Mobilt bredbånd – træf det rigtige valg

Mobilt bredbånd er blevet mere og mere populært, men selv om det er meget omtalt, kan det være svært at finde frem til dette valg.

Basalt set er der tre særligt vigtige ting, du skal tage stilling til, før du er klar til at træffe et valg: udstyr, netværk og datamængde. Derudover bør du naturligvis også skele til prisen hos udbyderen.

Hvis du træffer det forkerte valg, risikerer du dog at skulle bøvle med at vælge nye abonnementer eller endnu værre: din forbindelse kan reelt være ubrugelig overalt. Pris og kvalitet følges ikke nødvendigvis ad for mobilt bredbånd.

Før du kan træffe de valg, er det vigtigt, du forstår, hvad mobilt bredbånd er.

Priser på mobilt bredbånd

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Hvad er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd er internet, der kommer via 3G og i nogle tilfælde også 4G-signaler. 3G og 4G bliver også brugt af mobiltelefoner til data. Det er altså fuldstændig de samme master, du får adgang til. Telefoner bruger dog også 2G til tale og sms – det kan som sådan også bruges til mobilt bredbånd, men hastigheden er så langsom, at det i praksis ikke er meget bevendt.

Antennen i udstyr til mobilt bredbånd er som regel også stærkere, end de antenner, der sidder i nyere telefoner, hvor det ofte er et område, der bliver sparet på.

Den centrale fordel mellem mobilt bredbånd og traditionelt bredbånd er, at du kan have mobilt brednånd med dig overalt. Det virker altså både i sommerhuset, toget og i hjemmet, hvis bare du har kontakt til en mast.

En anden fordel er for nogle, at du kun betaler for forbruget. Det betyder, at det er et billigere alternativ for folk, der kun er meget lidt på nettet.

Den største ulempe er, at du er afhængig af dækningen, og det gør det svært at vurdere, hvor høj hastighed, du rent faktisk har brug for.

Hvilket udstyr skal jeg have?

Som standard kommer mobilt bredbånd som regel med et USB-modem, som er på størrelse med et lille USB-hukommelsesstik. Det skal blot sættes i computeren, herefter installeres et lille program, hvilket som regel går meget let og du bliver guidet simpelt gennem guiden. Herefter er du klar til at gå på nettet.

Ulempen ved et USB-modem er, at du kun kan have én computer på nettet af gangen, da det skal sidde i computeren, hvis du vil have forbindelse til nettet.

Alternativ kan du også få med enten mobilt wifi eller med en egentlig router – begge dele er dog dyrere, så har du ikke brug for mere end én computer på nettet af gangen, bør du nøjes med et USB-modem. Fordelen ved mobilt wifi er, at du kan koble dig på via dit trådløse netværkskort. Mobilt wifi er ikke større end en smartphone, så den er fortsat praktisk på farten.

En router er lidt større, men til gengæld kan du også koble dig på via kabel, ligesom du kan koble endnu flere computere på nettet samtidig via dit trådløse netværkskort – med mobilt wifi er der ofte en begrænsning på omkring fem computere/enheder. Bemærk at routeren skal være bygget til at kunne modtage mobilt bredbånd. Mange tror, at porten i deres router kan bruges til mobilt bredbånd, hvis de sætter et USB-modem ind. Det er sjældent tilfældet, selv om der findes specialdesignede routere, hvor man kan gøre dette. Som regel er USB-indgangen i routeren til at give internetadgang, printertilslutning og/eller hukommelsesstik.

Du kan også vælge selv at investere i udstyret til mobilt bredbånd, men ofte kan du få gode priser ved udbyderen, når du binder dig i seks måneder. Især hvis der er tale om større datapakker. Derfor kan det normalt bedst betale sig, at købe udstyret gennem udbyderen, men en del udbydere sælger dog kun med USB-modem. Udstyret købt ved én udbyder kan stort set altid også bruges ved en anden. I enkelte tilfælde kan det være simlåst, men i så fald kan den oprindelige udbydere hjælpe med at få det låst op.

Hvor meget data har jeg brug for?

Ofte er det lettest at tage beslutninger omkring udstyr, mens det er sværere med data. Hvis du er som de fleste af os, har du nemlig vænnet dig til slet ikke at tænke over forbrug på nettet, fordi vi siden starten af 00’erne har været vant til at bare at kunne bruge løs.

Forbruget svinger naturligvis fra måned til måned, men med et par simple regler behøver det faktisk ikke være så svært at finde frem til den rette mængde data.

Groft sagt kan man opdele folk i to grupper, når de skal vælge data: der er dem der streamer, og dem der ikke gør. Oveni dette kommer dog det du downloader, så downloader du jævnligt større programmer, skal du lægge den downloadede datamængde oveni.

Jeg streamer ikke: I så fald har du sjældent brug for ret meget data. Med 10 GB data kan du være online dagligt, og der vil også være plads til du ser en Youtube video i ny og næ. Er du kun online 3-4 gange om ugen i 1-2 timer af gangen i snit, kan du ofte hoppe ned på omkring 5 GB data.

Er du kun online 1-2 gange om dagen og i mindre end en time af gangen, kan du nøjes med 1-2 GB data. Hvis mobilt bredbånd skal være din eneste forbindelse, så bør du ikke gå lavere end dette, da der også skal være plads til opdateringer af software.

Jeg streamer: I så fald er en god tommelfingerregel, at 1 times streaming bruger 1 GB data. Heri er medregnet, at der også skal være lidt plads til almindelig surf. Til gengæld er det forbruget, hvis du ikke streamer HD, men dog fortsat streamer med høj kvalitet. Det passer eksempelvis nogenlunde til forbruget via Netflix, når HD er slået fra.

Slår du HD til, skal du i stedet gange med 2,5 for hver times streaming du har i løbet af måneden. Med andre ord – det antal timer du vil streame om måneden, svarer til det antal GB du skal have af data, medmindre du vil streame HD. Du bør naturligvis lægge det i den lidt høje ende, så du ikke løber tør for data hver anden måned, men der er heller ingen grund til at gå amok – ofte overvurderer man, hvor meget man faktisk streamer.

Hvis du løber tør for data, betaler du sjældent ekstra, men du får i stedet nedsat din hastighed måneden ud – som regel med mulighed for at vende tilbage til normal hastighed, hvis du køber ekstra data.

Find den bedste dækning

Det sværeste at finde frem til er, hvem der har det bedste netværk. Det kan virke uoverskueligt, men det er faktisk ikke en helt kæmpe opgave.

Kort fortalt handler det om, at du skal bo i nogenlunde afstand af en mast, hvis du skal kunne få ordentligt signal. Kan du ikke få ordentligt signal, kan du reelt ende helt uden netforbindelse eller måske en forbindelse, der er for langsom til dit behov.

Derfor er det en god idé at undersøge udbydernes dækningskort. Fra marts 2014 er der kun tre netværk: 3, TDC og Telia/Telenor. Telia og Telenor er nemlig i gang med at slå deres 3G-netværk sammen, og det er i fuld gang men først gennemført i marts 2014 – man er dog allerede nu næsten færdige.

På udbydernes dækningskort, kan du se, hvor hurtigt net du kan forvente bestemte steder. Vær dog opmærksom på, at du ofte vil opleve lavere hastighed, da du dels bevæger dig inden for og dækningskortene ikke tager højde for alt.

Bestiller du mobilt bredbånd over nettet eller telefonen har du 14 dages fortrydelsesret, så skulle din forbindelse vise sig at være ubrugelig, vil du kunne komme ud af abonnementet.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning