Hvornår er 30 Mbit det rette valg?

Hvornår får du det optimale ud af en 30 Mbit linje? Typisk er det en god linje for den internetaktive familie, der blandt andet ofte streamer tv.

30 Mbit vil du næppe opleve som langsom, og forbindelserne kan i udgangspunktet bruges til alt.

Dog kan uploadhastigheden (den der står efter “/”) af og til være ret lav, og det kan betyde, at det tager lang tid at lægge filer op på nettet, ligesom videosamtaler kan være et problem – særligt hvis det er noget flere benytter sig af samtidig. Derfor kan det være en god idé at sikre dig, at abonnementet har mindst 5 Mbit i upload, hvis du ofte bruger uploadhastigheden til de nævnte ting.

30 Mbit er nok til, at der kan streames fra 3-4 enheder i HD-kvalitet samtidig. Til gengæld er det kun nok til en enhed, der vil streame 4K-kvalitet, da det tager omkring 25 Mbit. Øvrige aktiviteter tager typisk markant mindre end HD-streaming, og eksempelvis spil via netforbindelsen tager i sig selv kun maksimalt 2-3 Mbit.

  • ✓ Surf
  • ✓ streaming
  • ✓ 4-7 computere

Priser på 30 Mbit internet

Nedenfor finder du forskellige abonnementer på fastnet bredbånd med omkring 30 Mbit i hastighed. Du får altså omtrent samme hastighed i de forskellige hastigheder, men der kan være forskel på udstyret – klik på “mere info” for at se, hvilket udstyr der følger med.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 100/20 Mbit
(minimum: 80 / 10 Mbit)
6 mdr. 2312 kr. 319 kr.
(min. pris: 2312 kr.)

Hvornår er 30 Mbit fornuftigt?

Med en 30 Mbit linje har du en rigtig hurtig forbindelse, som du kan bruge til alt fra streaming til download af store filer på forholdsvis kort tid. Ret beset kan du gøre alt på en 30 Mbit linje.

Du kan endda have omkring 5-7 computere på nettet samtidig uden problemer – det kan dog påvirke hastigheden en del, hvis en eller flere computere downloader store filer og bruger alt hastigheden på det, men den risiko, kan du aldrig helt undgå uden at pille ved indstillingerne i routeren eller lave aftaler om download. Generelt er du særdeles godt stillet på en 30 Mbit linje, selv med adskillige computere på nettet samtidig.

30 Mbit er oplagt for den store familie, hvor der er flere brugere med behov for en hurtig linje eller for den kræsne forbruger, der vil have en bundsolid linje, der uden problemer kan bruges til alt – og ikke mindst er hurtig, når der skal hentes store filer. Den kan også være et godt valg i kollektivet, hvor der er 4-7 brugere med forskellige behov.

Forbindelsen er primært for langsom, hvis du streamer fra mere end 4 enheder, og er der flere enheder online udover dem der streamer, kan 4 enheder der streamer også komme i problemer. Desuden bør man have højere hastighed, hvis man vil streame i 4K-kvalitet, og samtidig lave andet på nettet fra andre enheder. Slutteligt kan det være rart med højere hastighed, hvis man meget hurtige vil kunne hente meget hurtige filer – men selv med 30 Mbit vil de fleste filer kunne hentes nogenlunde hurtigt.

Vær opmærksom på, om udbyderen lister prisen med en minimumhastighed. Hvis en minimumhastighed er angivet, risikerer du også, at udbyderen ikke leverer den hastighed, som du forventer – oftest kommer hastigheden tæt på det lovede, men du bør overveje, om du kan leve med de “tabte” Mbit, hvis din forbindelse er tæt på minimumhastigheden. Som regel vil hastigheden dog være tæt på de 30 Mbit, som udbyderen sælger abonnementet med.

Hvornår er 30 Mbit det forkerte valg

Mange vil ramme bedre med en forbindelse på 20 Mbit. Denne forbindelse kan også sagtens bruges, hvis du har 3-5 computere på nettet samtidig, og den kan også sagtens bruges til streaming og lignende. Fordelen ved 30 Mbit vil være, at du kan lave lidt mere krævende ting, ligesom du kan have 5-6 computere på nettet samtidig uden problemer, medmindre der bliver downloadet filer i vildskab eller streamet video i høj kvalitet fra alle computere samtidig. Men til streaming fra to computere, bør du ikke mærke forskel på 20 og 30 Mbit.

Har du i hovedreglen kun en computer på nettet af gangen, kan du næsten altid nøjes med helt ned til 10 Mbit uden at gå på kompromis. Her kan du sagtens streame tv, men med meget store filer kræver det selvfølgelig lidt mere tålmodighed, når der downloades – til gengæld vil du ofte kunne spare et ganske betragteligt beløb i abonnement hver måned.

Hvis du vil have det bedste af det bedste, kan du også gå op på en endnu hurtigere forbindelse, men for langt de fleste private er der ikke det helt store udbytte ved at vælge hurtigere internet. Det er primært en fordel, hvis du meget ofte downloader eller uploader store filer, eller hvis du bor i en husstand, hvor der skal streames fra mange computere, samtidig med computere downloader filer på kryds og tværs.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning