4G dækning i Danmark

Stort set alle udbydere tilbyder 4G til mobilt bredbånd og data på smartphones, men der er faktisk kun tre forskellige 4G-netværk.

Det er nemlig kun TDC, 3 og Telenor/Telia, der har deres egne netværk – Telia og Telenor har slået deres netværk sammen.

Derudover er der til mobilt bredbånd også Net1, der kører på en alternativ teknologi. Den giver meget bred dækning, men til gengæld væsentligt lavere max-hastigheder, der aldrig vil komme mærkbart over 20 Mbit, og i hovedreglen også er lavere end det.

For at få indblik i 4G-dækningen, kan du kaste et blik på dækningskortene lidt længere nede her på siden, men vi har også set på de generelle tendenser i hele landet.

Udbydernes dækningskort

Vi har samlet dækningskortene til de forskellige udbydere, så du hurtigt kan sammenligne dækningen i dit område. Det er samme kort der bruges til både mobilt bredbånd og data på smartphones.

Du behøver som sådan kun tjekke dækningskortet én gang for hvert netværk – om du er kunde ved Oister eller 3 har eksempelvis ingen betydning for din adgang til master. I sjældne tilfælde kan udbyderne have abonnementer uden 4G-adgang.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Hvem står stærkest?

TDC har et forspring på 4G-området. Telia/Telenor stod ellers stærkest ved starten af 2013, da teknologien var helt ny, men dels på grund af licenser og dels på grund af fokus på sammenlægning fremfor udbredelse af 4G en periode, er TDC i dag pænt foran.

Begge netværk har dog ret bred dækning, og der er mulighed for 4G i både små byer og mange steder på landet.

TDC har efterhånden bedre 4G-dækning end 3G-dækning i yderområderne. Det er også tilfældet nogle steder ved Telia-Telenor, omend der her stadig er huller i 4G-dækningen.

Mens 3 står godt med deres 3G-netværk, er de på 4G-området en del efter de øvrige udbydere, men de er efterhånden ved at have fin og bred dækning.

4G-dækning generelt

4G-dækningen er i dag landsdækkende, og der er ikke stor forskel på 2G-, 3G og 4G-dækningen. Selv på landet er der mange steder fin dækning, og det betyder, 4G ofte er et godt alternativ til kablet bredbånd.

Hvis du har et 4G-abonnement, vil du automatisk også kunne blive koblet på 3G netværket i de områder, der ikke er 4G dækning.

I en del yderområder dækker 4G bredere end 3G og 2G, og reelt alle nyproducerede enheder kan udnytte 4G.

Man kan stadig sagtens komme ud for at være uden 4G. Det gælder reelt både i byer og på landet. Samtidig kan der især i byerne være problemer med spidsbelastning på 4G, og er der det, vil du få sløv hastighed, selv om dækningen egentlig er optimal.

Derfor er det faktisk ikke en selvfølge, at man har højere hastighed, hvis man er i en tætbeboet by, sammenlignet med hvis man bor uden for byen. Omvendt er der ingen tvivl om, at det er i de tyndest befolkede områder, man har størst chance for slet ikke at have signal.

De frekvenser man bruger til 4G rækker dog længere, end dem man bruger til 2G og 3G, og det er en af forklaringenerne på, at udbyderne har lettere ved at tilbyde 4G bredt sammenlignet med 2G og 3G.

Derfor giver det ekstra god mening at lægge vægt på 4G, hvis du bor på landet – i byen kan 3G reelt af og til være hurtigere, fordi nettet er mindre belastet, men som regel vil 4G trods alt være hurtigst.

Ekstra viden: 4G i fremtiden

4G har i dag så bred dækning, at man ikke skal regne med væsentlige forbedringer. Omvendt bliver der løbende sat krav under diverse frekvensauktioner, men skal man være realistisk, skal man formentlig i stedet for 4G se mod 5G, hvis man har håb om bredere dækning.

4G har også overbygninger, der hedder 4G+, LTE Advanced eller carrier aggregation – alle betegnelser dækker over præcis det samme. Teknologien gør, at du kan være koblet på mere end et signal fra udbyderen af gangen, hvilket gør at du får hastighed fra flere master, og dermed har højere hastighed.

Det kan især være relevant for mobilt bredbånd, men omvendt har de fleste allerede godt nok signal til de fleste aktiviteter via en mobil forbindelse – har man ikke det, er signalet ofte så sløvt, at de alternative master man skal kobles på, er for langt væk til der vil være væsentlig effekt af teknologien, men omvendt kan det give et mere stabilt signal at være koblet på flere steder.

Langt fra alle udbydere tilbyder carrier aggregation, og samtidig sætter det også krav til dit udstyr.

Reelt er en ekstern antenne dog ofte noget, der gør større forskel end tilvalg af den forbedrede 4G-teknologi.

Hvis du har optimal 4G-dækning kan du reelt få hastigheder, der gør, at mobilt bredbånd kan konkurrere med almindeligt bredbånd – har du højt forbrug, kan det dog være meget dyrt, da du betaler for dit forbrug. Streamer du ikke, er det ofte billigere.

Priser på 4G-abonnementer

I nedenstående tabel finder du priser på udvalgte abonnementer med 4G-dækning. Priserne er uden udstyr – det kan du typisk tilvælge ved udbyderen, ligesom du kan vælge at købe det selv. Køber du det ved udbyderen, kan der komme binding på, men som regel får du samtidig udstyret til en god pris.

Mobilt bredbånd med 4G er som regel skarpest på prisen, hvis det er med lavt forbrug. Ellers kan kablet bredbånd som regel bedst betale sig – men i nogle tilfælde, er hastighederne på kablet bredbånd for lave, mens mobilt bredbånd til gengæld kan levere den ønskede hastighed – eller i hvert fald være meget tættere på.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
3 GB Ingen 393 kr. 49 kr.
(min. pris: 148 kr.)
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
2 GB Ingen 344 kr. 49 kr.
(min. pris: 99 kr.)
Mere info 8-35 Mbit
(Netværk: 3)
10 GB Ingen 474 kr. 79 kr.
(min. pris: 79 kr.)
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
15 GB Ingen 595 kr. 99 kr.
(min. pris: 100 kr.)
Mere info 8-35 Mbit
(Netværk: 3)
1000 GB Ingen 1900 kr. 300 kr.
(min. pris: 400 kr.)

Ekstra viden: Mastedatabasen

På mastedatabasen kan du se, hvilke master der er sat op, og hvilke der er på vej indenfor de kommende tre måneder. Det betyder, at du også kan se, hvor 3 og Telenor har planer om at sætte master op, ligesom du kan se, om der vil ske forbedringer i dit område.

  1. Gå ind på mastedatabasen.dk
  2. Vælg mobiltelefoni
  3. Vælg LTE (LTE er det vi også kender som 4G)
  4. Sæt flueben ved eksisterende og planlagte positioner
  5. Tryk vis (hvis du zoomer ind på et område, går det formentlig en smule hurtigere at indlæse kortet)

Master markeret med stjerne er planlagte positioner, mens master markeret med prikker er de nuværende master, der allerede er i drift. Når du klikker på masten, kan du se hvilken udbyder, der står bag og hvad den præcise adresse er. Bemærk dog, at hvis der står “PS” ved en planlagt mast, betyder det at “placering søges”, og at udbyderen derfor endnu ikke har fundet frem til en konkret placering.

Vær opmærksom på, at der ikke med sikkerhed bliver placeret master på “planlagte positioner”. Planlagte positioner rækker to år frem, men der kan løbende komme planer om nye master til, ligesom man altså også kan droppe planlagte master.

Mastedatabasen opdateres hvert kvartal. Du kan desværre ikke nøjes med at vise master fra én udbyder.

Ikke alt udstyr kan modtage 4G

Det er en god idé at være opmærksom på, at dit udstyr skal kunne modtage 4G, hvis du skal kunne udnytte 4G-dækningen. Alle nyere telefoner og udstyr kan normalt modtage signalet, men er dit udstyr fra omkring 2015-2016 eller før, er det ikke sikkert.

Vær også obs på frekvenser, før du køber udstyr i udlandet. Ikke alt udstyr fra udlandet virker i Danmark – er det henvende til forbrugere i et EU-land, er der dog normalt ingen problemer.

Er dit udstyr fra et tidligere abonnement, hvor du ikke har haft 4G med i pakken, da du fik abonnementet, kan det normalt heller ikke modtage 4G. Har du til gengæld købt det i forbindelse med et 4G-abonnement, bør du kunne forvente, det understøtter 4G, selv om det ikke altid er tilfældet.

Du kan se under specifikationer for udstyr du køber, om det kan modtage 4G. Som regel vil det enten hedde 4G eller LTE.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning