Kan 4G erstatte fibernettet?

Det var et af spørgsmålene som P4 Bornholm netop har stillet os. I sig selv er det en spændende diskussion, men på Bornholm er diskussionen særligt aktuel, da regionen er blevet tildelt 60 millioner i forbindelse med regeringens bredbåndsudspil – og hvor er det så mest relevant at bruge pengene?

Det korte svar er naturligvis, at 4G er nået dertil, hvor det er et reelt alternativ til kablede løsninger, selv om man skal bruge sin kritiske sans. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man skal satse udelukkende på 4G.

Det er en svær diskussion for begge teknologier har klare fordele, og på mange måder supplerer de faktisk hinanden godt.

Der er flere fordele ved 4G. Forbindelsen kan tages med overalt, har man rimelig dækning kan de bruges til det meste medmindre man har 3-4 computere online samtidig og priserne kan selv for de mere aktive brugere efterhånden godt presses ned på et acceptabelt stadie.

Samtidig har licenserne på 800 MHz båndet gjort, at TDC skal sætte markant færre master op for at sikre samme dækning som på 3G-nettet – det har især betydning i udkantsdanmark, hvor man med relativt få master kan dække større geografiske områder, og dermed er der principielt flere steder, hvor det er kommercielt interessant at sætte 4G-master op. Det kan man kun håbe på vil komme til at betyde, at 4G-nettet kan sikre dækning i netop de områder, hvor dækningen på kobbernettet er så kritisk, at borgerne kun kan få en forbindelse på få Mbit. Endnu er dækningen dog stadig for ringe til, at 4G kan overhale kobbernetværket på hastigheder ret mange af de steder, hvor de største problemer er.

Omvendt kommer man ikke uden om fordelene ved fibernet frem for 4G. Dels er det langt bedre rustet til høje belastninger på nettet, hvilket gør det markant mere egnet til meget store virksomheder. Samtidig er mobilt bredbånd stadig et stykke fra at være egnet til brugere, der gerne vil kunne spille computerspil over nettet, hvor hurtige reaktioner er vigtige. Og slutteligt er fibernet betydeligt mere egnet, hvis man har en forbindelse, hvor flere brugere vil kunne lave krævende ting samtidig (eksempelvis streaming).

Samtidig er det unægtelig en fordel, at man ikke behøver tage stilling til forbrugsgrænser. Og man kommer ikke uden om, at mobilt bredbånd er mere ustabilt, idet det kan påvirkes af vind og vejr – især hvis du i forvejen ligger på vippen til et ordentligt signal.

For den mindre krævende brugere er 4G ofte et fint valg(der kan være gode penge at spare – særligt hvis man ikke streamer), og det er umiddelbart markant lettere at tilbyde 4G til borgeren på landet, end det er et udrulle fiber forbi samtlige grusveje. Har man sommerhus eller kan man bare drage fordel af at kunne tage forbindelsen med sig flere steder, er det også helt sikkert en fordel. Men vi kommer heller ikke uden om, at fibernettet har betragtelige fordele, der gør, at det både for de private forbrugere men måske især for industrien er en vigtig del af den fremtidige danske it infrastruktur.

Men hvad skal pengene på Bornholm så bruges til her og nu? Fokus i regeringens udspil var ikke mindst rettet mod industrien, og set i det lys, er det nok fornuftigt med særligt fokus på firbernettet, men omvendt kan 4G også være med til at sikre små og mellemstore arbejdspladser bedre levevilkår i markant større områder af Bornholm.

Mere info

Læs nyheden fra P4 Bornholm.

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning