Hvordan åbner jeg porte i min router?

Mange brugere vil på et tidspunkt få brug for at åbne porte i en router for at få det fulde ud af et program.

Typisk vil det være, fordi du vil starte et computerspil, som du skal spille via nettet, men der kan være mange grunde til at åbne en port.

Det er naturligvis vigtigt, du er bekendt med risikoen – det er dog ikke noget, man behøver være ualmindelig nervøs for. Det er desværre en smule avanceret at åbne porte i de fleste routere.

Først og fremmest skal du vide, hvilken port du skal åbne – portnummeret består altid af tal og maksimalt fem cifre. Det vil typisk stå i manualen til spillet eller programmet, men ofte er det hurtigere at søge efter en guide til åbning af porten til spillet eller programmet på nettet – der er som regel flere brugere, der har lavet glimrende guides – de kan dog være svære at bruge, hvis man ikke har samme router, som metoden bliver beskrevet for – porten der skal åbnes er dog den samme uanset router.

Hvordan får jeg adgang til indstillingerne?

Du skal kende koden til din router (ofte er det en standardkode eller en kode, der står i et af brevene fra din udbyder) og du skal kende din lokale ip-adresse – altså ikke den adresse, som internettet ser, men den adresse som din router har på det lokale netværk, hvad enten det består af flere computere eller kun af din computer og en router.

Typisk kan du finde ip-adressen ved at gå ind i komandroprompt (skriv “cmd” i kør eller startmenuen afhængig af din windowsversion). Herefter skriver du ipconfig. Ip-adressen vil her fremgå, og vil typisk være forskellig fra den, du ser på http://www.myipaddress.com/show-my-ip-address/, hvor du kan se den ip-adresse, som dine computere har udadtil.

Den lokale ip-adresse skal du som regel bruge, så du kan fortælle routeren, hvilken forbindelse, der skal åbnes for på det lokale netværk. På den måde åbner du altså kun for portene på netop den computer, da de andre computeres IP-adresser stadig har blokeret for porten.

Det kan dog være en fordel at åbne på alle lokale ip-adresser, da de kan ændre sig fra hver gang du tænder computerne, og det kan være en besværlig proces at ændre, hvilken port der er åbnet for hver gang. Det er dog ikke altid muligt at åbne porten på mere end én lokal IP-adresse.

Du skal også vide, hvordan du kommer ind på din router. Det vil typisk være via routerens IP-adresse, der dog kan være forskellig. Typisk vil den være 192.168.1.1 eller 192.168.2.1 – dette vil du typisk blot skulle skrive i browservinduet for at komme til det sted, du kan ændre indstillinger for din router – din internetudbyder vil normalt vide, hvordan du får adgang til routeren (både IP, evt. brugernavn og kode), hvis det er dem, der har leveret den, og du stadig ikke har ændret noget.

Du kan finde din router på portforward.com, hvor der er engelske guides for at åbne porte, og der er en liste over forskellige spil og programmer – mangler der et program, kan du følge guiden for et andet program, hvis du kender porten, der skal åbnes.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning