Anmeldelse af CBB Mobil

Vi har den seneste periode testet mobilt bredbånd med USB-modem fra CBB-mobil.

28. juni 2013

CBB Mobil er ejet af Telenor, og derfor bruger de naturligvis Telenors netværk. Hastigheden hører til blandt de laveste på markedet med 7 Mbit som den højest mulige hastighed, men i praksis er det faktisk en fin hastighed til reelt alle behov.

CBB har ikke adgang til 4G-netværket endnu, og da Telenor faktisk har flere områder med bedre 4G end 3G-dækning, kan det godt være en ulempe af stor betydning for nogle.

Generelt har vi dog oplevet en glimrende og stabil forbindelse, hvor den kun få steder er kommet til kort.

Udstyret

Telenor og CBB Mobil benytter ikke Huawei til deres USB-modems, som de fleste andre udbydere ellers gør. I stedet bruger de ZTE, der ligesom Huwaei hører til i Kina.

Modem’et er lille, meget let og lavet i plastic. Der er et lille lyspanel, som giver dig mulighed for at se, om der er forbindelse til nettet – for de fleste vil det dog formentlig være en ligegyldig funktion.

USB-modem’et har en klap til sim-kortet, der sidder ret stramt og kan være lidt svær at få af, de første gange. Omvendt er det dog positivt, at den ikke falder af specielt let, og samtidig kan det være med til at minimere, hvor meget støv, der kan ryge ind til udstyrets elektronik. Der er en snor i klappen, så den ikke ryger af. Man kan godt føle, den sidder lidt i vejen i starten, men igen er det med til at beskytte udstyret, da du dermed husker at sætte klappen på.

Der er også muligheder for at sætte et lille hukommelseskort i modem’et, så du også kan bruge det til at gemme dokumenter og billeder.

Det er meget let at installere softwaren til programmet. Fra programmet kan du blandt andet sende SMS’er og indstille mere detaljerede ting for de modtagne signaler, men det kan let blive uoverskueligt, medmindre man er vant til meget tekniske programmer. For langt de fleste behøver man dog aldrig gøre andet end at trykke pin-koden ind og herefter trykke på knappen, der giver tilslutning til internettet, så programmet bør ikke give anledning til problemer overhovedet.

Der er også vejledende mulighed for at holde øje med ens dataforbrug direkte fra programmet. Det kan dog være en lidt svær statistik, hvis man ikke er skarp på teknik. Det er også let at se, hvor stærkt signalet eksempelvis er – men vil du mere end dette, kræver det lidt mere teknisk indsigt eller at du bruger lidt tid på sætte dig ind i programmet.

Stabilitet

Forbindelsen har generelt kørt glimrende. En enkelt gang er forbindelsen dog brudt ned, men den kom hurtigt tilbage efter modem’et blev taget ud og sat i igen.

Programmet er også indimellem meget langsomt om at lukke ned – det har taget et par minutter, hvor vinduet har været ”frosset”. Det har betydet, at det har taget et par minutter ekstra at lukke computeren ned, hvilket trods alt kan være ret generende, hvis man netop gerne vil have en fleksibel forbindelse, man hurtigt kan tage i brug og lukke ned for igen.

Til gengæld er programmet startet fint op, og der har ikke været problemer med at få det til at virke hverken på MAC eller PC’ere med forskellige versioner af Windows.

Oplevede hastigheder

Som nævnt har CBB en af de laveste hastigheder på markedet, men det er alligevel hurtigt nok til det behov, man har, når forbindelsen kommer via et USB-modem. Med 7 Mbit kan du nemlig sagtens streame video i fornuftig kvalitet fra en computer. Du vil stort set kun få noget ud af mere hastighed, hvis du downloader meget – men i så fald er det næppe mobilt bredbånd, du skal kigge mod.

Vi har primært brugt forbindelsen på vores kontor i Aarhus, og her har vi oplevet ganske fine hastigheder på omkring 6 Mbit. Vi har også haft forbindelsen i brug flere steder i mindre byer og på landet, og her har vi oplevet lidt mere svingende hastigheder, men kun en enkelt gang er forbindelsen kommet så meget til kort, at det har været en decideret ubrugelig forbindelse til nettet.

Generelt har vi oplevet hastigheder, der er ganske fornuftig til webbrug. Enkelte gange har hastigheden dog været så lav, at streaming ikke har været muligt i specielt god kvalitet. Vi har testet den umiddelbare hastighed, som du vil opleve, når du ikke har tid til at bruge 10-15 minutter på at finde stedet med det bedste signal. Vi har generelt søgt mod steder, hvor man kan forvente fornuftige hastigheder, men er man et sted, man jævnligt vil bruge sin forbindelse, kan man som regel finde steder i husstanden med en hel del bedre hastigheder – det er ikke ualmindeligt, at man ligefrem kan fordoble hastigheden på forbindelsen ved at søge hen til det rigtige vindue.

Et par gange har hastigheden dog skuffet. I Aarhus Centrum testede vi hastigheden et sted, hvor Telenors dækningskort lovede optimal dækning med op til 6 Mbit og endda delvist indendørs op til 12 Mbit. Dermed burde man kunne forvente som minimum at komme tæt på den maksimale hastighed hos CBB Mobil, men vi målte hastigheden til kun lidt over 2 Mbit. I Aabenraa oplevede vi det samme. Hastigheden kom kun op på lidt under 3 Mbit, selv om dækningskortet lovede præcis det samme som i Aarhus Centrum. Begge steder ville der givetvis have været højere hastighed, hvis der var adgang til 4G.

Til gengæld fik CBB trods alt hevet sig op på 1 Mbit på vores måling i Hurup i det vestlige Jylland. På adressen vi testede, lovede Telenors dækningskort delvis indendørs dækning med 6 Mbit og 1,5 Mbit, og vi fik med en hurtig måling målt omkring 1 Mbit, hvilket trods alt er et acceptabelt resultat.

Forbindelsen kom dog helt til kort i Nordjylland. I det sydlige Himmerland testede vi hastigheden ude på landet, og her lovede Telenors dækningskort ikke andet end fin dækning til Tale og dermed maksimalt 0,2 Mbit i hastighed. Og her måtte vi som forventet nøjes med sølle 0,1 Mbit, hvilket reelt er så lav en hastighed, at forbindelsen er ubrugelig til andet end det absolut mest nødvendige.

Konklusion

Vores dom: 4 ud af 5. Alt i alt er det en fin og brugbar forbindelse. 3G-netværket hos Telenor er dog ikke blandt de bedste. Softwaren fungerer dog generelt glimrende kun med mindre gener, og samtidig er det et ganske brugervenligt system, der er let at tage i brug.

Data på hastighedstests

Kontoret i Aarhus N
Download:5,77 Mbit
Upload: 2,28 Mbit
Ping: 56 ms

Aarhus C
Download: 2,16 Mbit
Upload: 0,58 Mbit
Ping: 77 ms

Aabenraa
Download: 2,91 Mbit
Upload: 2,25 Mbit
Ping: 84 ms

Hurup
Download: 3,60 Mbit
Upload: 1,77 Mbit
Ping: 56 ms

Randrup
Download: 0,95 Mbit
Upload: 2,18 Mbit
Ping: 81 ms

Himmerland
Download: 0,13 Mbit
Upload: 0,161 Mbit
Ping: 671 ms


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning