Hvad er IP-adresser?

Hvis en computer er på et netværk får den tildelt en IP-adresse – har man ikke en IP-adresse, kan man ikke få adgang til et netværk, og du kan dermed ikke få adgang til eksempelvis internettet.

IP-adressen bliver i udgangspunktet tildelt helt automatisk, hver gang du starter din computer, og de fleste behøver aldrig skænke IP-adressen den mindste tanke.

En traditionel IP-adresse består af fire sæt tal, der hvert består af mellem et og tre cifre. Hvert tal er adskilt af punktum. Hver eneste computer og enhed på internettet har i udgangspunktet deres helt egen IP-adresse. Adressen bruges blandt andet til at identificere en computer på internettet, og nogle hjemmesider gemmer også informationer om din IP-adresse.

IP står for Internet Protokol, og en IP-adresse kan på nogen måder sammenlignes med et telefonnummer, der bruges når computere på internettet kommunikerer med hinanden. Internettet slår altså så at sige din IP-adresse op, så den ved, hvor den skal sende informationerne til.

Hvornår skal jeg kende min IP-adresse?

Hvis du skal spille spil eller på anden måde forbinde to computere over nettet, skal du tit kende IP-adressen på minimum den ene computer. Du kan altid se din IP-adresse på http://www.myipaddress.com/show-my-ip-address/ . Vær dog opmærksom på, at mange spil og programmer kræver, at du åbner en port i din router, før du kan bruge programmet over nettet.

Hver eneste IP-adresse, der knytter en bruger eller enhed direkte til internettet er unik. Dit netværk består dog også af “lokale netværk”, som sikrer forbindelsen mellem dine computere, enheder og routeren internt. Du kan sammenligne det lidt med, at din router er en postcentral, der består af et stort netværk internettet. Helt uafhængigt af dette, fordeler den beskederne fra internettet videre til de enkelte computere, telefoner, tv og hvad du ellers har koblet på nettet. Hver eneste router adminstrerer altså i udgangspunktet et lokalt netværk, og her er der tale om andre IP-adresser, der typisk minder meget om hinanden – hvilket gør det lettere at opsætte netværk.

Eksempelvis vil en routers ip ofte være 192.168.1.1 på det lokale netværk, og en IP på en computer i et lokalt netværk vil ofte være 10.0.0.1. Disse adresser vil til gengæld aldrig være direkte tilknyttet internettet, da de er forbeholdt lokale netværk.

Men der er også faste mønstre blandt IP-adresserne til nettet, og disse faste mønstre er en af grundene til, at nogle hjemmesider af og til opfanger, at du er fra Danmark, selv om du besøger en international hjemmeside. IP-adressen kan også fortælle, hvem din internetudbyder er.

Nyt IP-system

I fremtiden vil IP-adresserne komme til at se anderledes ud. Ovenstående system er baseret på IPv4, men man vil løbende skifte over til IPv6 i fremtiden – i praksis vil det dog kun have meget ringe betydning for dig som bruger, men det betyder, at din IP i sjældne tilfælde kan se anderledes ud.

Grunden til man skifter er ganske enkelt, at man løber tør for IP-adresser.

Endnu er der ikke meget grund i praksis for almindelige brugere at få en IPv6-adresse, men IPv6-adresse.dk har samlet overblik over, hvilke udbyder, der tilbyder IPv6-adresser.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning