Bredbånd via gadelamperne bliver til virkelighed

Snart kan borgerne i Viborg og Brønderslev få internet via gadebelysning

Fiberselskabet Bredbånd Nord, der er en del af Waoo!, og den danske lysproducent S-Light har nemlig udviklet gadebelysning med indbygget internet via lyslederteknologien. Og teknologien vil blive rullet ud i Brønderslev og Viborg.

Via gadebelysningen kan man få WIFI-adgang til højhastighedsinternet. Tiltaget er fra starten tiltænkt både borgere og turister. Den nye LED-baserede lampe kan ifølge producenterne reducere elregningen med 2/3 i forhold til traditionelle lyskilder, samtidig med den giver et klarere lys.

– Vi vil gerne give turister, rejsende og vores borgere de bedste muligheder, og Street Wi-Fi lampen er en god ide. Derfor vil vi gerne teste den nye lampe, hvilket passer meget godt med, at vi næste år skal have udskriftet mange af vores gadelamper, siger formand for Teknik og Miljø i Brønderslev Kommune, Karsten Frederiksen (C), i en pressemeddelelse.

Hastighederne bliver helt op mod 1 Gbit, og ifølge en pressemeddelelse fra Brønderslev Kommune vil man allerede åbne for adgangen i løbet af efteråret, hvor Banegårdspladsen er udset som forsøgsområde.

Vi vil gerne give turister, rejsende og vores borgere de bedste muligheder, og Street Wi-Fi lampen er en god ide Karsten Frederiksen, formand for Teknik og Miljø i Brønderslev Kommune

Produkt med potentiale

Brønderslev Kommune er langt fra den eneste, der står overfor store udskiftninger af gadebelysningen, og den er især velegnet til byområder, hvor der er brug for meget lys, og hvor det mobile bredbånd er belastet af eksempelvis mange mennesker og høje bygninger.

Selv er man ikke bange for at spå, at der kan være et stort potentiale både i ind- og udland.

– Vi står med et på en gang meget simpelt og meget unikt produkt. S-Light har udviklet en fantastisk smuk, energibesparende og effektiv LED-baseret lyskilde, mens vi hos Bredbånd Nord kan tilbyde at bygge trådløst lysleder-baseret Wi-Fi ind i lampen. På den måde kan eksempelvis forretningerne i en city-forening, et gågademiljø eller andre tilbyde ekstremt hurtigt og gratis internet til deres kunder, forklarede salgs- og marketingdirektør Christian Ingerslev Sørensen fra Bredbånd Nord tidligere på måneden i en pressemeddelelse.

Kan møde modstand

Det er ikke første gang, en kommune planlægger at udrulle WIFI via lygtepælene. Tidligere på året skrev vi om Albertslund Kommune, der ville stille gratis WIFI til rådighed for borgere og turister. Dengang afventede man, om det overhovedet var lovligt.

Blandt andet har udbyderne tidligere mødt modstand, fordi man går ind på det kommercielle marked og påvirker priserne, ved at tilbyde tjenester, som udbyderne i princippet dækker via eksempelvis mobilt bredbånd, ligesom man kan frygte at nogle borgere vil kunne koble sig på WIFI-nettet fra deres private hjem, og dermed undgå at skulle have internetabonnement.

I Juni blev det imidlertid besluttet, at kommunerne skal kunne tilbyde WIFI til turister fremadrettet. Det fremgik, at det skulle være til turistformål, og dengang mødte forslaget modstand fra udbyderne, netop fordi de var skeptiske overfor, hvordan man ville sikre, at kun turisterne får adgang, ligesom man mente, der var produkter, som turister kan bruge, og som dermed blev udfordret.

Planerne kan derfor meget vel møde modstand fra udbyderne med netværksudbyderne i spidsen.

Mere viden

Bredbåndsmatch: Kommuner skal kunne tilbyde WIFI til turister
Bredbåndsmatch: En lys WIFI idé
Læs pressemeddelelsen fra kommunen
Igeniøren: Kom trådløst på nettet via gadelygten

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning