Fibernet – få lynhurtigt internet

Bredbånd via fibernettet er den mest moderne metode til at få internet på i dagens marked. For dig som forbruger er den primære forskel i forhold til almindeligt bredbånd, at hastigheden er markant hurtigere og samtidig bliver leveret med stor stabilitet på selve linjen.

Selv om fibernet generelt er mere stabilt end almindeligt bredbånd, kan udstyret være præcist ligeså ustabilt som ved almindeligt bredbånd, men i praksis bør du altså normalt forvente en bedre forbindelse end på andre teknologier. Endnu er der ingen teknologier, der reelt truer fibernet som den mest fremtidssikrede teknologi til bredbånd, og faktisk overstiger fibernet reelt de fleste behov, som internettet ser ud i dag – der går dog næppe ret mange år, før fibernet som minimum er rigtigt rart at have.

Waoo! er den mest markante udbyder af fibernet i Danmark, og tilbyder både fibernet på deres eget og på TDC/YouSees netværk. Du finder Waoo’s adressetester midt på deres forside, hvor du altså kan se om du kan få fibernet. Der er mange mindre udbydere af fibernet, hvor Waoo! altså ikke kan tilbyde fibernet. Stofa er den nok mest markante. De tilbyder fibernet i Syd- og Sønderjylland.

Hvem udbyder fiber i mit område?

Der er en del udbydere af fiber, men især fire udbydere dækker en del husstande.

  • Waoo!: dækker via en lang række energiselskaber det meste af landet. De er den udbyder, der dækker bredest geografisk – de dækker store dele af Jylland, Fyn, Bornholm og over hele Sjælland – i hovedstadsområdet og på Nordsjælland dog mod merpris på 99 kroner om måneden, ligesom der i dette område ikke tilbydes tv, da det er via TDC’s fibernet.
  • TDC: Dækker i hovedstadsområdet, Nordsjælland, enkelte andre steder, ligesom de har adgang til Waoo’s fibernet i Trekantsområdet – men ikke i de øvrige områder. Produkterne tilbydes via YouSee. Se komplet liste over adresser, hvor TDC umiddelbart kan tilbyde fiber (excel fil). Øvrige udbydere har adgang til TDC’s net -det udnytter Waoo!, bolig:net, Gigabit, Hiper og Dansk Net.
  • Stofa: Energiselskabet SE ejer Stofa, og tilbyder i dag fiber til syd- og sønderjyder og bornholmere – tidligere var SE en del af Waoo!, men det er altså ikke tilfældet længere. Bemærk, at de også tilbyder bredbånd via kabel-tv i store dele af Danmark, hvilket i udgangspunktet ikke er det samme som fibernet. Bemærk at Trekantsområdet i højere grad er dækket af Waoo! og TDC, ligesom dele af det mere nordlige Sydjylland kan være dækket af Waoo! Stofa udvider løbende deres samarbejde, og har indtil videre overtaget kunder fra to energiselskaber, der tidligere var en del af Waoo! Der er indtil videre tale om Sydfyn og Randers/Hobro-området.
  • Altibox: Tilbyder fiber i Midt- og Vestjylland via seks energiselskaber. De mere østlige dele af Midtjylland, er dog primært dækket af Waoo!, ligesom de mere sydlige egne af Vestjylland er dækket af Stofa.

Hos Waoo! og Altibox kan du opleve, at en stor del af kontakten går gennem energiselskabet. For overskuelighedens skyld har vi listet indholdsleverandørerne, men der kan være store lokale forskelle på kundeservice og teknisk support ved de enkelte energiselskaber, ligesom priserne på bredbånd i nogle tilfælde er billigere ved dit energiselskab, ligesom der kan være et andet udvalg af hastigheder. Du kan dog uden problemer bestille dit bredbånd gennem Waoo! eller Altibox, og du kan ved begge selskaber slå din adresse op og finde frem til, om du kan få bredbånd samt hvilket energiselskab, der i så fald har fiberen på din adresse.

Udover disse kan der af og til være meget lokale udbydere eller netværk via mindre udbydere, ligesom flere og flere antenneforeninger går over til fibernet. I TDC’s dækningsområde har flere udbydere adgang til at tilbyde bredbånd – blandt andet bolig:net, Gigabit og Waoo!. I Trekantsområdet tilbyder både Waoo! og TDC/YouSee alle produkttyper, da TREFOR har valgt at indgå samarbejde med TDC. Herudover er nettene generelt lukket til en udbyder.

Der er stor lokal forskel på, hvor stor chance, der er for, at du kan få fiber. Faktisk er en del yderområder langt bedre dækket, end de største danske byer, så det er ikke nødvendigvis en fordel, at bo i de største danske byer. Omvendt er der også mange yderområder, hvor stort set ingen kan få fiber. Erhvervsstyrelsen har offentliggjort data for bredbånd i forskellige områder, hvor du kan få en idé om, hvor god chancen er for, at du kan få fiber i det område, hvor du bor.

Priser på fibernet

  • ✓ Kræsne forbrugere
  • ✓ Hjemmearbejdspladser
  • ✓ Store familier
  • ✓ Kræsne gamere

Vi har samlet priserne på de hurtigste internetforbindelser i Danmark – de fleste af udbyderne dækker dog kun yderst bredt. Kan du ikke få fibernet, får du normalt de hurtigste forbindelser med bredbånd via kabel-tv, der er mere udbredt, men dog heller ikke muligt alle steder.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 10/10 Mbit
6 mdr. 1194 kr. 199 kr.
(min. pris: 1194 kr.)
Mere info 100/100 Mbit
(minimum: 90 / 90 Mbit)
6 mdr. 1328 kr. 229 kr.
(min. pris: 1328 kr.)
Mere info 50/50 Mbit
Ingen 1554 kr. 259 kr.
(min. pris: 259 kr.)
Mere info 100/100 Mbit
6 mdr. 2151 kr. 299 kr. Udbyderen bidrager ikke
(min. pris: 2151 kr.)
Mere info 1000/1000 Mbit
6 mdr. 2192 kr. 299 kr.
(min. pris: 2192 kr.)
Mere info 500/500 Mbit
6 mdr. 2245 kr. 449 kr.
(min. pris: 2245 kr.)

Forskelle på traditionelt bredbånd og fibernet

Traditionelt fastnet bredbånd leveres gennem kobbernettet, hvilket betyder markant større datatab end fibernet. Samtidig er der mulighed for at sende markant større mængder data over fibernettet, uden det går ud over hastigheden. Vil du op på mellem 50 Mbit og 100 Mbit, er det som regel fibernet du skal søge imod – du kan dog også opnå disse hastigheder med bredbånd via kabel-tv og i nogle tilfælde via kobbernettet(maksimalt 50 Mbit i skrivende stund, men der vil løbende komme mulighed for højere hastigheder, selv om potentialet er begrænset).

For de fleste forbrugere er der som sådan nok hastighed i et traditionelt bredbåndsabonnement. Hastighederne er rigeligt gode, så længe du ikke vil se film i ekstremt god opløsning via nettet eller ofte downloader eller uploader store mængder data – det kan du faktisk også ofte via kobberet, men især hvis du har flere computere på nettet samtidig, begynder selv de hurtigste kobberforbindelser at være pressede. Du er samtidig bedre rustet mod fremtidens netydelser med fibernet, men indtil videre er udbyttet altså stadig forholdsvist lavt set i forhold til selv den krævende forbrugers behov.

Men for den kræsne forbruger, der har brug for stor stabilitet og hurtigt internet, kan fibernet være den helt rigtige løsning, og priserne pr. Mbit er markant billigere på traditionelt bredbånd, og nogle gange kan det derfor ligefrem være billigere økonomisk sammenlignet med den hastighed, man har brug for via kobberforbindelse. Til gengæld skal du være opmærksom på, at der ofte vil være betydelige etableringsomkostninger, idet der næsten altid skal udføres et graverarbejde, før internettet kan tilkobles – det fremgår i udgangspunktet ikke af mindsteprisen hos udbyderne.

Waoo! er den udbyder, der satser mest på fibernet. De består af en række energiselskaber, der alle har lagt fibernetkabler ud i deres områder, og som har slået sig sammen i kampen om kunderne. Waoo! tilbyder fibernet over et bredt geografisk område, men det er stadigt langtfra alle, der kan få fibernet gennem dem. Også TDC har et fibernet (oprindeligt Dongs Fibernet), som de dog ikke satser specielt hårdt på, og de dækker kun dele af Sjælland. Også Bolig:net og Waoo! bruger TDC’s fibernet – du skal dog betale en ekstra fiberafgift, hvis du er kunde ved de to udbyder på TDC’s net.

Ofte bliver Waoo! solgt gennem enten energiselskaber eller energiselskabernes bredbåndsselskaber. Derfor kan du komme ud for at bestille fibernet hos en udbyder, der er en del af Waoo!, selv om du ikke er klar over det, og der kan også være større lokale forskelle på de præcise priser. De angivne priser her på siden bør du betragte som standardpriser, men også som maxpriser.

Høj upload

En stor fordel ved fibernet er, at du typisk får en meget høj uploadhastighed.

Det er forskelligt, hvor høj den er, men ofte er den på niveau med downloadhastigheden. Det betyder, at du kan sende ting til nettet ligeså hurtigt, som du henter ting fra nettet til din computer.

Med andre ord kan du hurtigt uploade store filer til mails, men især får du noget ud af det, hvis du har en del filer til at ligge online, som du jævntligt synkronisere – særligt hvis der er tale om billeder og videoer, kan den høje upload være god.

Det er også en fordel, hvis du jævnligt har videosamtaler. Ofte vil man som privatperson ikke mærker en enorm effekt, og i sidste ende er downloadhastigheden den vigtigste for de fleste – men omvendt kan mange familier i dag ikke nøjes med de 1-3 Mbit, som en del linjer på andre teknologier må nøjes med.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning