Gennemgang af Net1

Net1 udbyder mobilt bredbånd på en anden teknologi end konkurrenterne.

Deres teknologi er godt nok i dag LTE, men de kører på et lavere frekvenser (450 MHz). Det betyder primært to ting: deres dækning er bredere med færre master og deres hastighed er samtidig langsommere.

Net1 har omkring 30 master i Danmark. Men da de rækker markant længere end konkurrenternes, har rækker de alligevel længere ud i områderne end de øvrige netværk. Derfor er det Net1, der kan sikre rimelige hastighed flest steder.

Den maksimale hastighed er 20 Mbit, men i praksis vil den mange steder være langsommere. Ikke desto mindre er Net1 formentlig den udbyder, der i flest yderområder kan tilbyde 5-10 Mbit eller mere. Samtidig tilbyder de mobilt bredbånd med ubegrænset data – dog med krav om, du ikke bruger p2p(fildelingstjenester, hvor du stiller dine filer til rådighed for andre brugere, du ikke kender personligt). Du må heller ikke bruge forbindelsen til en decideret server, men til gengæld kan du eksempelvis streame alt, hvad du vil. Derfor er Net1 interessant for en del borgere i yderområder, der ikke kan få god hastighed på andre måder.

Det kan eksempelvis også være interessant til fritidshuset, ligesom teknologien betyder, at de har dækningen markant længere ude på have end konkurrenterne. Og din forbindelse kan du naturligvis tage med dig overalt, omend du kan få bedre signal med en retningsbestemt antenne, hvilket kan være en god idé i eksempelvis dit hus eller sommerhus.

Vær også opmærksom på, at Net1’s forbindelse kommer med en router, og altså ikke er lige så mobilt som traditionelt mobilt bredbånd, der kommer med et USB-modem. Desuden er Net1’s priser i den høje ende af markedet.

Vi har tidligere haft Net1’s udstyr til anmeldelse.

Priser:

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Udstyr
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 5-10 Mbit
(Netværk: Net1)
Fri data Ingen 2028 kr. 338 kr. Udbyderen bidrager ikke
(min. pris: 338 kr.)

Net1’s forbindelser er i den høje ende sammenlignet med konkurrenterne – især hvis du ikke har brug for fri data. Samtidig er Net1’s potentielle hastigheder blandt de absolut laveste.

Alligevel kan de være et interessant alternativ. Dels fordi de har markant bredere dækning, og altså kan komme tæt på deres potentielle hastighed markant flere steder end konkurrenterne. Det betyder, at Net1 altså umiddelbart er den udbyder af mobilt bredbånd, der kan tilbyde fornuftig netadgang flest steder – typisk med hastigheder der som minimum kan håndtere, at en compupter kan streame af gangen. Net1’s forbindelse kan dog sjældent anbefales, hvis du har flere krævende brugere samtidig, men til let brug kan man godt have adskillige computere på nettet, ligesom man kan have en enkelt relativt krævende bruger på nettet af gangen.

Vær også opmærksom på, at Net1 giver adgang til det svenske netværk på samme vilkår som det danske, ligesom der er mulighed for adgang til et norsk netværk også – dog kræver det, du kontakter Net1 om muligheden. Også i Norge og Sverige er de rigtigt godt med, når det kommer til meget bred dækning, så er du tit i Norge eller Sverige (særligt i de nordlige dele), så kan Net1 være endnu mere interessant. Der er dog flere huller i dækningen i Norge og Sverige, da der er flere tyndtbefolkede områder – men det er også i netop disse områder, Net1 står stærkere end traditionelt mobilt bredbånd.

Husk også at Net1 kommer med en router, så du kan have flere computere på nettet samtidig. Vær opmærksom på, at du med trådløst bredbånd også kan komme på nettet med flere computere hos andre udbydere af mobilt bredbånd.

Trustpilot 5,8

På Trustpilot kan forbruge anmelde produkter, de har investeret i. Man giver både en karakter og en kommentar til produktet.

Net1 har længe haft en fin score, der lå i den absolutte top, men efter de lancerede 4G, har de haft sværere ved at få en god score, og i dag ligger de i den dårligere ende blandt udbyderne, uden dog at være i den absolutte bund.

Net1 lover generelt en meget bred dækning i områder, hvor andre har det svært, og det er da også netop dækningen, der sikrer dem ros på Trustpilot, og en del kunder – især i yderområder – roser dækningen, for at leve op til det, de ventede.

Men der er altså nu flere, der oplever problemer. Flere giver til kende, at de har fuld dækning, men hastigheder på omkring 1-5 Mbit, hvor de ellers burde have højere, og flere taler altså således om hastigheder, der ligger en del under det, de havde forventet. Det er tydeligt, at markant flere er utilfredse med dækning og hastighed, efter 4G blev introduceret.

Ikke desto mindre er der også stadig kunder, der er positive over både dækning og produkt. Samtidig roser mange kunder Net1 for hurtigt levering og god service, der generelt får en del ros i de positive anmeldelser.

Hjemmesiden:

Net1’s hjemmeside har arbejdet en del med deres hjemmeside, og den er efterhånden blevet ret brugervenlig. Helt uproblematisk er det dog ikke, og det kan være svært at finde rundt i de lidt forvirrende informationer om abonnementerne.

Det kan være svært at finde rundt i, hvad de forskellige muligheder præcis er, og hvad der er brug for, hvis man vil have en ordentlig forbindelse.

Det kan også være svært at fortolke deres dækningskort, der angiver “Meget god”, “god” og “dækning” som de tre niveauer, der kan være. Generelt bør du dog ofte forvente tæt på maksimale hastigheder, når der er meget god dækning. Er dækningen god vil du også typisk få ganske brugbare hastigheder til det meste brug, mens forbindelsen vil være mindre brugbar til streaming ved dækning. Overgangene kan være lidt forskellige, så der kan ikke gives et endeligt svar. Net1 sælger også en ekstern antenne, der kan forbedre signalet, hvis du har brug for at presse dækningen en anelse op.

Netværk til mobilt bredbånd:

Net1 bruger deres eget netværk til mobilt bredbånd. Du kan se deres dækningskort her.

Du kan også indtaste en adresse og få dækningen angivet i procent, men igen er det svært at vide, hvordan man bør fortolke tallet. Net1 profilerer sig blandt andet på, at deres teknologi sikrer dækning i yderområder på grund af meget lang rækkevidde, samt dækning langt ud på havet.

Deres dækning giver rimelig hastighed, og til en del behov er det nok. Du skal dog ikke være en specielt krævende familie, før hastigheden giver op. Er der bare én, der streamer, skal man ikke have alt for mange andre computere online samtidig, hvis ikke din dækning er tæt på helt optimal. Er den stort set optimal, kan du dog faktisk streame fra flere computere samtidig. Deres score på Trustpilot er også et positivt tegn i retning af, at de mange er relativt tæt på den hastighed, du betaler for.

Ejerskab:

Net1 har tidligere heddet ice.net, og gør det i øvrigt stadig i Norge. 65 % af Net1 i Danmark er ejet af amerikanske Access Industries. Resten er ejet af EnergiMidt.

Teleankenævnet:

Der har ikke været en klage over Net1 i hverken 2013, 2014 eller 2015, der er de tre seneste år med statistikker. Det er naturligvis meget flot, omend Net1 også har en størrelse, hvor selv 2-3 anmeldelser om året, ville være skidt – men ingen anmeldelser er selvsagt meget positivt.

Forhandlere:

www.net1.dk


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning