Internet på landet – hvad er mulighederne?

Bor du et af de steder, der ikke lige står øverst på listen, når internetudbyderne finder steder, de vil tilbyde bare nogenlunde tidssvarende teknologi?

Er du blevet vant til lige at rykke telefonrøret 20 centimeter i forskellige retninger, for at finde de områder, hvor der ikke er støj på linjen?

Det er ingen hemmelighed, at der er markant dårligere mobildækning på landet, og dækningen i yderområderne er også markant dårligere, når det kommer til 3G og mobilt bredbånd.

Hvis du bor i et område, hvor der er så dårlige forhold, at du ikke kan få almindeligt bredbånd, så kan mobilt bredbånd som din hovedforbindelse måske være noget for dig. Du bør dog sørge for at tjekke dækningskortene grundigt, inden du bestiller!

Du kan også gøre lidt ekstra for at presse det sidste ud af signalet til mobilt bredbånd. Du kan få billige penge investere i en ekstern antenne, ligesom den danske virksomhed MiWire har udviklet en router med stærkere antenne, der automatisk peger mod nærmeste mast. Da udstyret samtidig er udviklet til at kunne være udendørs, kan det forbedre signalet markant. Du kan læse mere om MiWires løsning længere ned på siden.

Priser på mobilt bredbånd med router

Nedenfor finder du priser på mobilt bredbånd, hvor der følger en router med i købet. Dermed kan du bruge mobilt bredbånd, men samtidig have flere computere på nettet på én gang.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Udstyr
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 5-10 Mbit
(Netværk: Net1)
Fri data Ingen 2028 kr. 338 kr. Udbyderen bidrager ikke
(min. pris: 338 kr.)

Kan der være mulighed for, at jeg kan få hurtigere fastnet?

Hvis du via kobber får en utilfredsstillende hastighed, vil du som regel ikke få noget ud af at skifte udbyder på samme teknologi. De bruger alle TDC’s kobbernetværk, så det er kun meget små forskelle, der er mellem udbyderne. Er der kabel-tv eller fiberkabler til dit hus, vil du til gengæld ofte kunne få højere hastighed.

Især fiber er ikke helt så sjældent på landet, som mange tror – det kan dog være dyrt i etablering, og det svinger meget hvor udbredt det er. Du kan altid slå op på Waoo!’s hjemmeside, om du kan få fiber, ligesom Stofa og Altibox også har fiber i en del yderområder.

Du kan også tjekke på Tjekditnet.dk, hvilke muligheder der er i dit område – ofte er udydernes hjemmesider bedre og mere præcist opdateret, men til gengæld kan Tjekditnet finde frem til oplysninger på tværs af de fleste teknologier.

Kan du ikke få ordentlig hastighed på en af disse muligheder, må du se mod de trådløse teknologier, hvor du måske kan få en tilfredsstillende linje.

Dækning og hastighed

På landet kan du stadig ikke få de højeste 4G forbindelser ret mange steder, men særligt ved TDC er der dog så småt ved at være steder på landet, hvor 4G er en mulighed. Der er næsten alle ét af de fire store netværk, der kan tilbyde ordentlig dækning.

Telia og Telenor har slået deres 3G og 4G netværk samment overalt – de mangler kun hovedstadsområdet, hvor de også er færdige i løbet af april 2014. Derfor behøver du reelt kun undersøge tre netværk. Bemærk at Telenors dækningskort er mere detaljeret end Telia, så her får du et mere reelt billede.

Generelt har Telia og Telenor den bredeste dækning, men især på landet kan der være kæmpe forskel mellem udbyderne, og det kan sagtens være 3 eller TDC, der står stærkest, der hvor du bor.

Som hovedregel behøver du ikke gå efter de højeste hastigheder, når du køber mobilt bredbånd, når du bor på landet. Det er meget sjældent hastigheden kan blive så høj, som det du betaler for – selv ved de laveste hastigheder, du kan vælge – men de laveste hastigheder er altså også hurtige nok til stort set alt forbrug.

Vær opmærksom på, at du har 14-dages fortrydelsesret , efter du har modtaget dit mobile bredbånd – også selv om du har taget din forbindelse i brug. Så du kan sagtens vælge forbindelsen fra, hvis det viser sig, at forbindelsen er for langsom til, at du kan bruge den.

Vi har samlet links til stort set alle udbydere med mobilt bredbånd, hvor du kan se dækningskortene på deres hjemmeside. Du kan også se, hvilket netværk hver enkelt udbyder bruger i tabellen.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

Priser på mobilt bredbånd med router

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Udstyr
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Mobilt bredbånd til flere computere uden forbrugsgrænse

Hvis du bor i et område, hvor dårlige kabler betyder, at du ikke kan få en ordentlig fastnetforbindelse, kan du også undersøge muligheden for at få trådøst bredbånd. Det er mobilt bredbånd, men i stedet for et USB-modem, har du en trådløs router, der understøtter mobilt bredbånd. Med en router kan du være online med flere computere via mobilt bredbånd samtidig.

Du kan reelt ikke få det helt uden forbrugsgrænse, men flere udbydere sælger mobilt bredbånd med 100 GB data eller mere – og med 100 GB data kan du eksempelvis streame tv i rigtig god kvaliten i over 3 timer hver dag. Du skal være MEGET aktiv for at løbe tør for data.

Du er derfor ikke afhængig af kobberkablerne i jorden, men vil få en router, der opfanger de trådløse 3G og (i nogle tilfælde) 4G-signaler.

Du skal stadig være opmærksom på din forbrugsgrænse. Indtil videre er det kun 3, Telia, Call me og Telenor, der tilbyder routere med deres mobile bredbåndsløsninger – og det er kun Telia, der tilbyder en router, som du tilslutte computeren både med netværkskabel og trådløst(WIFI) – hos 3 og Telenor, kan du kun koble dig på routeren via WIFI, og dine computere skal derfor have trådløst netkort.

Du kan også selv investere i en trådløs router, der kan opfange 3g-signaler og som understøtter brugen af simkort. Det kræver dog lidt benarbejde, og du kan næppe forvente support, hvis du har problemer med at få sat netværket op – derfor vil det formentlig være en dårlig idé, hvis du ikke er en ørn til opsætning af computere og internet.

MiWire – pres lidt ekstra ud af dækningen

Er dækningen lidt for sløv, og vil du gerne have lidt mere ud af dit mobile bredbånd? Så kan du overveje at se mod MiWire. Det er en dansk virksomhed, der både udbyder abonnementer men i særdeleshed har udviklet en router, der gør livet med mobilt bredbånd bedre og lettere.

Routeren virker på alle traditionelle netværk til mobilt bredbånd i Danmark.

Den retningsbestemte antenne pejler automatisk mod det stærkeste signal fra en mast med kapacitet nok til at give optimale forhold. Samtidig placeres den udvendigt på din bolig.

Alt i alt betyder det, at signalet kan forbedres markant i forhold til hvis du har en almindelig router eller modem fra en udbyder liggende. Man kan aldrig sige præcis, hvor meget det forbedrer signalet, men ofte kan det være flere gange, og MiWire taler selv om en tidobling.

Jo ringere signal, jo mere potentiale er der for forbedring, men omvendt kan signalet også være så ringe, at det aldrig bliver godt nok – og hvis problemerne bunder i kapacitet, kan MiWires udstyr komme til kort – omend den kan finde en mast, der ikke er belastet, hvis der er en i nærheden.

Det kan være en god investering, hvis mobilt bredbånd er vejen frem i dit hjem, men du gerne vil presse ekstra Mbit ud af forbindelsen – prisen er dog også i den høje ende, men fordele er også til at føle på for mange.

Læs mere på MiWires hjemmeside.

Net1 – god dækning i yderområder

Du kan også overveje Net1 som alternativ til de store internetudbydere. De kører også på en trådløs teknologi, men med meget lang rækkevidde. Det betyder, at de kan dække mange steder, hvor det ellers ikke er attraktivt at dække.

Den store ulempe ved Net1 er hastigheden og prisen. Du betaler langt mere end ved andre selskaber for samme mængde data, og samtidig sælger Net1 i Danmark 20 Mbit – og desværre oplever mange, at hastigheden lægger markant under det i praksis.

Satelit internet

Med satelit internet vil du kunne modtage en hurtig og stabil forbindelse overalt i Danmark. Det kommer via en parabol, som du altså skal sætte på huset.

Den sikrer en glimrende hastighed, men til gengæld er det både meget dyrt i abbonnement og etablering, hvor du hurtigt kan komme af med flere tusinde kroner for noget, der reelt ikke er mere end en standardlinje i byerne.

Wifi internet i yderområder

I nogle yderområder tilbyder foreninger eller mindre udbydere internet via meget kraftige WIFI-sendere/master. Det er dog langtfra alle steder, dette er muligt. Til gengæld er prisen ofte ganske fin.

Læs mere om WIFI-internet, og se hvor det er muligt.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning