Hvilken hastighed skal mit internet have?

For 15 år siden var man fremme i skoene, hvis bare man havde et 56k modem…

… I dag er det almindeligt at have en internetforbindelse, der bogstaveligt talt er mindst 100 gange hurtigere. Og det er naturligvis positivt for dig som forbruger. Men det gør det også svært at følge med og kende sit behov, og det kan også være vidt forskelligt fra person til person.

For én person betyder det ikke så meget, hvis der skal trilles en tommelfinger, mens en side bliver indlæst, men for andre skal siden næsten være på skærmen, inden “Enter”-knappen er trykket helt ned.

Firkantet sagt, kan de fleste nøjes med 10 Mbit, hvis der kun er én person, der bruger forbindelsen – det er nok til streame i HD-kvalitet og spille spil over nettet. Er I en familie på 4-5 personer, hvor der ses tv og video via nettet fra 2-3 enheder på samme tid, bør I hoppe op på 30 Mbit.

Streaming er oftest det, der sluger mest hastighed. Streaming i HD-kvalitet tager ca. 6-8 Mbit og i 4K er det omkring 25-30 Mbit – vel at mærke pr. enhed, der gør det på samme tid.

Længere nede på siden kan du få en mere detaljeret gennemgang af både forbrug, og læse mere om eksempler på forskellige hastigheder, og hvilket forbrug de passer til.

Priser på bredbånd

I tabellen finder du priser på bredbånd. Du kan også finde endnu flere priser i vores udvidede prissammenligning for bredbånd, hvor du selv kan udvælge netop de hastigheder, du vil se priser på.

En del udbydere tilbyder i dag maksimal hastighed – altså at du får alt hvad kobberkablerne kan trække, hvilket i udgangspunktet vil sige maksimalt 100 Mbit – de fleste steder dog en hel del mindre. Det er her vigtigt, man undersøger hvad hastighed man kan få via opslag på hjemmesiden, og undersøge om det er nok til ens behov – ellers bør man overveje mobilt bredbånd, der i mange tilfælde kan levere højere hastighed i områder, hvor kobberkablerne ikke kan trække mere end omkring 10 Mbit.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 1000/100 Mbit
6 mdr. 1494 kr. 249 kr.
(min. pris: 1494 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Hvad kræver høje hastigheder?

Generelt får man let indtrykket af, at man SKAL have super hurtigt internet, for at være ordentligt med, og at man er hægtet af, hvis ikke man har over 100 Mbit. Behovet er dog sjældent i nærheden af det niveau. Ved helt almindelig surf, er alle hastigheder på markedet reelt fine – du kan let surfe på nettet med 2-4 Mbit fra en computer.

Behovet stiger især med antallet af enheder, og i endnu højere grad antallet af enheder der skal streame – altså se tv via nettet. Øvrig brug inklusive spil over nettet kræver faktisk ikke det store, udover det at downloade filer kan sætte prøver på din tålmodighed.

For hver enhed(computer, spilenhed, telefon, tablet etc.), du skal have online på samme tid bør du have cirka 2 Mbit til rådighed – dette er også nok ved spil over nettet, der faktisk ikke kræver så meget, som man let kunne tro.

Vil du til gengæld streame fra en computer eller anden enhed, bør du afsætte omkring 6-8 Mbit pr. enhed Det er nok til HD-kvalitet. Har du tre enheder, der skal streame HD på samme tid, skal du altså op på 24 Mbit for det alene. Vil du ligefrem op på 4K-kvalitet, skal du dog op på omkring 30 Mbit pr. enhed, men husk på at det både sætter krav til din enheds skærm og til den streamingtjeneste, du bruger.

Når du køber bredbånd er det bedre at runde op, for ellers vil eksempelvis streamingoplevelsen hurtigt kunne blive ødelagt – mangler du bare et par Mbit, når du streamer, vil det du ser blive afbrudt ganske ofte. Men det er altså sjældent, man reelt har behov for eksempelvis 100 Mbit eller mere.

Har man brug for at kunne sende eller hente filer hurtigt fra internettet, sætter dette naturligvis også hastighedsbehovet op. Især for gamere, der henter mange spil, kan det betyde at en høj hastighed er at foretrække, selv om selve spillet over nettet i sig selv stort set ikke kræver noget. Har man hjemmearbejdsplads med store filer, der skal sendes frem og tilbage, kan det også øge behovet.

Husk også på, at en computer der downloader typisk tager alt hastigheden – og ødelægger såvel streaming som spil over nettet for de øvrige brugere.

Se liste over de danske internetudbydere

Læs om de enkelte hastigheder

Vi har beskrevet, hvornår de forskellige hastigheder passer til dit behov, og samlet priser på de enkelte hastigheder i artiklerne. På den måde kan du klikke ind og læse om den hastighed, du på forhånd tror passer til dig og finde frem til, om det faktisk er det optimale match.

Hvad kan føre til dårlig streamingkvalitet?

Mange oplever streamingproblemer, og tror problemet er knyttet til deres hastighed. Det kan også være tilfældet, men oftere er det dog computeren, der er synderen – den er ganske enkelt ikke kraftig nok, eller også har den gang i for mange andre aktiviteter.

Generelt bør tjenesterne kører optimalt direkte på smart-tv, men ikke alle tjenester er på alle tv, og af og til er der problemer med app’en.

Hvis din computer eller nehd er problemet, kan du ikke få en bedre streamingoplevelse med hurtigere internet. Nogle gange kan det hjælpe at rydde op i programmerne på computeren. Mange oplever også, at det at skifte browser kan hjælpe – ofte har folk bedste oplevelser med streaming i Chrome eller Firefox. Derfor er et skifte af browser et let og hurtigt sted at starte, hvis man håber på en bedre oplevelse – prøv også gerne, selv om du bruger en af de to nævnte.

Hvis du bruger dit tv til at streame direkte på, bør udstyret dog selvsagt være kraftigt nok. Nogle gange kan det her skyldes det trådløse signal, og det kan derfor være en idé at forsøge med en ny placering af routeren, eller mere optimalt kable internettet til din enhed.

For at streame gnidningsfrit i HD-kvalitet skal du have 6-8 Mbit – du kan eventuelt teste din hastighed på vores hastighedstest.

Hvornår er upload vigtigt – og hvad er det?

Uploadhastigheden er den hastighed, du bruger, når du sender ting til nettet. Det er den hastighed, som udbyderne normalt skriver efter “/”. Har du eksempelvis en 20/1 Mbit linje, har du altså 1 Mbit i uploadhastighed.

De fleste udbydere tilbyder internet med markant lavere uploadhastighed end downloadhastighed. Det giver som sådan også god mening set fra dit perspektiv som kunde og privatforbruger, selv om upload absolut også er rart at have.

Din uploadhastighed bruger du som nævnt, når du sender til nettet. Det vil sige, når du eksempelvis uploader billeder til Facebook, videoer på Youtube eller dokumenter og filer til servere på internettet – eksempelvis via Dropbox eller anden form for online diskplads. Du bruger også upload, hvis du har lydsamtaler over nettet – især hvis det er videosamtaler.

Jo højere upload du har, jo hurtigere går det og jo mere kan du gøre problemfrit. Hvis du ikke har videosamtaler, er det dog mest et spørgsmål om, hvor tålmodig du er. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du bruger en del af din uploadhastighed via en traditionel forbindelse, kan det faktisk også gå ud over din downloadhastighed.

Hvis du ikke ofte lægger ting op på nettet, behøver du sjældent lægge særligt stor vægt på upload, men omvendt kan det sagtens være upload, der bliver den afgørende faktor, når du vurderer to tilbud. Især hvis du har tre eller flere computere på nettet, bør du være kritisk over for forbindelser, der kun har 1-2 Mbit i upload.

Hvilken hastighed kan jeg få?

Ofte kan du ikke få de højeste hastigheder. Der bliver dog løbende udviklet på kobbernettet, så de lidt højere hastigheder bliver mere og mere udbredt.

Enkelte udbydere har adressetestere på deres hjemmeside. Dermed kan du se, om du kan få bredbånd ved udbyderen og ikke mindst, hvilken hastighed du kan få. Da TDC sidder tungt på kobbernettet i Danmark, kan du som regel få den samme hastighed på tværs af udbyderne via kobber, men der kan være mindre forskelle.

På kabel-tv nettet er hastighederne dog markant anderledes. Det er altså det bredbånd, der leveres via din kabel-tv udbyder – ofte YouSee eller Stofa. Antenneforeninger leverer næsten altid via kabel-tv nettet typisk via samarbejde med en af de to.

Normalt er hastighederne her højere, men til gengæld er produktet mindre geografisk udbredt og er stort set ikke tilgængeligt uden for byerne. Tidligere var det et krav, at man havde tv-pakke ved udbyderen, men det er ikke altid tilfældet mere. YouSee’s net er desuden blevet åbnet for konkurrenterne, hvilket blandt andet Hiper og Fullrate udnytter.

Slutteligt er der også fibernet, der er den nyeste teknologi, og også den med de teoretisk højeste hastigheder og største stabilitet. I Danmark er det især Waoo!(ejet af en lang række energiselskaber), der står for udbredelsen. I Sydjylland og andre dele af landet er det dog Stofa (ejet af SE), der umiddelbart vokser hurtigere end Waoo! I Vestjylland er det Altibox, mens det i København er TDC. Enkelte steder kan der også være tale om mere lokale selskaber.

Erhvervsstyrelsen har åbnet for Tjek dit net, der er en hjemmeside, hvor du kan finde frem til, hvilke teknologier og hastigheder, der er mulige på netop din adresse.

Får jeg, hvad jeg betaler for?

Det kan være en god idé at teste din hastighed med jævne mellemrum. Ofte får man ikke helt det, man betaler for, og i sjældnere tilfælde lever udbyderen ikke engang op til minimumhastigheden. Minimumhastigheder kan du læse om længere nede på siden, men det er det, du er garanteret i hastighed. Hvis ikke der er angivet en minimumhastighed i dit abonnement, bør du få det, du betaler for. Minimumhastigheder er dog et nyere begreb, så det kan først være kommet, efter du har fået abonnement.

Vi har en hastighedstest, der er sat op til at levere et optimalt resultat altid.

I første omgang kan du fint køre hastighedstesten og blot se resultatet. Hvis ikke det lever op til forventningerne, bør du give de optimale betingelser for hastighedstesten, så du finder frem til, om der rent faktisk er noget at komme efter.

Du bør være koblet til din router via kabel, andre enheder skal optimalt set være frakoblet nettet eller som minimum ikke foretage andre aktiviteter, og samtidig bør du undgå, at der køre andre programmer samtidig. Hvis hastigheden stadig er utilfredsstillende, og ikke lever op til abonnementet, bør du kontakte din udbyder.

På de fleste forbindelser, bør hastigheden ikke svinge i perioder af dagen – det kan dog være tilfældet, især hvis du får bredbånd via kabel-tv udbydere, hvor det i spidsbelastningsperioder kan være lidt lavere – så har du bredbånd via kabel-tv udbyderne bør du basere hastigheden på flere målinger, men omvendt skal hastigheden aldrig gøre dit net ubrugeligt.

Læs mere om hvordan du laver hastighedstest.

Priser på bredbånd med forskellige hastigheder

Nedenfor finder du priser på bredbånd med en bred vifte af hastigheder fra forskellige udbydere. På denne måde kan du hurtigt danne et overblik over, hvor stort springene i prisen er mellem de forskellige hastigheder, selv om der naturligvis kan være abonnementer på de enkelte hastigheder, der kan findes billigere hos andre udbydere – derfor anbefaler vi også, at du læser vores guides for de enkelte hastigheder, hvor vi har samlet priserne på de enkelte hastigheder fra flere udbydere. Disse finder du i menuen til højre øverst på denne side.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Ekstra viden: Minimumhastigheder

Minimumhastigheder er det, du er sikret som absolut minimum, når du køber et abonnement. Udbyderen bestræber sig dog på at levere den hastighed, de markedsfører. Generelt bør man skele til minimumhastigheder, så man er sikret en acceptabel forbindelse, selv hvis hastigheden er helt nede på denne hastighed.

I vores tabeller skriver vi altid minimumhastighederne. I udgangspunktet er der ingen minimumhastighed, hvis den ikke står i vores tabel.

Hvis der ikke er minimiumhastigheder, er der i udgangspunktet hastighedsgaranti. Dette er der ved TDC og normalt på fibernettet – eksempelvis Waoo!

Med internet via kabel-tv udbyderen, vil du heller ikke have minimumhastigheder. Her er der dog ikke hastighedsgaranti, men til gengæld skal udbyderne ifølge aftale mellem udbyderne og forbrugerombudsmanden bestræbe sig på at levere den markedsførte hastighed i gennemsnit i løbet af en almindelig dag. Det betyder, at du i spidsbelastningsperioder kan opleve langsommere internet, end du betaler for, men i så fald bør du til gengæld også på andre tidspunkter af dagen opleve hurtigere internet, end du betaler for. Internet via kabel-tv leveres især via Stofa og YouSee.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning