Internet via WIFI i yderområder

I nogle yderområder har mindre udbydere opsat WIFI-master, der via en kraftig teknologi sender internet ud til folk i området.

Det er især relevant for folk, der bor i områder, hvor kobberkablerne er af ringe kvalitet, men månedspriserne kan også være ganske fordelagtige. Der er ikke tale om WIFI i den forstand, at du bare opfanger det via dit trådløse netværkskort – du skal have særligt udstyr til at modtage signalerne, men du kan naturligvis få udstyr, der kan sende WIFI-signaler til dine enheder.

Ofte er der i højere grad tale om lokale ildsjæle, der har startet selskaberne med en foreningslignende struktur snarere end egentlige forretninger, men det er forskelligt fra området til område i hvor høj grad det er en virksomhed eller forening.

Det er langtfra alle yderområder, hvor der er initiativer til internet på denne måde. Typisk vil man få hastigheder på omkring 10-20 Mbit, men igen kan der være stor lokal forskel på præcis, hvad der kan tilbydes.

Hvornår bør jeg overveje teknologien?

Hvis du kan få ordentlig bredbånd via kobberkablerne, kabel-tv udbyderen eller fibernetudbydere, vil du som regel få et bedre produkt her og en lavere pris i oprettelse, mens månedspriserne til gengæld ofte er billigere end traditionelt bredbånd – det er dog igen meget forskelligt, hvilken prisstruktur der er valgt i de forskellige områder.

Da der er tale om trådløs teknologi, vil hastighed og stabilitet kunne påvirkes af vind og vejr.

Samtidig er der sjældent tale om store forretninger men ildsjæle, og derfor kan den tekniske support og udbedring af fejl være mindre professionel. Omvendt vil drivkræfterne ofte selv bruge præcis samme forbindelse som dig, og også have problemer, når du har problemer, ligesom der i hovedreglen er kortere vej til teknisk kompetent viden.

Man bør dog være opmærksom på, at hele setup’et kan være mindre professionelt, men til gengæld også mere personligt.

Alternativt til teknologien er også satellit internet, der dækker hele landet, men til gengæld næsten altid er væsentligt dyrere i både oprettelse og månedspriser. Her skal du således typisk op på 4000-5000 kroner. I andre områder kan det også være værd at overveje mobilt bredbånd, hvor man af og til kan blive positivt overrasket over dækningen – også selv om man bor i et område, hvor man føler sig overset når det kommer til internet via kobberkablerne.

Hvordan virker det

Udbyderne/foreningerne opsætter, hvad der bedst kan beskrives som kraftige WIFI-antenner – eksempelvis på master, men det kan det også være på siloer, vindmøller og andre høje punkter. Du har en mindre modtager, der er placeret i retning mod en udvalgt sender.

Det præcise udstyr både til at sende og modtage signal kan være forskelligt afhængigt af, hvor du bor, og hvilken udbyder, der dækker dig.

Som regel vil du få omkring 10-20 Mbit, men nogle steder er hurtigere internet muligt, mens man andre steder må nøjes med mindre. I hovedreglen er der ingen forbrugsgrænser.

Liste over områder med mulighed for WIFI-internet

Vi har samlet et overblik over de områder, hvor der er udbydere af WIFI-internet. På de enkelte sider, vil du kunne finde frem til, om selskabet dækker dit område.

  • Vestjylland og Bornholm – Airnet (tidligere NexøNet)
  • Sønderjylland (Bl.a. Bjerndrup, Røllum, Tråsbøl, Barsø) – Installasjon
  • Samsø – Samsø Bredbånd
  • Djursland – helt op til områder umiddelbart syd for Mariager Fjord – Djurslands.net (der er tale om mange små selskaber/foreninger. Der linkes til de enkelte selskaber)
  • Lolland – primært langs E47, særligt den sydlige del – Lollands net
  • Vendsyssel (bl.a. Hjørring, Bindslev, Mygdal, Tornby, Horne, Åbyen) – Wified
  • Øer i det sydfynske øhav, Mandø, Hasmark og Langø (nordfyn) – Ønet
  • Vest for Randers op mod Hobro og Mariager samt det sydlige Langeland – Skywire
  • Dele af Mors, og øvrige steder i området – både mod øst og vest – IM Teknik
  • Østlige Fyn (fra Rolfsted til Svinninge) – Ellestednettet / Bolignet Wifi

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning