Fibernet – få lynhurtigt internet

Bredbånd via fibernettet er den mest moderne metode til at få internet på i dagens marked. For dig som forbruger er den primære forskel i forhold til almindeligt bredbånd, at hastigheden er så høj, at du har rigeligt hastighed.

Fibernet leverer altid en meget høj potentiel hastighed, og er der fiberforbindelse, er der også muligheden for et abonnement, der opfylder reelt alle private forbrugeres behov.

Man skal dog altid huske på, at én ting er teori, en anden ting er praksis.

Selv om fibernet generelt er mere stabilt end almindeligt bredbånd, kan udstyret være præcist ligeså ustabilt som ved almindeligt bredbånd, men i praksis bør du altså normalt forvente en bedre forbindelse end på andre teknologier. Endnu er der ingen teknologier, der reelt truer fibernet som den mest fremtidssikrede teknologi til bredbånd, og faktisk overstiger fibernet reelt de fleste behov, som internettet ser ud i dag.

Fibernet er rart at have, skal der nye kabler i et område er det at foretrække, men omvendt – har du allerede tilpasse hastigheder på andre teknologier, bør du ikke betragte fibernet som den hellige gral, der sender dig ind i en ny it-tidsalder.

Hvem udbyder fiber i mit område?

Der er en del udbydere af fiber, men især fire udbydere dækker en del husstande.

  • Waoo!: dækker via en lang række energiselskaber det meste af landet. De er den udbyder, der dækker bredest geografisk – de dækker store dele af Jylland, Fyn, Bornholm og over hele Sjælland – Nordsjælland er dog via YouSee’s fibernetværk.
  • TDC: Dækker i hovedstadsområdet, Nordsjælland og efterhånden flere andre steder spredt geografisk, ligesom de har adgang til Waoo’s fibernet i Trekantsområdet – men ikke i de øvrige områder. Produkterne tilbydes via YouSee. Øvrige udbydere har adgang til TDC’s net -det udnytter blandt andet Waoo!, bolig:net, Gigabit, Hiper og Dansk Net.
  • Stofa: Energiselskabet SE ejer Stofa, og tilbyder i dag fiber til syd- og sønderjyder, Randers-Hobro-området, dele af sydFyn samt Bornholm – tidligere var SE en del af Waoo!, men det er altså ikke tilfældet længere. Bemærk, at de også tilbyder bredbånd via kabel-tv i store dele af Danmark, hvilket i udgangspunktet ikke er det samme som fibernet. Bemærk at Trekantsområdet i højere grad er dækket af Waoo! og TDC, ligesom dele af det mere nordlige Sydjylland kan være dækket af Waoo! Stofa udvider løbende deres samarbejde, og har indtil videre overtaget kunder fra to energiselskaber, der tidligere var en del af Waoo! Der er indtil videre tale om Sydfyn og Randers/Hobro-området.
  • Altibox: Tilbyder fiber i Midt- og Vestjylland via seks energiselskaber. De mere østlige dele af Midtjylland, er dog primært dækket af Waoo!, ligesom de mere sydlige egne af Vestjylland er dækket af Stofa.

Normalt bør det fremgå på Tjekditnet.dk, hvis der er fiber i dit område, men typisk er udbydernes sider bedre opdateret.

Hos Waoo! og Altibox kan du opleve, at en stor del af kontakten går gennem energiselskabet. For overskuelighedens skyld har vi listet indholdsleverandørerne, men der kan være store lokale forskelle på kundeservice og teknisk support ved de enkelte energiselskaber, ligesom priserne på bredbånd i nogle tilfælde er billigere ved dit energiselskab. Der kan også være et andet udvalg af hastigheder. Du kan dog uden problemer bestille dit bredbånd gennem Waoo! eller Altibox, og du kan ved begge selskaber slå din adresse op og finde frem til, om du kan få bredbånd samt hvilket energiselskab, der i så fald har fiberen på din adresse.

Udover disse kan der af og til være meget lokale udbydere eller netværk via mindre udbydere, ligesom flere og flere antenneforeninger går over til fibernet. I TDC’s dækningsområde har flere udbydere adgang til at tilbyde bredbånd – blandt andet Gigabit, Waoo og Dansk Net. I Trekantsområdet tilbyder både Waoo! og TDC/YouSee alle produkttyper, da TREFOR har valgt at indgå samarbejde med TDC. Herudover er nettene generelt lukket til en udbyder, men flere energiselskaber har meldt ud, at de har konkrete planer for at åbne op for nettet.

Der er stor lokal forskel på, hvor stor chance, der er for, at du kan få fiber. Faktisk er en del yderområder langt bedre dækket, end de største danske byer, så det er ikke nødvendigvis en fordel, at bo i de største danske byer, hvis man ser isoleret på fiberadgangen. Omvendt er der også mange yderområder, hvor stort set ingen kan få fiber. Erhvervsstyrelsen har offentliggjort data for bredbånd i forskellige områder, hvor du kan få en idé om, hvor god chancen er for, at du kan få fiber i det område, hvor du bor.

Priser på fibernet

  • ✓ Kræsne forbrugere
  • ✓ Hjemmearbejdspladser
  • ✓ Store familier
  • ✓ Kræsne gamere

Vi har samlet priserne på de hurtigste internetforbindelser i Danmark – de fleste af udbyderne dækker dog kun yderst bredt. Kan du ikke få fibernet, får du normalt de hurtigste forbindelser med bredbånd via kabel-tv, der er mere udbredt, men dog heller ikke muligt alle steder.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/100 Mbit
(minimum: 90 / 90 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 1000/100 Mbit
6 mdr. 2192 kr. 299 kr.
(min. pris: 2192 kr.)
Mere info 200/200 Mbit
1 mdr. 2213 kr. 319 kr.
(min. pris: 618 kr.)
Mere info 1000/1000 Mbit
6 mdr. 2445 kr. 489 kr.
(min. pris: 2445 kr.)

Forskelle på traditionelt bredbånd og fibernet

Traditionelt fastnet bredbånd leveres gennem kobbernettet, hvor kvaliteten af kablerne i området kan svinge meget. Nogle steder kan man kun få 10 Mbit eller mindre.

Med fibernet er du altid sikret, at der kan leveres en meget høj hastighed. Det betyder, at du lynhurtigt kan hente store mængder data. I det daglige har man sjældent brug for så høje hastigheder, som fibernet som regel har, men omvendt kan det være en enorm fordel meget hurtigt at få hentet opdateringer, så eksempelvis streaming ikke bliver sat i stå i for lang tid.

For de fleste forbrugere er der som sådan nok hastighed i et traditionelt bredbåndsabonnement. Hastighederne er rigeligt gode, så længe du ikke vil se film i ekstremt god opløsning via nettet eller ofte downloader eller uploader store mængder data – det kan du faktisk også ofte via kobberet, men især hvis du har flere computere på nettet samtidig, begynder kobberforbindelserne mange steder at være pressede. Til gengæld er kabel-tv nettet som regel hurtigt nok

Fiber har dog flere fordele end hastigheden. Dels er der ikke problemer med spidsbelastning, som der kan være i nogle områder på de øvrige teknologier. Desuden er pingværdierne meget lave, hvilket kan være en fordel, hvis man er meget seriøs gamer i spil, der kræver hurtige reaktioner – for langt de fleste er pingværdierne dog fine på alt fastnet bredbånd i Danmark.

Generelt bør fibernet være mest stabilt, men omvendt kan der geografisk være andre oplevelser, så det kan være en god idé at forhøre sig hos andre, der eventuelt allerede har fiberforbindelse i området.

For den kræsne forbruger, der har brug for stor stabilitet og hurtigt internet, er fibernet normalt den optimale løsning.

Fibernet i Danmark er især udbredt via energiselskaber. De har især haft etableret sig via Waoo!, mens også Altibox har mindre områder. Siden har SE dog opkøbt Stofa, og flere energiselskaber er hoppet med over i Stofa-familien, der ellers oprindeligt var udelukkende kabel-tv udbyder, der kun tilbød bredbånd via kundernes kabel-tv adgang.

Høj upload

En stor fordel ved fibernet er, at du typisk får en meget høj uploadhastighed.

Det er forskelligt, hvor høj den er, men oftest er den på niveau med downloadhastigheden. Det betyder, at du kan sende ting til nettet ligeså hurtigt, som du henter ting fra nettet til din computer.

Med andre ord kan du hurtigt uploade store filer til mails, men især får du noget ud af det, hvis du har en del filer til at ligge online, som du jævntligt synkronisere – særligt hvis der er tale om billeder og videoer, kan den høje upload være god.

Det er også en fordel, hvis du jævnligt har videosamtaler. Ofte vil man som privatperson ikke mærker en enorm effekt, og i sidste ende er downloadhastigheden den vigtigste for de fleste – men omvendt kan mange familier i dag ikke nøjes med de 1-3 Mbit, som en del linjer på andre teknologier må nøjes med i praksis.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning