Hvad påvirker dækningen

Kender du det, at du står under en telefonsamtale med din mobiltelefon, et par ord falder ud af samtalen, og du sætter hele kroppen igang med bevægelser, som får det til at ligne, du er i gang med en moderne form for aerobic, mens du søger de små steder med ordentlig mobildækning.

Ofte ved man ligefrem, hvor de små steder med godt signal er i huset eller lejligheden, og på samme måde er det med mobilt bredbånd og dækning. Hvis du rykker dit USB-modem bare en halv meter, kan signalet ændre sig drastisk.

Det er nemlig ikke kun afstanden til nærmeste mast, der afgør signalstyrken. Der er rigtig mange ting, der påvirker hvor stærkt signalet er mellem masten og din antenne.

Dels er der antennen – faktisk er mange nyere mobiltelefoner udstyret med svagere antenner end de ældre, og der kan også være forskel på kvaliteten af antennen mellem de forskellige USB-modems. Generelt er der dog næppe den store forskel på de USB-modems, der følger med pakkerne hos udbyderne, der alle hører i den billige ende, men som i øvrigt generelt er bedre end i mange smartphones.

Der er også stor forskel på dækningen indendørs og udendørs. Indendørs vil der altid være dårligere dækning og især, når byggeriet består af beton, kan signalet blive kraftigt forringet. Også stålkonstruktioner kan påvirke det signal, du modtager.

Signalet kan også blive påvirket af noget så simpelt som geografi – hvor højt er antennen placeret, er der bakker, der blokerer signalet, er der mange høje træer, der påvirker signalet etc.

Også antallet af brugere påvirker masten, så hvis rigtig mange er på én mast samtidig, vil der være lavere hastighed til hver bruger.

Vejret er også en af de ting, der kan påvirke dækningen. Især regn og hård vind kan påvirke signalet.

Hvad kan du selv gøre?

Det kan hjælpe at søge mod andre steder i huset eller bygning – især ved vinduer kan man opleve markant bedre dækning, og selv om det ser dumt ud, giver det faktisk fin mening, når man under telefonsamtaler danser rundt med hele kroppen i forsøget på at finde et sted uden knas på linjen – på samme måde kan du altså opleve små steder i huset, hvor der er markant bedre dækning på mobilt bredbånd end andre steder.

Det er ikke altid helt let at få USB-modem’et placeret optimalt, da det i udgangspunktet skal sidde direkte i computeren. Du kan dog ret billigt købe et USB-forlængerkabel i de fleste computerbutikker, så placeringen kan blive lidt mere fleksibel. Du bør dog holde dig til så kort en kabel, som muligt, da en smule af hastigheden kan gå tabt, men så længe kablet ikke er længere end en meter eller to, vil det ikke skabe problemer.

Af og til kan det også være din egen fysiske placering, der gør signalet svagere – har du mulighed for det, kan det derfor af og til ændre markant på hastigheden, hvis man sætter sig langs en af de andre bordkanter.

Til nogle USB-modems kan du også købe en ekstern antenne, der gør, at den bedre fanger signalet. Du skal ikke forvente, at det fører til mirakler, men det kan gøre at du går fra en småsløv linje til en ganske fornuftig og stabil forbindelse. Nogle udbydere sælger selv antennerne, og ellers bør de kunne henvise dig til en leverandør, hvis du kontakter dem. Det er dog langtfra alle USB-modems, der understøtter dette.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning