Forbrugsgrænse for data

Skal du have mobilt bredbånd? Så skal du grundigt overveje det rette valg af forbrugsgrænse.

Forbrugsgrænsen er vigtig, da det er den, der afgør, hvor meget du kan bruge dit abonnement hver måned.

Det kan være svært at finde frem til den rigtige forbrugsgrænse på data, når du køber mobilt bredbånd – der er mange valgmuligheder, og selv for garvede internetbrugere er det svært at gennemskue, hvor meget data der egentlig bliver brugt.

Vi er nemlig blevet vant til ikke at skulle tænke i data. I mange år har der været ubegrænset forbrug på langt de fleste bredbåndsforbindelser, og man kan let føle sig som en mus blandt elefanter, når de mange tal og tilbud tårner sig op.

Forbrugsgrænsen angiver, hvor meget data, du vil have til rådighed hver måned. De fleste selskaber knytter forbruget til kalendermånederne, hvilket betyder, at du den første dag i hver måned vil få “nulstillet” dit forbrug – du får altså ikke overført dit forbrug, hvis du ikke brugte det hele i perioden inden.

Hver gang du laver noget på nettet, bruger du data, men mange aktiviteter betyder ikke det store. Eksempelvis er det forsvindende lidt data du bruger, hvis du tjekker mail eller læser enkelte nyheder. Det der typisk tager mest data er til gengæld streaming, mens også download af programmer og opdateringer kan tage en del.

Udover forbrugsgrænsen er det også en god idé at undersøge dækningen i dit område, medmindre du har god grund til at vide, at dækningen er fint – eksempelvis fordi der ikke er problemer med datadækningen på mobiler i området.

Priser på mobilt bredbånd med udstyr

Vi har samlet priser på mobilt bredbånd, hvor udstyret følger med.

Under pristabellen kan du læse nærmere om forskellige forbrugsgrænser, og blive klogere på, hvilken forbrugsgrænse, du bør søge imod.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
10 GB 6 mdr. 1192 kr. 99 kr.
(min. pris: 697 kr.)
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
10 GB Ingen 1043 kr. 99 kr.
(min. pris: 548 kr.)
Mere info 5-10 Mbit
(Netværk: Net1)
Fri data Ingen 2028 kr. 338 kr. Udbyderen bidrager ikke
(min. pris: 338 kr.)

Eksempler på forbrugsgrænser

Du kan læse mere om bestemte forbrugsgrænser, og hvilket forbrug de passer til. I artiklerne kan du også se priser på mobilt bredbånd med netop den valgte forbrugsgrænse:

Hvis du både har mobilt bredbånd og en almindelig internetforbindelse, vil 1 GB i begrænsning ofte være nok. Hvis du tit ser youtube-videoer, streamer tv, hører musik eller foretager telefonopkald over det mobile bredbånd, bør du dog overveje en højere forbrugsgrænse, da det sluger væsentligt mere end at tjekke mail og læse nyheder. Jo oftere du gør de datakrævende ting, jo flere GB har du brug for.

Hvis du også har fastnet bredbånd, bør du så vidt muligt ikke streame tv fra dit mobile bredbånd – mens forbruget, når du læser en mail reelt kun er en dråbe i havet, så sender tv-streaming hurtigt dit forbrug voldsomt i vejret. Har du flere GB data kan du dog godt streame tv i ny og næ, men hold øje med dit dataforbrug! Er du oppe på pakker på 20-30 GB eller mere begynder der at være plads til, at du godt kan streame i et vist omfang.

I dag kan man få datapakker på 100 GB eller mere. Disse forbrugsgrænser er generelt for dem, der streamer tæt på dagligt eller oftere, mens det for de fleste andre er det mere data, end man har brug for. Net1 har desuden introduceret mobilt bredbånd helt uden forbrugsgrænse, men sælger dog kun med en trådløs router – du kan altså ikke få det med USB-modem. Samtidig er hastigheden mere begrænset end ved de øvrige, men er dækningen fornuftig, kan man sagtens streame i HD-kvalitet.

Selv med de største datapakker, kan den krævende bruger godt ende med at løbe tør for data – de største pakker for traditionelt mobilt bredbånd er dog på omkring 500 GB, hvilket svarer til omkring 250 timers HD-tv om måneden – eller ca. 8-9 timer om dagen.

Forbrugsafregnet mobilt bredbånd

Hvis du har meget lavt forbrug og aldrig streamer, kan du overveje forbrugsafregnet mobilt bredbånd. Der er også løsninger for dig, der bruger mobilt bredbånd intensivt i korte perioder, for derefter ikke at bruge det i længere tid.
For dem der aldrig streamer og kun er på nettet nogle få gange om ugen, er 1 GB normalt nok. Hvis det stadig lyder som mere end du har brug for, kan det endda være en idé med forbrugsafregnet mobilt bredbånd. Det er eksempelvis oplagt, hvis du har et sommerhus, og gerne vil have en meget basal konstant netadgang her.
Du tager næppe i sommerhuset for at være på nettet, men ofte vil det være rart at kunne tjekke vejret, få læst de vigtigste nyheder eller undersøgt åbningstiderne i de lokale butikker. Og i så fald er den forbrugsafregnede eller forudbetalte løsning måske noget for dig.

Oister (Tank Selv) har en fin forudbetalt løsning, hvor du betaler for at være online i et bestemt tidsrum(varierende fra en dag til cirka 3 måneder), hvor du har 50 GB til rådighed. Det kan være oplagt for dig, der søger en mulighed for at bruge mobilt bredbånd relativt intensivt i en kort periode, for derefter at have det i skuffen, indtil der pludselig er brug for det igen. Der er plads til at streame flere timer i de fleste af disse løsninger, men det afhænger naturligvis af dine øvrige vaner.

Desuden har Fullrate et abonnement, der tilpasser sig dit forbrug, men her slipper du ikke for at betale et minimumsbeløb, hvis du slet ikke bruger forbindelsen – til gengæld behøver du heller ikke aktivere noget for at få hul igennem.

Mobilt bredbånd som eneste internetforbindelse

Hvis du gerne vil bruge mobilt bredbånd som din eneste internetforbindelse, og du samtidig er på internettet hver dag og bruger det til andet end at tjekke mail og besøge nyhedssider i ny og næ, så bør du købe en del data.

Jo flere ting du laver, udover at tjekke mail og indlæse sider udelukkende med tekst og billeder, jo mere data har du brug for. Det er ikke alle udbydere af mobilt bredbånd, der tilbyder de helt store datapakker med eksempelvis 100 GB eller mere, men det er generelt disse, du skal søge imod, hvis du flere timer om ugen vil streame tv-indhold.

Er du online tæt på dagligt, men streamer overhovedet ikke, kan du normalt nøjes med omkring 10 GB. Er du online flere timer dagligt bør du gå lidt højere op.

Streamer du tv, bør du afsætte 2 GB pr. time, du streamer om måneden, hvis du vil streame i HD-kvalitet. Kan du nøjes med almindelig “god” kvalitet, kan du de fleste steder skrue lidt ned for kvaliteten, så du typisk bruger omkring 1 GB pr. time du streamer, og stadig have et ganske skarpt billede.

4K / Ultra HD kvalitet spiller rigtigt dårligt med mobilt bredbånd – det kræver således omkring 8 GB om måneden, og samtidig også at hastigheden er på omkring 30 Mbit.

Priser på mobilt bredbånd

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
10 GB 6 mdr. 1192 kr. 99 kr.
(min. pris: 697 kr.)
Mere info 8-71 Mbit
(Netværk: Telia/Telenor)
10 GB Ingen 1043 kr. 99 kr.
(min. pris: 548 kr.)
Mere info 5-10 Mbit
(Netværk: Net1)
Fri data Ingen 2028 kr. 338 kr. Udbyderen bidrager ikke
(min. pris: 338 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning