Guide for familier – find det rigtige internet

Billede af Familie

 • Familie:

 • Vi bruger internet til
 • ✓ Tre eller flere computere
 • ✓ Fra forskellige rum
 • ✓ Telefoner og tablets
 • ✓ Vidt forskellige opgaver

Det kan være svært at gøre alle glade, når familien skal have internet. Ofte er der behov som spil over nettet, streaming af tv, skoleopgaver, almindelig surf, og måske har en af jer af og til en hjemmearbejdsdag.

Nogle gange prøver en eller flere i familien med alle de bedste argumenter at få overbevist om, at det kun er det hurtigste af det hurtigste, der er godt nok. De fleste af os vil dog gerne have en forbindelse, der lever op til vores behov, men hvor vi omvendt heller ikke betaler ekstra for noget, vi aldrig bruger.

Det behøver dog ikke være svært at finde frem til en bredbåndsløsning I kan dele og alle være glade for. Med et par tommelfingerregler, kan du finde frem til, hvad I som minimum skal have for at alle kan være glade.

Hvilken hastighed passer til familier?

Medmindre I skal have mulighed for at downloade meget, er der reelt ingen fordel ved at gå op på de tårnhøje hastigheder, og for langt de fleste familier er 20-30 Mbit nok. Selv hvis du streamer tv, vil omkring 5 Mbit være tilstrækkeligt til en fornuftig kvalitet på hver enkelt computer. 5 Mbit er eksempelvis det Netflix anbefaler til HD-streaming. Kravet til hastighed bliver først større, hvis du skal op i 4K opløsning, hvor eksempelvis Netflix anbefaler 25 Mbit, men endnu er 4K teknologien ikke udbredt hverken blandt streamingtjenester eller på skærme.

Til gengæld skal du være opmærksom på, at computerne reelt deles om hastigheden. Du kan sammenligne det lidt med frokosten. Jo flere man sidder ved bordet, jo mere mad skal der også være. Hvor meget man spiser afhænger dog også af, hvad man har lavet i løbet af dagen. På samme måde kan man betragte hastighed til internet som et frokostbord, hvor alle enheder gerne vil have noget at spise – og laver de tilpas meget, kan du løbe tør for hastighed.

Antal computere er vigtigt

Jo flere computere, der skal på nettet, jo mere hastighed har du i princippet brug for. Men den enkelte computers appetit har også meget stort betydning for den hastighed, du bør søge mod.

Enheder tager kun en bid af hastigheden, når de er tændte og koblet til routeren – ofte behøver man derfor ikke tage højde for, at alle computere i husstanden er online samtidig – det afhænger i bund og grund af jeres internetvaner. Hvor meget hastighed den enkelte computer sluger afhænger af, hvad du laver på den.

Det er dog sjældent, én familie vil opleve en forbindelse på eksempelvis 20 Mbit som langsom, medmindre én computer konstant downloader. For hver enhed der streamer, bør du afsætte 5-6 Mbit. Det er altså nok til, at de hver især kan streame i HD-kvalitet. Om det er din Chromecast, computer, smart-tv eller tablet, der streamer, har i udgangspunktet ikke den store betydning – generelt kan man dog af og til skrue lidt ned for kvaliteten på tablet’en, hvis den alligevel ikke har HD-skærm.

I praksis er dette ofte den klart mest datakrævende aktivitet. Til øvrige computere, tablets, smartphones og spilenheder bør man afsætte 1-2 Mbit. I en familie, hvor man maksimalt har to enheder, der streamer samtidig, og derudover har 3 smartphones, 1 tablet og en pc online, bør man derfor afsætte 2×6 Mbit til tv-streamingen. Herudover bør man afsætte 5×2 Mbit til de øvrige enheder, og dermed i alt 22 Mbit. Dette er et minimum. Opnår man ikke denne hastighed, vil det helt kunne ødelægge streamingoplevelsen, når alt hastigheden bliver brugt.

Mange tænker, at spil over nettet må sluge meget hastighed. Man spiller måske med 5-10 spillere eller mere samtidig, og der sker hele tiden uforudsigelige ting. I praksis bruger det dog sjældent mere end 1-2 Mbit, og man bør derfor ikke afsætte noget synderligt til det. Alt grafikken ligger på computeren, og derfor er det faktisk ikke specielt meget data, der skal sendes frem og tilbage.

Når en computer downloader en større fil, vil man ofte opleve, at det ødelægger streaming-kvaliteten, og også rammer en person, der spiller spil over nettet – dette er reelt uanset hastighed, omend det vil gå hurtigere at få problemet overstået på en hurtigere linje. Derfor kan det være en god idé at have faste aftaler om download af filer – bruger man et program til at hente med, kan man ofte indstille downloadhastigheden til at være begrænset, og på den måde kan man undgå, at det rammer resten af familien, hvis en person eks. henter et spil på Steam.

Er du oppe omkring 20-30 Mbit i dit krav til hastighed, kan det være en idé at undersøge muligheden for fiber. Nogle gange kan du få internet, der er omkring samme pris via fiber men markant hurtigere.

Ofte er det trådløse signal et problem for familien, da man skal dække flere rum. Vi har skrevet en særskilt guide til at forbedre Wifi-signalet i dit hus eller i din lejlighed.

Uploadhastighed for familier

Har I mere end et par computere på nettet, bør I også lægge vægt på uploadhastigheden, men kravet behøver sjældent være specielt stort. Uploadhastigheden er det, der som regel er angivet efter en skråstreg. I et 20/2 abonnement har du altså 2 Mbit i uploadhastighed.

En god tommelfingerregel er at afsætte omkring 0,5 Mbit pr. enhed, men ofte kan mindre gøre det. Om den streamer gør i denne sammenhæng ingen forskel, da det kun er den data, du sender fra dig selv og til nettet, der bruger uploadhastighed – altså eksempelvis, når du uploader billeder på Facebook, vedhæfter filer til mails eller deler dokumenter og billeder med fildelingstjenester som Dropbox, Google Docs og lignende.

Det der især sender kravet om upload op kan være, hvis der hyppigt er telefonsamtaler over nettet eksempelvis via Skype. Især hvis der er tale om videosamtaler. I udgangspunktet er ca. 1 Mbit dog stadig nok her til en ganske fin kvalitet for hver computer, der har en videosamtale samtidig – husk dog, at der også skal være hastighed til øvrige computere. Samtidig kan hjemmearbejdsplads for mange også sætte kravet op her.

Alt i alt, er det sjældent en god idé at nøjes med 1 Mbit upload for familien, men ofte kan 2 Mbit være nok, omend en del bør gå efter 3-5 Mbit.

Anbefalinger

 • Streamer nogen i familien tv på nettet samtidig med andre er på nettet, bør man have en hastighed på omkring 20-30 Mbit – hvis flere end 3 streamer samtidig, kan det hurtigt sende behovet endnu højere op
 • Hvis et familiemedlem downloader meget, og der skal tages højde for det, kan en hurtigere forbindelse være en god idé – desuden kan det være fornuftigt at aftale en grænse for downloadhastigheden med personen – det er typisk let at indstille direkte fra computeren, ligesom det af og til kan være muligt at opsætte i routeren
 • Hvis der næsten aldrig bliver streamet eller downloadet store mængder data, og I normalt kun har 2-3 computere på nettet samtidig, kan I normalt sagtens nøjes med 10-12 Mbit
 • Vær opmærksom på om der følger en trådløs router med. De fleste familier vil gerne kunne koble computere på i flere rum uden kabler. Der følger næsten altid trådløs router med, men det er ikke altid. Vær opmærksom på, at mange stationære computere (altså dem med selvstændig skærm) ikke har trådløse netkort – det er dog let at købe og installere
 • Hvis et eller flere medlemmer i familien ofte har brug for internettet ude af huset, kan I overveje at investere i et fælles abonnement på mobilt bredbånd eller en tablet.

Priser på fastnet bredbånd, der passer til jeres behov

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 35 / 5 Mbit)
6 mdr. 2072 kr. 279 kr.
(min. pris: 2072 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Priser på mobilt bredbånd, der passer til jeres behov

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 17-71 Mbit
(Netværk: TDC)
3 GB Ingen 892 kr. 49 kr.
(min. pris: 647 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning