4G dækning i Danmark

Stort set alle udbydere tilbyder 4G til mobilt bredbånd og data på smartphones, men der er faktisk kun tre forskellige 4G-netværk.

Det er nemlig kun TDC, 3 og Telenor/Telia, der har deres egne netværk – Telia og Telenor deler 3G- og 4G-master.

Derudover er der til mobilt bredbånd også Net1, der kører på en alternativ teknologi. Den giver meget bred dækning, men til gengæld lavere max-hastigheder, der aldrig vil komme mærkbart over 20 Mbit.

For at få indblik i 4G-dækningen, kan du kaste et blik på dækningskortene lidt længere nede her på siden, men vi har også set på de generelle tendenser i hele landet.

Udbydernes dækningskort

Vi har samlet dækningskortene til de forskellige udbydere, så du hurtigt kan sammenligne dækningen i dit område. Det er samme kort der bruges til både mobilt bredbånd og data på smartphones.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Vær opmærksom på, at det kan være svært at finde frem til TDC’s 4G-dækningskort, hvor du kan se, hvor der er 4G-signal.

Hvem står stærkest?

TDC har et forspring på 4G-området, hvor de har den bredeste dækning, efter Telia/Telenor ellers stod stærkest ved starten af 2013. Begge netværk har dog ret bred dækning, og der er mulighed for 4G i selv relativt små byer. Hos Telia er det især langs motorveje, der er dækning, mens TDC generelt har fornuftig bred 4G-dækning.

Der er stadig et stykke til 4G reelt dækker landet og yderområder, men især hos TDC virker det til at nærme sig kraftigt.

Mens 3 står godt med deres 3G-netværk, er de på 4G-området en hel del efter de øvrige udbydere, men også de øvrige udbydere fortsætter med at satse på endnu bredere 4G-dækning.

Læs hvornår de øvrige udbydere åbner 4G-netværk

4G-dækning generelt

4G-dækningen er stadig langtfra landsdækkende – særligt på landet er der store huller. Da dækningen naturligvis løbende bliver udvidet, kan det være en idé at undersøge, om der er master på vej i dit lokalområde. Det gør du via Mastedatabasen – du kan læse hvordan nederst i denne artikel.

Hvis du har et 4G-abonnement, vil du automatisk også kunne blive koblet på 3G netværket i de områder, der ikke er 4G dækning.

Telia (der siden marts har delt 4G-master med Telenor) har i en periode haft den bredeste 4G dækning, men er efterhånden blevet hårdt presset af TDC, der i dag har taget føringen. Begge netværk dækker i dag de største byer, og selv i en lang række mindre byer er der 4G dækning. Telia har dog umiddelbart den bedste dækning i byerne, når det kommer til 4G, men til gengæld dækker TDC altså markant flere af de mindre byer, og samtidig har de flere master med lang rækkevidde, hvilket betyder, de dækker større geografiske områder end Telia.

Ud over Telia, TDC og Telenor tilbyder også 3 4G-dækning, men de er dog indtil videre et stykke efter de øvrige. De har længe kun tilbudt 4G i de absolut største byer, men i løbet af sommeren 2013 er der skruet op for tempoet, så der nu er 4G i en hel del mindre byer, og tempoet er også fortsat i 2014.

Ekstra viden: 4G i fremtiden

Dækningen vil ved alle udbydere løbende blive udviklet, men lige nu halser 3 altså efter de øvrige, men kan måske indhente Telia og Telenor allerede i 2013. Du bør også være opmærksom på, at Telia og Telenors samarbejde betyder, at de på sigt også vil dele 3G-master – og de gør det allerede i flere områder. Umiddelbart virker det til, at TDC er dem der satser hårdest på udrulnignen af 4G – også fremadrettet, så vi forventer, at deres forspring vil blive øget yderligere over det kommende halve års tid. Dette underbygges også af, at de har gode licenser på frekvenserne på området.

På sigt vil de mindre udbydere uden eget netværk løbende leje sig ind på de større udbyderes netværk, og de fleste mindre udbydere har meldt ud, at de forventeter at få adgang i løbet af efterår/vinter 2013 eller starten af 2014.

4G giver dig hastigheder på op mod 71 Mbit – til sammenligning kan der også tilbydes over op til 32 Mbit på 3G-netværket, hvilket absolut heller ikke er en ringe hastighed. Nye regler gør, at det er lettere at gennemskue, hvor stor forskellen er, idet 4G i dag ofte markedsføres med en minimumhastighed på 17 Mbit, mens 3G typisk markedsføres med en minimumhastighed mellem 1 og 4 Mbit – det er dog langt flere steder, du kan opnå minimumhastigheden på 3G-netværket! Det er en god idé, at 4G-netværket er bakket op af et solidt 3G-netværk, hvis du vil være sikker på at have god forbindelse også i yderområder. På dette punkt står Telia og 3 umiddelbart skarpest.

Hvis du har optimal 4G-dækning kan du reelt få hastigheder, der gør, at mobilt bredbånd kan konkurrere med almindeligt bredbånd.

Priser på 4G-abonnementer

I nedenstående tabel finder du priser på udvalgte abonnementer med 4G-dækning. Både udstyr og abonnement er naturligvis klar til 4G i de udvalgte abonnementer. Du kan også finde flere priser via vores prissammenligning, hvor der dog også er 3G-abonnementer (klik på mobilt bredbånd).

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Ekstra viden: Mastedatabasen

På mastedatabasen kan du se, hvilke master der er sat op, og hvilke der er på vej indenfor de kommende tre måneder. Det betyder, at du også kan se, hvor 3 og Telenor har planer om at sætte master op, ligesom du kan se, om der vil ske forbedringer i dit område.

  1. Gå ind på mastedatabasen.dk
  2. Vælg mobiltelefoni
  3. Vælg LTE (LTE er det vi også kender som 4G)
  4. Sæt flueben ved eksisterende og planlagte positioner
  5. Tryk vis (hvis du zoomer ind på et område, går det formentlig en smule hurtigere at indlæse kortet)

Master markeret med stjerne er planlagte positioner, mens master markeret med prikker er de nuværende master, der allerede er i drift. Når du klikker på masten, kan du se hvilken udbyder, der står bag og hvad den præcise adresse er. Bemærk dog, at hvis der står “PS” ved en planlagt mast, betyder det at “placering søges”, og at udbyderen derfor endnu ikke har fundet frem til en konkret placering.

Vær opmærksom på, at der ikke med sikkerhed bliver placeret master på “planlagte positioner”. Planlagte positioner rækker to år frem, men der kan løbende komme planer om nye master til, ligesom man altså også kan droppe planlagte master.

Mastedatabasen opdateres hvert kvartal. Du kan desværre ikke nøjes med at vise master fra én udbyder.

Ikke alt udstyr kan modtage 4G

Det er en god idé at være opmærksom på, at dit udstyr skal kunne modtage 4G, hvis du skal kunne udnytte 4G-dækningen. Kun de allernyeste telefoner kan eksempelvis det.

Hvis du ikke har købt dit USB-modem sammen med et 4G-abonnement, kan det formentlig heller ikke opfange 4G-signaler, og hos enkelte udbydere kan du både vælge mellem et 3G og 4G-modem – har du ikke noget valg mellem udstyr, men inkluderer abonnement 4G, så kan du naturligvis godt forvente, at det medfølgende USB-modem kan opfange 4G.

Nogle telefoner kan ikke modtage 4G-signaler fra 800 MHz-masterne. 3 bruger ikke denne frekvens, mens det på Telia-Telenor netværket og TDC’s netværk altså ikke kan fange signalet fra alle master. Det er især i yderområder og uden for byerne, at 800 MHz-båndet er vigtigt. I byerne betyder det knap så meget. Typisk er det kaldet “band 20”.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning