Hvad er 4G?

4G kan bruges til smartphones og mobilt bredbånd og trådløst bredbånd. Det er efterfølgeren til 3G.

Læs om 4G dækningen i Danmark.

4G er den seneste teknologi af trådløse mobilsignaler, der kan bruges til både mobilt bredbånd og smartphones. Signalerne giver dig altså adgang til nettet, og er både mere stabilt og hurtigere end 3G. For mange er 3G egentlig nok, men vil man gerne have den seneste teknologi, hvor man for alvor er fremtidssikret, bør man kraftigt overveje 4G-teknologien.

Du skal dog være opmærksom på, at det endnu ikke er alle steder, du kan få 4G – og de fleste udbydere, tilbyder faktisk slet ikke 4G. Telia, TDC, 3, Telenor og Call Me(Telias netværk) tilbyder dog alle allerede nu 4G til danske kunder.

Priser på 4G-abonnementer

Der kommer løbende flere udbydere af 4G-abonnementer. Når du har adgang til 4G-netværket, har du også adgang til 3G-netværket hos samme udbyder.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
50 GB Ingen 1308 kr. 169 kr.
(min. pris: 418 kr.)

Hvorfor hedder det 4G?

4G står for “Fourth generation mobile networks”. Den tekniske og mest rigtige betegnelse er LTE, men udbyderne vælger generelt at kalde det 4G. Du skal være opmærksom på, at det langtfra er sikkert, at din enhed kan modtage 4G signaler, uanset om det er en mobiltelefon eller et USB-modem – der er forskel på måden 3G og 4G signaler, skal opfanges på – lidt på samme måde, som da man gik over til digitalt tv.

I starten var der stor diskussion om LTE i sig selv var rigtig 4G, og mange mente det først var LTE Advanced, man ville kunne kalde 4G – i dag bliver 4G dog brugt som betegnelse for 4G, og LTE Advanced er ikke så udbredt endnu, men vil løbende blive mere almindeligt – LTE Advanced kræver dog mere af udstyret end standard LTE, og det meste udstyr kan derfor i starten af 2015 stadig ikke modtage det.

Køber du et USB-modem i forbindelse med, at du bestiller 4G mobilt bredbånd kan du dog naturligvis godt forvente, at modem’et understøtter teknologien.

Der vil også komme en “5G“-teknologi på et tidspunkt, men det forventes ikke en ny 5G-teknologi vil være en realitet før i 2020.

4G i Danmark

I Danmark har fire udbydere lov til at benytte sig af frekvenserne til 4G. Og det er de samme, som kan tilbyde 3G, nemlig TDC, Telia, Telenor og 3.

3 har dog erhvervet en anden type frekvenser end de øvrige. De har betalt væsentligt mindre, og vil i udgangspunktet ikke kunne levere ligeså hurtige hastigheder gennem 4G netværket som konkurrenterne.

LTE/4G vil løbende kunne give hurtigere hastigheder, men indtil videre er de højeste tilbudte hastigheder 80 Mbit, hvilket også er markant hurtigere end de hastigheder, man har haft med 3G – udbyderne oplyser dog selv, at man ikke skal forvente mere end maksimalt 30-40 Mbit, hvilket stadig er meget hurtigt.

På nuværende tidspunkt tilbyder 3 til sammenligning 32 Mbit på 3G signaler. Som sådan har man generelt som almindelig forbruger sjældent brug for mere 10-20 Mbit – du får reelt kun det fulde udbytte af 4G-hastighederne, hvis du downloader store filer eller streamer HD-tv.

Gør du det vil du i øvrigt hurtigt kunne nå din forbrugsgrænse, så uanset hvad er det med de nuværende abonnementtyper stadig svært at få et væsentligt større udbytte af 4G sammenlignet med 3G.

Vær også opmærksom på, at der kan være meget store udsving på hastigheden på mobilt bredbånd, og der ofte vil være lokale forhold, der gør dækningen dårligere – det kan være alt fra betonbyggeri og træer til dårligt vejr. Det gælder naturligvis både 3G, 4G og de fleste øvrige typer trådløse signaler.

Læs hvornår de øvrige udbydere åbner 4G-netværk

Udbydernes dækningskort

Vi har samlet links til de forskellige udbyderes dækningskort, så du selv kan undersøge, hvor du får den bedste dækning.

Vi har også inkluderet udbydere, der kun tilbyder 3G, men er du kun interesseret i 4G, kan du naturligvis se i tabellen, hvilke udbydere, der har 4G.

Dækningskortene giver et godt billede af dækningen, men er dog kun vejledende, og du kan derfor opleve lavere hastigheder – særligt hvis du er indendørs, når du bruger din forbindelse.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning