i denne artikel.

Hvis sommerhuset bliver udlejet

Skal sommerhuset udlejes med adgang til bredbånd, anbefaler vi, at man ser mod kablet bredbånd, hvis hastighederne er fornuftige (10 Mbit eller mere). Det giver de besøgende mulighed for at se tv via nettet, og gøre alt hvad man bør have brug for på en sommerhustur.

10 Mbit er som sådan nok til de besøgende kan alt, men omvendt kan eksempelvis fiber-adgang godt være noget, der bliver et reelt salgsargument – i udgangspunktet er der dog ingen grund til at gå højere op i hastigheder end 10-20 Mbit.

Hvis ikke der er kablet bredbånd eller man synes udgifterne til at få det sluttet reelt til i sommerhuset er for høje, skal man ud i flere overvejelser, hvor det er mobilt bredbånd, du skal se imod. Ulempen her er, at perioderne typisk er for en måned af gangen, og du kun har adgang til begrænsede datapakker. Hvis den første der lejer sommerhuset i en måned streamer løs, kan de reelt bruge alt dataen, så de senere lejere ikke kan komme på nettet.

De største datapakker gør, at det er ret usandsynligt, at alt dataen bliver brugt, selv hvis de streamer rigtigt meget. De største pakker er på omkring 500 GB, og det er nok til ca. 250 timers streaming i HD-kvalitet på en måned eller omkring 8 timer dagligt.

Skal du udleje sommerhuset, anbefaler vi, at man ser imod de største pakker – har man et klart indtryk af, at der kun vil blive streamet en del mere begrænset, kan du regne lidt på det. 1 times streaming i HD-kvalitet tager 2 GB data, og øvrige netaktiviteter tager sjældent det store – omvendt er det umulgit at gardere sig helt imod, at der kommer en besøgende, der vil hente spil eller lignende, og hvis man går igang med den slags, kan man hurtigt bruge tocifrede GB data.

Som alternativ til de begrænsede pakker er der også Net1. De tilbyder også mobilt bredbånd men på en anden teknologi, der skulle dække bredere, hvor de har pakker med ubegrænset data, og derfor kan de besøgende frit streame løs.

Deres maksimale hastigheder er 20 Mbit, men desværre er der mange steder, hvor hastigheden halter mere, end den burde. Derfor anbefaler vi, at du tjekker hastigheden i sommerhuset, før du stiller det til rådighed for besøgende. Det kan du eksempelvis gøre på Speedtest.net. Hastigheden skal gerne være 8-10 Mbit eller mere.

Det er en god idé at teste hastigheden uanset valg af udbyder af mobilt bredbånd, og det er en god idé at undersøge dækningen på forhånd. Du har 14 dages fortrydelsesret, også efter udstyret er taget i brug, så viser hastigheden sig at være for sløv, vil du kunne komme ud af abonnementet og få pengene for udstyr retur.

Du finder links til dækningskort længere nede på siden.

Hvis sommerhuset ikke bliver udlejet

Hvis sommerhuset ikke skal udlejes er det lidt lettere, for her skal du kun tage hensyn til, hvad du selv vil bruge nettet til. Kablerne i jorden er derfor knap så vigtige. Hvis du gerne vil kunne streame, og er i sommerhuset stort set hver måned, anbefaler vi dog stadig kablet bredbånd.

For mange giver mobilt bredbånd dog god mening i sommerhuset.

Ofte ligger sommerhuse i udkanten af Danmark, og man kan derfor ikke være sikker på, om internetudbyderen tilbyder god dækning i området – især ikke, hvis sommerhuset ligger meget tæt på kysten.

Når du skal vælge abonnement, bør du nok især overveje forbrugsafregnede modeller, hvis du udelukkende vil bruge det mobile bredbånd i sommerhuset. På den måde undgår du at skulle betale hver eneste måned, for noget du måske kun bruger en lille håndfuld gange om måneden – og måske ikke engang ret meget hver gang.

Forbrugsafregnede løsninger

Der er et par typer mobilt bredbånd, der i en aller anden grad er forbrugsafregnet og/eller forbrugstilpasset.

Fælles for dem er, at du betaler for hvor mange dage du vil være online i sommerhuset.

De tre udbydere er Net1, Fullrateog Oister.

Net1 adskiller sig ved, at de kører på en anden type netværk, end de øvrige udbydere af mobilt bredbånd. Der er ganske vist tale om 4G, men på helt andre frekvenser, der gør masterne rækker meget længere, men hvor de øvrige kan komme helt op på omkring 80 Mbit eller mere, vil Net1 højest levere 20-25 Mbit – til gengæld kan de de fleste steder levere mindst 5-6 Mbit, selv hvis der er tale om områder uden mobildækning.

Desværre hører vi dog mere og mere om steder, hvor de heller ikke lever op til dette, så vi anbefaler du er ekstra opmærksom på hastigheden, og er opmærksom på, du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt abonnementet via nettet eller telefonen, og du ikke er tilfreds med forbindelsen.

Du kan få adgang i et døgn for 79 kroner, to døgn for 129 kroner eller en uge for 199 kroner (baseret på tidligere priser – pt. markedsfører de ikke priserne, men abonnementet er der stadig). Der er ingen begrænsning på forbrug, så der er intet til hinder for at kaste sig over tv-streaming eller lignende i sommerhuset – til gengæld er priserne i den højere ende, men passer godt til dig, der har brug for en uge hist og her, og hvor du gerne vil have mulighed for at se tv-programmer i relativt udbredt stil. Net1 kommer kun med router.

Du kan vælge at leje routeren til 39 kroner om måneden uden binding.

Læs mere på Net1.dk, hvor du kan finde abonnementet “mobilt bredbånd fritid”.

Oistersælger også abonnementer via 3’s netværk. I en del områder kan netværket være udfordret, så det kan være en særdeles god idé at undersøge dækningen.

Oisters løsning kan komme både med og uden USB-modem. Kommer det uden, skal du selv have udstyr, du kan sætte SIM-kortet i – det kan eksempelvis være tablet, USB-modem eller en router til mobilt bredbånd. Du betaler for det antal dage, du vil være online – 1 dag koster 29 kroner, 7 dage 79 kroner, 30 dage 199 kroner og 90 dage 499 kroner.

Du er dog også begrænset af 50 GB data, hvilket er alt rigeligt, hvis du ikke vil streame, men blot tjekke nyheder hist og her, vejrudsigt og lignende. Vil du streame, vil 50 GB ca. række til 25 timers tv i HD-kvalitet eller 50 timer i “god” kvalitet niveauet under HD – vel at mærke, hvis streaming, er det eneste, der sker fra forbindelsen. Med andre ord, kan den hurtigt komme til kort, hvis du streamer.

Fullrate har også en løsning, hvor du betaler en minimumspris om måneden. Jo mere du bruger det, jo mere data du bruger, jo dyrere er det – bruger du slet ikke abonnementet, betaler du stadig 29 kroner om måneden, men du skal ikke forholde dig til at skulle aktivere noget, når du er i sommerhuset. 8 GB er dog det højeste du kan bruges, og det er ikke nok, hvis du vil have mulighed fors at streame.

Læs om Oisters løsning på Oister.dk.

Læs om Fullrates løsning på Fullrate.dk

Hvis du har et mobilabonnement med stor mængde data, kan du med de fleste smartphones dele telefonens forbindelse via wifi. Dette er især godt for dig, der kun har brug for forbindelsen til enkelte hurtige småopgaver. Skal der streames en film, fodboldkamp eller nyhedsudsendelse en gang eller to, kan det også være en fin løsning, men er behovet ret meget højere end det, er det ofte en dårlig løsning. En tommelfingerregel er, at en times streaming tager 2 GB i HD-kvalitet og 1 GB i almindelig god kvalitet.

Abonnement til mobilt bredbånd

For mange kan det også være en overvejelse værd med et traditionelt abonnement til mobilt bredbånd. Det gælder eksempelvis, hvis du er i sommerhuset næsten hver måned i løbet af året eller hvis du kan se fordele ved at have mobilt bredbånd i hverdagen – eks. som din primære forbindelse på din bopæl også, eller bare som en forbindelse, du kan have med på farten.

Hvis du ender med at skulle have mobilt bredbånd, fordi kablet bredbånd er for ringe, men vil du gerne streame en del, skal du altså igang med at regne. For hver time du regner med at streame skal du sætte 1-2 GB af. Øvrige aktiviter tager i udgangspunktet ikke det store, men det kan være en god idé at forsøge at hente opdateringer og nye programmer, når du er på en fastnet forbindelse, hvis det er muligt – har du computer og flere enheder der skal holdes opdaterer via sommerhusforbindelsen, bør du afsætte et par GB til det pr. computer, og lidt mindre pr. øvrige enheder.

Hvis du vil have flere computere på nettet samtidig, bør du overveje at investere i en router, der understøtter 3G og 4G, så du ikke skal investere i flere USB-modems og abonnementer. Det er efterhånden muligt hos de fleste udbydere, at få en form for router med sit abonnement – der er dog stadig undtagelser ved udbydere, der ikke satser på mobilt bredbånd i særligt høj grad.

En del abonnementer sælges uden binding, så på den måde kan du nøjes med at have forbindelsen aktiv i sommermånederne, og derefter opsige abonnementet hen over vinteren – ofte er dog 6 måneders binding, hvis du køber abonnementet med udstyr, men skal du bruge abonnementet jævnligt over en periode på 3-4 måneder, kan det ofte betale sig, da du typisk vil få udstyret billigere på grund af bindingsperioden.

Priser på abonnementer til mobilt bredbånd

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Dækningen til mobilt bredbånd

Vi anbefaler, du tager et blik på dækningskortene – som regel ligger sommerhusområder lidt afsides, og det er ikke ualmindeligt, at dækningen er sløv. Omvendt ser vi flere steder, at en udbyder eller to alligevel har fokus på området, da det netop kan give kunder til mobilt bredbånd og mobiltelefoni, at dække godt i disse områder.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Priser på bredbånd

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 25/2 Mbit
(minimum: 14 / 0.89 Mbit)
6 mdr. 1245 kr. 249 kr.
(min. pris: 1245 kr.)
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1494 kr. 249 kr.
(min. pris: 1494 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1752 kr. 259 kr.
(min. pris: 1752 kr.)
Mere info 100/100 Mbit
6 mdr. 1276 kr. 319 kr.
(min. pris: 1276 kr.)
Mere info 100/20 Mbit
(minimum: 80 / 10 Mbit)
6 mdr. 1595 kr. 319 kr.
(min. pris: 1595 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning