Hvad er 5G

5G bliver endnu ikke tilbudt noget sted i verden. Der bliver dog arbejdet hårdt på udviklingen af det, udbyderne ønsker bliver til 5G.

Det sker blandt andet hos store producenter på området såsom Huawei og Samsung, men også hos udbydere, hvor blandt andet TDC er med til at teste herhjemme.

Meldingerne går hovedsageligt på, at man forventer at 5G er en realitet i 2020. Generelt kommer der en ny generation af trådløs teknologi hver 10. år – lige nu har vi 1. generation, 2G, 3G og 4G.

Ligesom med de øvrige teknologier, vil den naturligvis kunne bruges til telefoner og mobilt bredbånd, men derudover forventer man også, at teknologien vil kunne være med til at åbne for at langt flere enheder, kan gå på nettet. Køleskab, bil, vaskemaskine, fjernvarme og elmåler – kun fantasien sætter i princippet grænser.

Forventningen er som sagt at 5G så småt kommer i 2020 – fra starten må man forvente, at det især er de store byer, der er med, men når man ser på udbredelsen på 4G-området kan man også forvente, at der allerede i løbet af et år eller to vil være fin dækning uden for byerne også.

Hvad vil 5G kunne?

Det er svært at konkludere noget endeligt omkring 5G, og hvad det vil kunne. Hovedsageligt spekuleres der i to retninger. Højere hastighed og et mere intelligent netværk.

Den højere hastighed er let at forholde sig til, og her er hastigheder som 1 Gbit og 10 Gbit tidligere blevet nævnt som teoretiske hastigheder. Det afhænger dog i nogen grad af, i hvilken retning man forsøger at gå.

Flere forskere mener nemlig, man bør fokusere langt mere på et mere intelligent signal, der eksempelvis bedre kan håndtere antallet af samtidige brugere. Det skyldes ikke mindst, at 4G vil kunne levere hastigheder, der reelt er gode nok til ethvert behov, som vi virkeligheden ser ud i dag og de næste år frem.

Der bliver spekuleret i flere muligheder: det kan være en mere intelligent udnyttelse af frekvenser, der gør at man sjældnere vil opleve, at der ligger ubrugt potentiale i frekvensområder. Det kan også handle om, at visse typer forbrug og lignende får forrang frem for andet, så alle vil få en fornuftig oplevelse. Det kan også handle om at prioritere nogle typer enheder eller modtagere højere end andet.

Det kan være, fordi modtageren betaler ekstra, eller fordi opgaven ganske enkelt er vigtigere. Generelt er der dog især i Europa stor modstand mod at kunne betale sig til fordele.

Man forsker også i at bruge andre frekvensområder, og blandt andet er Samsung kommet igennem med en form for signal, hvor signalstyrken tilpasser sig enheden i den anden ende. Senderen vil ganske enkelt sende en mere koncentreret stråle til enheden, så signalet bliver stærkere. Dette gøres ved at måle, hvor enheden befinder sig.

Endnu er det dog i nogen grad kun ren spekulation, for 5G er stadig så tidligt i sit udviklingsstadie, at der kan ske rigtigt meget. Stille og roligt nærmer vi os dog med kraftige skridt for alvor at få svar på, hvad teknologien kommer til at kunne levere i forhold til 4G.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning