Hvilken hastighed skal mit internet have?

For 15 år siden var man fremme i skoene, hvis bare man havde et 56k modem…

… I dag er det almindeligt at have en internetforbindelse, der bogstaveligt talt er mindst 100 gange hurtigere. Og det er naturligvis positivt for dig som forbruger. Men den hurtige udvikling gør det dog også svært at følge med og vide, hvad man egentlig har brug for.

Det er faktisk også umuligt at sige helt firkantet, hvad der er den rigtige hastighed.

For én person betyder det ikke så meget, hvis der skal trilles en tommelfinger, mens en side bliver indlæst, men for andre skal siden næsten være på skærmen, inden “Enter”-knappen er trykket helt ned. Ved helt almindelig surf, er alle hastigheder på markedet dog fine – du kan let surfe på nettet med 2-4 Mbit fra en computer.

For hver enhed(computer, spilenhed, telefon, tablet etc.), du skal have online på samme tid bør du have cirka 2 Mbit til rådighed – dette er også nok ved spil over nettet. Vil du streame fra en computer, bør du afsætte omkring 6-8 Mbit pr. enhed, hvis du vil streame i Full HD-kvalitet – vil du ligefrem op på 4K-kvalitet, skal du op på omkring 30 Mbit pr. enhed. For hver øvrige enhed.

Dette giver en god tommelfingerregel omkring hastighed. Når du køber er det bedre at runde op, for ellers vil eksempelvis streamingoplevelsen hurtigt kunne blive ødelagt.

Har man brug for at kunne sende eller hente filer hurtigt fra internettet, sætter dette naturligvis også hastighedsbehovet op. Generelt er det også en god idé at runde op, når man vælger hastighed. Det kan være katastrofalt for streamingoplevelsen, hvis hastigheden ikke helt rækker.

Se liste over de danske internetudbydere

Læs om de enkelte hastigheder

Vi har beskrevet, hvornår de forskellige hastigheder passer til dit behov, og samlet priser på de enkelte hastigheder i artiklerne. På den måde kan du klikke ind og læse om den hastighed, du på forhånd tror passer til dig og finde frem til, om det faktisk er det optimale match.

Priser på bredbånd

I tabellen finder du priser på bredbånd. Du kan også finde endnu flere priser i vores udvidede prissammenligning for bredbånd, hvor du selv kan udvælge netop de hastigheder, du vil se priser på.

En del udbydere tilbyder i dag maksimal hastighed – altså at du får alt hvad kobberkablerne kan trække, hvilket vil sige 100 MBit. Alligevel er det vigtigt, man undersøger hvad hastighed man kan få, og om det er nok til ens – ellers bør man overveje mobilt bredbånd, der i mange tilfælde kan levere højere hastighed i områder, hvor kobberkablerne ikke kan trække mere end omkring 10 Mbit.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1592 kr. 199 kr.
(min. pris: 1592 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1314 kr. 219 kr.
(min. pris: 1314 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 30 / 5 Mbit)
6 mdr. 1245 kr. 249 kr.
(min. pris: 1245 kr.)
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1494 kr. 249 kr.
(min. pris: 1494 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 10 / 2 Mbit)
6 mdr. 1673 kr. 269 kr.
(min. pris: 1673 kr.)

Jeg har flere computere på nettet – hvordan finder jeg den rigtige hastighed?

Rigtigt mange personer har en internetforbindelse man deles om. Og for rigtigt mange er det svært at finde frem til den rette hastighed, og mange ender med at bestille mere, end de har brug for.

Jo flere computere, der er på din forbindelse samtidig, jo hurtigere internet vil du også have brug for. Hvis du har 2 computere på en 2 Mbit forbindelse, er der principielt 1 Mbit til hver.

Hvis den ene computer reelt ikke bruger internettet, kan den anden dog bruge det hele – men omvendt, hvis du downloader filer på den ene af computerne, vil internettet ofte være meget langsomt på den anden.

Hvis du aldrig streamer tv via nettet, anbefaler vi i udgangspunktet at du afsætter cirka 3 Mbit pr. enhed online, der bruges samtidig. Da mobiltelefoner, tablets og spilenheder sjældent bruges samtidig, behøver de ikke nødvendigvis alle blive talt med. Langt det meste webbrug kræver ikke mere hastighed end dette – det er nok til almindelig surf, spil over nettet, streaming af musik og lignende.

Af hensyn til downloadhastigheder kan man dog vælge at gå op på højere hastigheder, hvis man ofte downloader programmer og opdateringer – men der er sjældent grund til at have 20-30 Mbit eller mere kun af hensyn til dette.

Til gengæld stiger behovet mærkbart, hvis du er af de mange, der streamer tv via nettet.

Hvis du gerne vil se videoer på eksempelvis Youtube eller Netflix i en rimelig kvalitet og ikke vil have videoen bremset undervejs, bør du overveje at gå op på omkring 6-8 mbit pr. computer. Med dette vil du også kunne streame tv i HD-kvalitet.

Man behøver ikke afsætte nævneværdigt hastighed til tablets, spilenheder og smartphones, medmindre man også vil streame fra disse – er man meget aktiv eksempelvis på en spilenhed eller tablet, kan man dog afsætte 2 Mbit til disse.

Husk dog også, at det kun kræver én computer, der udfører krævende opgaver, før internettet på alle computere kører langsomt. Det kan eksempelvis betyde, at tv-streamingen kører i hak, hvis en anden computer er igang med at downloade en stor fil, og tv-streaming fra én computer kan også betyde, at internettet kører meget langsomt på de øvrige computere.

Derfor kan det være en idé at begrænse hastigheden, der kan gives til de enkelte computere i routeren, så én person ikke sidder og downloader, og dermed ødelægger eksempelvis streamingoplevelsen for en, der sidder og ser tv.

En del ender med at gå op på 10 Mbit eller mere pr. computer, men for de fleste er det faktisk langt højere hastighed i forhold til det reelle behov. En computer vil i udgangspunktet kun bruge mere end 6-8 Mbit, hvis den downloader – selv ved streaming kommer du ikke op på mere, medmindre du streamer i Ultra HD, hvilket kræver de nye 4K skærme – kvaliteten er altså niveauet over full HD/digitalt tv, der for de fleste er den bedste kvalitet man kan forvente. 4K streaming tager omkring 25-30 Mbit pr. enhed.

For mange familier vil 20 Mbit være et fornuftigt valg, da priserne her stadig er nogenlunde lave, samtidig med man får en ganske fornuftig hastighed, der passer til mindst fire computere på nettet af gangen.

Hvad kan føre til dårlig streamingkvalitet?

Mange oplever streamingproblemer, og tror problemet er knyttet til deres hastighed. Det kan også være tilfældet, men oftere er det dog computeren, der er synderen – den er ganske enkelt ikke kraftig nok.

I så fald kan du ikke få en bedre streamingoplevelse med hurtigere internet. Nogle gange kan det hjælpe at rydde op i programmerne på computeren. Mange oplever også, at det at skifte browser kan hjælpe – ofte har folk bedste oplevelser med streaming i Chrome eller Firefox. Derfor er et skifte af browser et let og hurtigt sted at starte, hvis man håber på en bedre oplevelse.

Hvis du bruger dit tv til at streame direkte på, bør udstyret dog selvsagt være kraftigt nok. Nogle gange kan det her skyldes det trådløse signal, og det kan derfor være en idé at forsøge med en ny placering af routeren.

Hvornår er upload vigtigt – og hvad er det?

Uploadhastigheden er den hastighed, du bruger, når du sender ting til nettet. Det er den hastighed, som udbyderne normalt skriver efter “/”. Har du eksempelvis en 20/1 Mbit linje, har du altså 1 Mbit i uploadhastighed.

De fleste udbydere tilbyder internet med markant lavere uploadhastighed end downloadhastighed. Det giver som sådan også god mening set fra dit perspektiv som kunde og privatforbruger, selv om upload absolut også er rart at have.

Din uploadhastighed bruger du som nævnt, når du sender til nettet. Det vil sige, når du eksempelvis uploader billeder til Facebook, videoer på Youtube eller dokumenter og filer til servere på internettet – eksempelvis via Dropbox eller anden form for online diskplads. Du bruger også upload, hvis du har lydsamtaler over nettet – især hvis det er videosamtaler.

Jo højere upload du har, jo hurtigere går det og jo mere kan du gøre problemfrit. Hvis du ikke har videosamtaler, er det dog mest et spørgsmål om, hvor tålmodig du er. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du bruger en del af din uploadhastighed via en traditionel forbindelse, kan det faktisk også gå ud over din downloadhastighed.

Hvis du ikke ofte lægger ting op på nettet, behøver du sjældent lægge særligt stor vægt på upload, men omvendt kan det sagtens være upload, der bliver den afgørende faktor, når du vurderer to tilbud. Især hvis du har tre eller flere computere på nettet, bør du være kritisk over for forbindelser, der kun har 1-2 Mbit i upload.

Hvilken hastighed kan jeg få?

Ofte kan du ikke få de højeste hastigheder. Der bliver dog løbende udviklet på kobbernettet, så de lidt højere hastigheder bliver mere og mere udbredt.

Enkelte udbydere har adressetestere på deres hjemmeside. Dermed kan du se, om du kan få bredbånd ved udbyderen og ikke mindst, hvilken hastighed du kan få. Da TDC sidder tungt på kobbernettet i Danmark, kan du som regel få den samme hastighed på tværs af udbyderne via kobber, men der kan være mindre forskelle.

På kabel-tv nettet er hastighederne dog markant anderledes. Det er altså det bredbånd, der leveres via din kabel-tv udbyder – ofte YouSee eller Stofa. Antenneforeninger leverer næsten altid via kabel-tv nettet typisk via samarbejde med en af de to.

Normalt er hastighederne her højere, men til gengæld er produktet mindre geografisk udbredt og er stort set ikke tilgængeligt uden for byerne. Tidligere var det et krav, at man havde tv-pakke ved udbyderen, men det er ikke altid tilfældet mere. YouSee’s net er desuden blevet åbnet for konkurrenterne, hvilket blandt andet Hiper og Fullrate udnytter.

Slutteligt er der også fibernet, der er den nyeste teknologi, og også den med de teoretisk højeste hastigheder og største stabilitet. I Danmark er det især Waoo!(ejet af en lang række energiselskaber), der står for udbredelsen. I Sydjylland og andre dele af landet er det dog Stofa (ejet af SE), der umiddelbart vokser hurtigere end Waoo! I Vestjylland er det Altibox, mens det i København er TDC. Enkelte steder kan der også være tale om mere lokale selskaber.

Erhvervsstyrelsen har åbnet for Tjek dit net, der er en hjemmeside, hvor du kan finde frem til, hvilke teknologier og hastigheder, der er mulige på netop din adresse.

Får jeg, hvad jeg betaler for?

Det kan være en god idé at teste din hastighed med jævne mellemrum. Ofte får man ikke helt det, man betaler for, og i sjældnere tilfælde lever udbyderen ikke engang op til minimumhastigheden. Minimumhastigheder kan du læse om længere nede på siden, men det er det, du er garanteret i hastighed. Hvis ikke der er angivet en minimumhastighed i dit abonnement, bør du få det, du betaler for. Minimumhastigheder er dog et nyere begreb, så det kan først være kommet, efter du har fået abonnement.

Vi har en hastighedstest, der er sat op til at levere et optimalt resultat altid.

I første omgang kan du fint køre hastighedstesten og blot se resultatet. Hvis ikke det lever op til forventningerne, bør du give de optimale betingelser for hastighedstesten, så du finder frem til, om der rent faktisk er noget at komme efter.

Du bør være koblet til din router via kabel, andre enheder skal optimalt set være frakoblet nettet eller som minimum ikke foretage andre aktiviteter, og samtidig bør du undgå, at der køre andre programmer samtidig. Hvis hastigheden stadig er utilfredsstillende, og ikke lever op til abonnementet, bør du kontakte din udbyder.

På de fleste forbindelser, bør hastigheden ikke svinge i perioder af dagen – det kan dog være tilfældet, især hvis du får bredbånd via kabel-tv udbydere, hvor det i spidsbelastningsperioder kan være lidt lavere – så har du bredbånd via kabel-tv udbyderne bør du basere hastigheden på flere målinger, men omvendt skal hastigheden aldrig gøre dit net ubrugeligt.

Læs mere om hvordan du laver hastighedstest.

Priser på bredbånd med forskellige hastigheder

Nedenfor finder du priser på bredbånd med en bred vifte af hastigheder fra forskellige udbydere. På denne måde kan du hurtigt danne et overblik over, hvor stort springene i prisen er mellem de forskellige hastigheder, selv om der naturligvis kan være abonnementer på de enkelte hastigheder, der kan findes billigere hos andre udbydere – derfor anbefaler vi også, at du læser vores guides for de enkelte hastigheder, hvor vi har samlet priserne på de enkelte hastigheder fra flere udbydere. Disse finder du i menuen til højre øverst på denne side.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1592 kr. 199 kr.
(min. pris: 1592 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1314 kr. 219 kr.
(min. pris: 1314 kr.)

Ekstra viden: Minimumhastigheder

Minimumhastigheder er det, du er sikret som absolut minimum, når du køber et abonnement. Udbyderen bestræber sig dog på at levere den hastighed, de markedsfører. Generelt bør man skele til minimumhastigheder, så man er sikret en acceptabel forbindelse, selv hvis hastigheden er helt nede på denne hastighed.

I vores tabeller skriver vi altid minimumhastighederne. I udgangspunktet er der ingen minimumhastighed, hvis den ikke står i vores tabel.

Hvis der ikke er minimiumhastigheder, er der i udgangspunktet hastighedsgaranti. Dette er der ved TDC og normalt på fibernettet – eksempelvis Waoo!

Med internet via kabel-tv udbyderen, vil du heller ikke have minimumhastigheder. Her er der dog ikke hastighedsgaranti, men til gengæld skal udbyderne ifølge aftale mellem udbyderne og forbrugerombudsmanden bestræbe sig på at levere den markedsførte hastighed i gennemsnit i løbet af en almindelig dag. Det betyder, at du i spidsbelastningsperioder kan opleve langsommere internet, end du betaler for, men i så fald bør du til gengæld også på andre tidspunkter af dagen opleve hurtigere internet, end du betaler for. Internet via kabel-tv leveres især via Stofa og YouSee.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning