Fremgang i udbredelse af de højeste hastigheder

Der er sket en del forbedring af udbredelsesgraden af de højeste hastigheder, mens det til gengæld står mere stille på de lavere hastigheder, viser dagens bredbåndskortlægning fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

Ifølge rapporten kunne være syvende få mindst 100 Mbit i downloadhastighed, og det er en fremgang fra de 60 procent sidste år. Ifølge rapporten skyldes det opgradering af kabel-tv nettet i Danmark.

Fra 2011 til 2012 var stigningen på 100 Mbit dog fra 36 procent helt op til 60 procent, så udviklingen er aftaget igen.

Kun fire procent af alle hustande i Danmark er tvunget til en hastighed på maksimalt 10 Mbit på grund af dækningen. 99,9 procent af befolkningen kan få mindst 2 Mbit i download, og det betyder at mindre end 10.000 husstande og virksomheder ikke kan få dækning på 2 Mbit i download, konstaterer Erhvervs- og Vækstministeriet i rapporten.

For hastigheder på 30 Mbit eller mindre er der ikke sket den store udvikling siden 2012 i downloadhastigheder. Til gengæld er der sket mere for uploadhastighederne, og samtidig har der været en god udvikling på mobilområdet.

– Det er vigtigt med gode internet- og mobilforbindelser, hvis vi skal have vækst, udvikling og arbejdspladser i hele landet. Derfor er det glædeligt, at det går fremad med bredbåndsdækningen, og der bliver færre områder med dårlig mobildækning, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i en pressemeddelelse.

Store lokale forskelle

Da der sjældent kan tilbydes hastigheder på 50 Mbit på kobbernettet, er man reelt afhængig af internet via kabel-tv eller fibernet, hvis man ønsker at komme op på så høje hastigheder. Og der er meget store lokale forskelle på, hvor de to teknologier er udbredt.

– Der er dog forsat områder, hvor virksomheder og forbrugere ikke kan få den mobilforbindelse eller den bredbåndshastighed, de ønsker. Henrik Sass Larsen, erhvervs- og vækstminister.

I kortlægningen fremgår det, at det især er i Sydjylland, dele af Midt- og Østjylland samt det sydøstlige Fyn, der har meget høj udbredelsesgrad af fiber. Her er der flere postnumre med mellem 80 og 90 procent i dækningsgrad, mens der er mange postnumre i landet med under 20 procent dækningsgrad. Den store forskel skyldes, at det er de enkelte elselskaber, der ruller fiber ud i Danmark, og dermed er der forskel på synet på udbredelse af fiber lokalt.

Kabel-tv er til gengæld især udbredt i og omkring de største byer i Danmark, konkluderer rapporten

Fra politikernes side er man opmærksomme på, at der er lokale forskelle.

– Der er dog forsat områder, hvor virksomheder og forbrugere ikke kan få den mobilforbindelse eller den bredbåndshastighed, de ønsker. Det er derfor, regeringen har fokus på, hvordan vi skaber endnu bedre adgang til hurtigt internet og god mobiltaledækning, siger Henrik Sass Larsen.

Kun små prisændringer

Der er de seneste år ikke sket den store udvikling på de billigste abonnementer for de enkelte hastigheder. Ifølge Erhvervsstyrelsen er prisen ligefrem steget med 20 kroner om måneden for en 10 Mbit forbindelse set i forhold til 2010, mens 20 Mbit har stået stille siden 2011. 50 Mbit forbindelserne er dog faldet i pris fra 2012 til 2013.

Mere viden

Pressemeddelelsen fra Erhvervs- og Vækstministeriet

Se interaktivt kort over kortlægningen

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning