Hos hvilke udbydere kan jeg få internet?

Det kan være svært at finde frem til, hvilke udbydere der kan tilbyde internet.

Der er nemlig rigtig mange udbydere af internet, og desværre er det ikke alle steder, du kan tjekke adresserne direkte på siden – det er dog muligt flere steder, men det er mere reglen end undtagelsen.

Ofte kan du også udelukke flere udbydere på én gang via én adressetester, når du kender lidt til udbyderne og ikke mindst deres teknologier – for det sted du bor definerer ofte, hvor du bør søge efter din fremtidige forbindelse. I praksis kan du derfor få et ret præcist billede af alle dine muligheder med de få testere, der er.

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at der reelt er fire forskellige teknologier, der kan give dig adgang til nettet:

Slutteligt kan der i nogle boligforeninger og kollegier være fælles løsning, som typisk kaldes LAN-internet – som regel vil du dog ikke være i tvivl, hvis dette er en mulighed.

Kobberbredbånd er den løsning, du oftest kan få. Det er muligt langt for langt de fleste husstande og som regel også med ganske rimelige hastigheder – de fleste steder kan man komme over 10 Mbit, mens der til gengæld allerede kommer problemer mange steder omkring 20 Mbit.

Teknologien har flere tekniske navne, hvor xDSL i dag er en af de mere almindelige betegnelser, og mange kalder det også for internet via telefonstikket – det blokerer dog længere ikke for brug af telefonlinjen, når du er på nettet.

Adressetestere på kobbernetværket

TDC sidder på hele kobbernettet i Danmark, og derfor kan udbyderne normalt tilbyde stort set de samme hastigheder – der er kun ekstremt sjældent reelt forskel på hastigheden. Enkelte tilbyder muligheden for at undersøge, om de kan levere bredbånd og hvor hurtigt – og du kan altså forvente nogenlunde samme muligheder ved alle udbyderne på kobbernettet:

Dansk Net (NB: Dette er også bestillingssiden, men inden du vælger produkt måler Dansk Net, hvad de kan levere)

Telia

Hiper (tjekker på samme tid også de fiber- og kabel-tv netværk de har adgang til)

Ud over disse tilbyder blandt andre bolig:net, DLG Tele, Mobilic, Kviknet, TDC, Fullrate og Telenor bredbånd på kobbernettet.

Se de vigtigste danske teleudbydere

Priser på bredbånd

Vi har samlet forskellige priser via kobber – længere nede ser du, hvordan du undersøger muligheden for øvrige teknologier.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1194 kr. 199 kr.
(min. pris: 1194 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1512 kr. 219 kr.
(min. pris: 1512 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 1 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1792 kr. 249 kr.
(min. pris: 1792 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 30 / 5 Mbit)
6 mdr. 1245 kr. 249 kr.
(min. pris: 1245 kr.)
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1494 kr. 249 kr.
(min. pris: 1494 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 10 / 2 Mbit)
6 mdr. 1673 kr. 269 kr.
(min. pris: 1673 kr.)

Hvordan undersøger jeg de øvrige muligheder?

En af de andre muligheder er tv via coaxkablerne, der også bruges til kabel-tv. Disse abonnementer kommer derfor gennem kabel-tv udbyderen. For at få dette kræver det, at du også har tv-abonnement ved kabel-tv udbyderen. Antenneforeninger leverer kabel-tv, og vil derfor normalt samarbejde med et af kabel-tv selskaberne.

Hos YouSee kan du slå direkte op fra bredbåndssiden, om du kan få bredbånd ved dem.

Hos Stofa kan du slå dit postnummer op, og se om der er en antenneforening i dit område – det er dog ikke en garanti for, at du er dækket, og der kan endda være flere foreninger i dit postnummer. Det bedste du kan gøre er at spørge udlejer eller tidligere ejer, om der er en antenneforening, der dækker din husstand. Alternativt kan du også ringe direkte til Stofa eller antenneforeningen. Stofa tilbyder i det meste af Danmark kun kabel-tv og dermed også bredbånd via kabel-tv gennem antenneforeninger, men i Syd- og Sønderjylland tilbyder de også fibernet.

På fiberområdet er det lidt mere indviklet helt generelt, da der er flere forskellige udbydere – det kan du læse mere om i vores særskilte artikel om fibernet.

Det er dog Waoo!, der er den største spiller. De har fiberbredbånd i det meste af landet, men der er ekstremt stor lokal forskel på dækningsgraden, og der er således stadig mange, der ikke kan få Waoo! De har dog en adressetester, så du kan se, om du er dækket af Waoo!

Du finder Waoo’s adressetester midt på deres forside

Vær opmærksom på, at det dog er TDC, der sidder på fibernettet på Nordsjælland og i København. Størstedelen af TDC’s fibernet var tidligere ejet af Dong. De steder du kan få fibernet via TDC bør også fremgå i Waoo!’s adressetester. Du skal dog være opmærksom på, at du skal betale 100 kroner i fiberleje for fibernet på TDC’s net, hvis det ikke er TDC, der er leverandøren. Dette beløb skal altså lægges oveni i det månedlige abonnement ved Waoo!. På Waoo!’s fibernet er det i udgangspunktet kun Waoo!, der tilbyder fibernet.

Der er flere mere lokale fiberudbydere, men kan du modtage dette vil du meget ofte have hørt om det. Bemærk dog, at du i Syd- og Sønderjylland som regel vil have Stofa som fiberudbyder, da Stofa er ejet af el-selskabet SE, der står for fiberen i området, og det er generelt meget udbredt i det syd- og sønderjyske.

Er du i tvivl om du kan få fibernet, er det letteste ofte at spørge en af naboerne, der har boet i området i flere år.

Det er desuden muligt at teste hvilke teknologier, der dækker på din adresse på Tjekditnet.dk. Læs mere om, hvad Tjekditnet.dk vil indeholde. Til tider er den dog upræcis, og overser teknologier, og derfor anbefaler vi, man kraftigt overvejer også selv at undersøge ved de enkelte udbydere, så man er sikker på, man har alle muligheder i overvejelserne. Til et hurtigt og godt overblik er det dog et rigtigt stærkt værktøj.

Mobilt bredbånd som internetforbindelse

Man kan sagtens bruge mobilt bredbånd som eneste internetforbindelse, men her er der et par ekstra faktorer, du skal tage i betragtning.

Dels skal du have god dækning, der hvor du bor. Udbyderen undersøger i udgangspunktet ikke, om der er dækning på din hjemmeadresse, da de reelt ikke kan vide, om det er her, du vil bruge den. Derfor bør du selv undersøge dækningskortet.

Læs hvordan du undersøger dækningen

Du kan også kontakte udbyderen, der af og til kan komme med et mere præcist svar om dækningen end dækningskortet.

Du skal også være opmærksom på, at mobilt bredbånd kommer med en forbrugsgrænse. Du skal derfor vide, hvad du vil lave på nettet, så du får en forbindelse, du reelt kan bruge til det, du ønsker.

Læs hvordan du finder den rette forbrugsgrænse

Du skal også være opmærksom på, at mobilt bredbånd som standard kommer med et USB-modem. Det er dog muligt at få flere computere online via mobilt wifi eller med en router. Det er dog ikke alle udbydere, der selv tilbyder den mulighed direkte.

Læs hvordan du får flere computere på nettet samtidig med mobilt bredbånd.

Jeg vil have mere end 2 Mbit, men kan ikke få det

Det korte svar er, at det reelt altid er muligt. I praksis er løsnigerne dog ikke nødvendigvis helt så rosenrøde, for selv om din hastighedstrang kan blive stillet, kan du hurtigt få armene ned, når du ser priserne og begrænsningerne. Men du har altid én og som regel endda to muligheder, som mange overser: Skyfi og Net1.

Begge er trådløse teknologier, og kan derfor påvirkes af vejr, men de adskiller sig markant fra de normale teknologier til mobilt bredbånd, og har langt bredere dækning og er også i udgangspunktet mere stabilt.

Skyfi er den næsten stensikre, og skal ikke regnes som mobilt bredbånd, selv om teknologien er trådløs. De tilbyder satellit internet, og det betyder, at de reelt overalt kan tilbyde 20 Mbit. Du behøver ikke bo i nærheden af en mast, da det er satellitter “oppe i himlen”, der sender signalet. Til gengæld skal du have en parabol monteret, så du kan i praksis ikke have nettet med dig, da parabolen skal indstilles præcist og decideret monteres. Opretelsespriserne er også meget høje, så du skal føle det er omkring 3000-5000 kroner værd i oprettelse. Herefter er månedspriserne desværre også ret høje, og det kan alt i alt skræmme mange væk, da man jo før end man aner det kan få hurtigt internet på andre måder.

Se Skyfis abonnementer.

Net1 er markant billigere, men også lidt mindre interessant for den hastighedshungrende. Net1 er mobilt bredbånd, men baseret på en anden teknologi end de øvrige.

Deres maksimale hastighed er desværre kun 6 Mbit, men til gengæld kan de næsten overalt i landet komme meget tæt på denne hastighed, og det betyder, at de i mange yderområder er det bedste valg til nogenlunde rimelige penge. Desværre er de dyrere end mobilt bredbånd generelt, men du er altså sikret bredere dækning, og modsat Skyfi har du også en forbindelse, du kan tage med dig på farten – og altså med en pris hvor det gør markant mindre bittert, hvis der kommer bedre alternativer kort tid efter investeringen. Net1 sælger ganske vist kun med en trådløs router, men den vil altså virke overalt, ligesom den har et batteri indbygget, så den ikke er afhængig af en stikkontakt konstant.

Modsat Skyfi kan der dog være enkelte steder, hvor Net1 ikke dækker, da det hos Net1 er via master.

Se Net1’s dækning

Slutteligt er der også i nogle områder WIFI-internet. Det er inetnernet via særdeles kraftige WIFI-sendere. Det er kun muligt i enkelte områder, men til gengæld er det typisk netop de områder, hvor mange føler sig overset af de traditionelle udbydere.

Læs mere om WIFI-internet, og se hvor der er selskaber.

Udbydernes dækningskort

  • ✓ xDSL
  • ✓ Kabel-tv
  • ✓ Fiber
  • ✓ Mobilt bredbånd
  • ✓ Net1
  • ✓ Skyfi

Neden for er udbydernes dækningskort, som du kan bruge til at se, om der er trådløs dækning af mobilt bredbånd på din adresse. Det er i øvrigt de samme master, der bruges til mobiltelefoni og mobilt bredbånd med undtagelse af Net1, der kun har mobilt bredbånd.

Vær dog opmærksom på, at dækningskortene viser den udendørs dækning og kun er vejledende – du vil således ofte opleve lidt langsommere hastigheder og ringere signal end angivet, så du bør bruge kortene kritisk. På mobilt bredbånd har du dog 14 dages fortrydelsesret, hvis du bestiller online – så finder du ud af dækningen er for ringe, kan du komme ud af abonnementet igen ret hurtigt, hvis blot du sørger for at få det testet nogenlunde hurtigt.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning