Alle udbyderes dækningskort samlet

Når du bruger smartphone eller mobilt bredbånd er du afhængig af dækningen i dit område.

Med udbydernes dækningskort kan du finde frem til, hvor godt signal du kan forvente, der hvor du bor.

Dækningskortene giver især et fornuftigt billede af, om der er dækning til data på telefonen, men du kan også bruge kortene til at få et godt bud på, hvor god dækning de forskellige operatører har til tale.

I alt er der 3-4 dækningskort, du skal undersøge:

Lidt længere nede på denne side finder du overblik over, hvem der bruger hvilke netværk, samt link til information om dækningen på alle udbyderes sider.

Telia og Telenor har slået deres netværk sammen, og det betyder, de har samme dækning – der kan være forskelle i mulighederne på Telia og Telenors netværk, men i praksis og i forhold til, om der er dækning og fornuftige hastigheder, er det reelt helt identisk.

Der har længe været stor forskel på dækningskortene, men i dag er de blevet gjort stort set ens – både i brug, men også i måden de er beregnet, og derfor kan de bedre bruges til at sammenligne på tværs af kortene end tidligere. Du vil dog stadig ofte støde på ringere dækning, end kortene lægger op til, mens du kun yderst sjældent vil opleve bedre dækning.

Liste med udbydernes dækningskort

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Lidt om 2G, 3G og 4G

Firkantet sagt er der tre typer signaler: 2G, 3G og 4G. 2G kan stort set ikke bruges til data, men du kan dog få en meget langsom forbindelse, der kan bruges til det mest basale så som mail eller langsom surf. Til gengæld er det glimrende til tale og SMS. Ældre telefoner uden databrug kan ofte kun ringe via 2G, og du bør være opmærksom på, at både 3G og 4G nogle steder dækker bedre.

3G er ganske anvendeligt til både mobilt bredbånd og opkald. Det kan give tocifrede Mbit hastigheder under optimale forudsætninger. Det betyder, at det optimalt set kan løse reelt alle behov på nettet på 1-2 enheder. 3G kan også bruges til opkald – også på en del telefoner, der egentlig ikke er smartphones. Ældre telefoner kan dog ikke bruge 3G. Udbyderne dækker alle mindst 90 procent af befolkningen med 3G, så der er fornuftig dækning, men dog også større geografiske områder, hvor der er ringe dækning. Dækningen bliver dog løbende bedre, og den er stort set på niveau med 2G ved alle selskaberne.

4G kan på nuværende tidspunkt kun bruges til data – du kan altså ikke foretage opkald via 4G-signalerne, så telefonen skal i stedet have adgang til 2G og/eller 3G samtidig, før dette er muligt. 4G giver tårnhøje hastigheder.

Udbyderne dækker efterhånden en del af befolkningen med 4G, og især TDC og Telia og Telenor dækker endda flere steder bedre på 4G-området end via 2G og 3G – helt generelt er 2G og 3G dog stadig foran. Samtale over 4G er så småt ved at blive muligt. Selv om du har 4G-signal, men ikke kan ringe op, vil telefonen selv slå over på 2G og 3G så opkald bliver gennemført – der er blot nogle sekunders ventetid på at skifte signal.

Der bliver satset på udrulning af alle tre teknologier, men der er uden tvivl generelt mest fokus på 4G. Teknologien her betyder også, at udbyderne kan sætte master op, der trænger bedre gennem forhindringer og rækker længere. Det betyder, at der på sigt kan være bedre 4G end 3G de fleste steder i landet. Belastningen vil dog givetvis også være hårdest på 4G-netværket, da stort set alt nyt udstyr og stort set alle udbydere i dag tilbyder 4G. Derfor kan 3G-nettet på sigt givetvis give bedre datahastigheder visse steder – især i større byer.

Sådan undersøger du dækningskortene

Fra marts 2014 behøver du kun undersøge tre dækningskort til data. Nemlig 3, TDC’s og enten Telia eller Telenors, der har fælles netværk.

Kortene er i dag stort set ens i måden de beregnes på.

De øvrige udbydere lejer sig ind på et af netværkene, og har også dækningskortene til at lægge på deres hjemmeside – det er dog som regel bare en fuldstændig kopi af dækningskortet fra netværksejeren. Det er altså præcis samme data og funktionalitet – vær dog opmærksom på, at enkelte mindre udbydere ikke har adgang til 4G – det skal du derfor selv slå fra på dækningskortet – ofte også selv om, du tjekker dækningen på den mindre udbyderes hjemmeside.

Hvad skal jeg ellers være opmærksom på?

Dækningskortene er kun vejledende. Som standard viser de den udendørs dækning, men du kan også vælge i stedet at se den indendørs dækning – pas dog på med at stole for blindt på den. Den indendørs dækning svinger ekstremt afhængigt af byggematerialer – især beton og nybyggeri, er svært at gennemtrænge for signalerne.

Kortene tager højde for en del ting, men visse geografiske og lokale ting, tager det ikke højde for. Eksempelvis kan træer påvirke dækningen.

Samtidig er dit signal også afhængigt af udstyr, og ofte har smartphones ry for at have dårlige antenner – og det gælder også for de dyreste modeller både på Android og Iphone markedet.

Dette er med til at gøre, at du ofte vil opleve lidt ringere dækning, end kortene angiver.

Bemærk dog, at du har 14 dages fortrydelsesret på dit abonnement, hvis det er købt via nettet – også selv om der egentlig er bindingsperiode. Du kan dermed altid slippe ud af dit abonnement, hvis dækningen viser sig at være ringere end ventet – eller af en hvilken som helst anden grund. Du skal dog i udgangspunktet betale for det forbrug, du har nået at have i perioden, ligesom du skal betale for at sende eventuelt udstyr og i nogle tilfælde sim-kort retur.

Hvem har den bedste dækning generelt?

Det kan man til evighed diskutere.

I dag ser de fleste det som en kamp mellem TDC og Telia/Telenor, mens 3 halter lidt efter, selv om de tidligere havde ry for at stå stærkest. Umiddelbart taler meget for, at TDC står stærkest, men det kan svinge meget geografisk.

På 4G-området har TDC umiddelbart på nuværende tidspunkt en fordel i den brede dækning, mens Telia og Telenor følger fint efter med deres fælles netværk. 3 er bagest, og selv om de løbende kommer tættere på, står de umiddelbart et par skridt efter de øvrige.

TDC’s licenser på området betyder, at de står med de bedste kort på hånden til 4G-udrulning. Vi forventer derfor, at de vil bevare positionen fremadrettet. Telia og Telenors licenser gør også, at de ikke skal sætte nær så mange master op som 3 for at have lige så bred dækning. Ændringer i markedet kan dog løbende betyde, at vilkårene bliver ændret.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning