Internet på tablets

Hvis du har en tablet, og vil på nettet, når der ikke er trådløst internet ved hånden, så skal du have et sim-kort i den, før den kan komme på nettet.

Hvis du kun vil bruge din tablet i hjemmet, kan du som regel fint nøjes med at bruge din almindelige trådløse internetforbindelse. Det behøver dog ikke være spor dyrt at supplere med et abonnement, så du kan have din tablet med dig på farten.
Uanset om det er en iPad eller tablet, skal du forholde dig til, hvilke SIM-kort størrelse, du skal have. Der er ingen forskel på de to typer sim-kort udover størrelsen, og et iPad-abonnement har samme krav som abonnementer til andre tablets. Du kan på Apples hjemmeside se, hvilket SIM-kort der skal i hvilke versioner af Ipads – med Android-tablet må du i udgangspunktet se i specifikationerne i enten manual, eller der hvor du har købt den – du kan også nornmalt let finde det med en google-søgning.

Vær opmærksom på, at en del tablets ikke kan få abonnementer, da du ikke kan sætte SIM-kort i – typisk vil disse hedde “Wifi” eller “Wifi-only” som en del af navnet. Er du usikker, er det en meget god idé at tjekke op på, før du bestiller abonnement.

Abonnementer til tablets

De fleste vælger et data abonnement til deres tablet. Det er præcis de samme abonnementer, som bruges til mobilt bredbånd – der følger blot ikke udstyr med. Derfor skal du typisk klikke ind under mobilt bredbånd, for at finde abonnementer til tablets hos udbyderne, og du skal blot bestille abonnementet uden udstyr.

Vil man også ringe en del fra sin tablet, kan man dog i udgangspunktet også bruge et mobilabonnement.

I pristabellen herunder finder du priser på mobilt bredbånd uden udstyr – du får altså bare et sim-kort, du kan sætte i din tablet.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
3 GB Ingen 393 kr. 49 kr.
(min. pris: 148 kr.)
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
2 GB Ingen 344 kr. 49 kr.
(min. pris: 99 kr.)
Mere info 8-35 Mbit
(Netværk: 3)
10 GB Ingen 474 kr. 79 kr.
(min. pris: 79 kr.)
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
15 GB Ingen 595 kr. 99 kr.
(min. pris: 100 kr.)

Internet på din tablet giver dig mange af de muligheder, der også er i en smartphone. Du kan eksempelvis spille spil med andre tablet- og mobilbrugere – det er generelt de samme apps, der er til smartphones og tablets, selv om der er enkelte apps, der er specielt udvikling til en af delene.

Du kan også bruge den til almindelig surf, selv om der naturligvis er nogle ting på nettet, der er meget besværlige at klare fra en tablet sammenlignet med en almindelig computer. Men nyheder og vejr kan tjekkes uden det store besvær, og de fleste har tilpassede hjemmesider, når du kommer fra tablet/smartphones.

Flere og flere bruger i dag tablets som den primære adgang til nettet, da de er praktiske og lette at sidde med, mens man tjekker nyhederne om morgenen, eller vil se tv-guiden i sofaen.

Hvordan finder jeg abonnementer til tablets på udbydernes hjemmesider?

Du kan bruge samme abonnement, som du bruger til mobilt bredbånd, og de fleste steder kan du købe uden et USB-modem eller andet udstyr. Hvis du køber uden USB-modem, slipper du de fleste steder for at være bundet til abonnementet i seks måneder – og du har naturligvis ikke brug for et USB-modem til din tablet.

Dit USB-modem vil altid være ubrugeligt til tablet – du kan altså ikke bruge det som løsning, hvis din tablet ikke kan bruge SIM-kort. Til gengæld kan du bruge mobilt wifi, som mange udbydere sælgere – det er en lille enhed på størrelse med en smartphone, der deler trådløst signal, og som kan virke via batteri – ofte skal den dog første gang den tændes være tilsluttet en computer, så den kan sættes rigtigt op.

Vær også opmærksom på, at du hos nogle mobile bredbåndsudbydere kan få ekstra sim-kort afhængigt af dit telefon-, mobile bredbånd eller fastnet internetabonnement.

Din forbindelse via tablet virker ganske enkelt ved, at du sætter dit sim-kort i din tablet på præcis samme måde, som du kender det fra mobiltelefoner. Vær dog opmærksom på, at du IKKE kan sætte sim-kort i din tablet, hvis versionen kun understøtter wifi.

Priser på tabletegnede abonnementer

Ofte kan du få et abonnement til tablet uden binding, men er du næsten sikker på, at du også vil have abonnementet om seks måneder, bør du ikke lægge særligt vægt på dette. Hvis du af og til har mulighed for at koble din tablet til en trådløs router, kan du med fordel nøjes med at hente programmer og opdatere, når den er sluttet til – i så fald kan du roligt gå efter de mindste datapakker.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
3 GB Ingen 393 kr. 49 kr.
(min. pris: 148 kr.)

Hvor meget data, skal jeg bruge?

Du skal have nogenlunde samme krav til abonnementet til din tablet, som du har til din mobiltelefon. Vil du bruge den meget til at surfe, bør du have en del data, og vil du gerne se tv eller videoer via nettet med din tablet, bør du for alvor lægge vægt på datamængden.

Vil du kun bruge din tablet til lidt surf og download af applikationer, behøver du dog ikke lægge specielt meget vægt på hverken hastighed eller dataforbrug.

Vi anbefaler de absolut mindste pakker på 1-2 GB eller mindre, hvis du har adgang til en router, men dog ønsker mulighed for at bruge tabletten med jævne mellemrum, når du er på farten – eksempelvis på café, som bagsædeunderholdning for ungerne eller til lidt hurtige tjek på togturen. Bruger du abonnements dataadgang dagligt, bør du ikke gå under 1 GB.

Bruger du tabletten flere timer om dagen, uden at være koblet til en router bør du gå op på ca. 10 GB, hvilket dog også normalt bør være rigeligt. Bruger du den dagligt i under 30 minutter, bør du stadig kunne holde dig på 1-2 GB.

Vil du streame, skal du igang med hovedregningen. Streamer du i HD-kvalitet, vil du bruge 2 GB for hver time du streamer – kan du nøjes med lidt mindre kvalitet, kan du stadig få rigtig god kvalitet med et forbrug på 1 GB i timen, og det er sjældent man reelt kan se ret stor forskel på så lille en skærm – men uanset hvad er der ingen tvivl om, at streaming sender behovet i vejret. Kan du være koblet på router, mens du streamer, vil du derfor kunne spare enormt på dataforbruget!

Ligesom med mobilt bredbånd, bør du overveje at undersøge dækningen hos de forskellige udbydere, inden du bestiller abonnement.

Generelt er der dog som regel fornuftig dækning i byerne. Bor du på landet, er det for alvor en god idé at undersøge dækningen, men som regel er der mindst et par af udbyderne, der tilbyder så god dækning, at du kan udnytte mulighederne i din tablet til fulde. Efterhånden er der især på landet mange steder bedre 4G end 3G- og 2G-dækning, og derfor vil du have bedst forudsætninger i yderområderne, hvis din tablet også kan modtage 4G.

Hvor hurtigt internet kan jeg få på min tablet?

Der er to ting, der for alvor afgør, hvor hurtigt internet du kan få; din tablet og kvaliteten af det signal, du kan modtage. Selv med den bedste tablet vil du dog få en langsom forbindelse, hvis signalet ikke er godt.
Din tablet har afgjort betydning, men det er stort set umuligt at lure kvaliteten af antennen, og derfor er det som regel lettere at sikre god internetadgang ved at se på netværkenes dækning.

Efterhånden er hastighederne langt hurtigere, end du har brug for på en tablet, som man typisk bruger til surfing og evt. streaming. Ved streaming har du brug for omkring 6 Mbit, hvis du vil streame i HD-kvalitet – her kræver det ret beset bare 4G-signal, så har du rigeligt hastighed, selv hvis signalet er svagt – bliver signalet for svagt, kan det dog betyde, at det indimellem falder helt fra, og det vil give en meget dårlig streamingoplevelse.

Derfor er det en god idé at kaste et blik på dækningskortene. Vær dog opmærksom på, at de kun er vejledende, og som regel er de lidt mere gavmilde i teorien end praksis. Dels kan kortene ikke tage højde for alt, og derudover er der typisk ikke lige så gode antenner i tablets og smartphones, som dækningskortene forventer. Forventer derfor generelt, at du vil modtage lidt ringere signal, end kortene tyder på.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning