Store forskelle på minimumhastighederne

Som forbruger løber man en risiko, når man køber bredbånd på det traditionelle kobbernet.

Udbyderne kan nemlig ikke altid leve op til de hastigheder, de sælger deres abonnementer med. Men siden marts har en aftale med ombudsmanden betydet, at udbyderne angiver en minimumhastighed. Den gør det tydeligere for forbrugeren, hvor høj hastighed man som absolut minimum kan forvente ved de enkelte abonnementer. Det har dog ikke fjernet usikkerheden omkring hastigheden, for man forventer naturligvis, at man kan komme meget tæt på de lovede hastigheder.

Og der er stor forskel på, hvor stor risiko man løber som forbruger. Bredbåndsmatch.dk har undersøgt, hvor stor en procentdel af downloadhastighederne, man i gennemsnit er garanteret ved de enkelte udbydere.

I vores undersøgelse har vi haft Dansk Net, Fullrate, Telia, Telenor, Bolig:net og DLG Tele med. TDC er udeladt, da de faktisk garanterer deres bredbåndshastighed, mens Perspektiv Bredbånd stadig ikke lever op til retningslinjerne.

Mest for pengene på de høje hastigheder

For samtlige abonnementer i vores undersøgelse, er du gennemsnitligt garanteret 55,6 procent af den hastighed, du betaler for. Generelt får du mest for pengene med de højeste hastigheder. Bedst er du stillet med 50 Mbit, hvor du hos både Dansk Net, Telia og Fullrate er garanteret mindst 40 Mbit – eller 80 procent af hastigheden.

Til gengæld er du ringest stillet på de lavere hastigheder. Generelt garanterer udbyderne som regel mindst 50 procent af hastigheden, men Telia, DLG Tele og Telenor kommer alle langt under på deres laveste hastighed. Hos Telia er du således kun garanteret 0,256 Mbit på deres 2 Mbit linje. Det vil sige, du risikerer at være tæt på en tiendedel af, hvad du betaler for. Hos DLG tele ser det endnu mere grelt ud i deres 1,8 Mbit abonnement, hvor du kun er garanteret 0,1 Mbit eller omkring 5,6 procent af hastigheden.

Disse abonnementer skal dog også ses som abonnementer for de personer, der vil have en netforbindelse på trods af de dårlige kobberkabler i området.

Dansk Net klarer sig bedst

Blandt udbyderne har Dansk Net de bedste gennemsnitlige minimumhastigheder. Du er således sikret 76,1 procent af hastigheden. Dansk Net har dog også kun bredbånd med de højeste hastigheder, hvor udbyderne generelt kan garantere en større procentdel af hastigheden. Ingen overgår dog Dansk Nets minimumhastigheder på de enkelte hastigheder.

Også Telia og Fullrate har generelt fine minimumhastigheder. Fullrate ligger på 67,9 procent af de lovede hastigheder, mens Telia nøjes med 61 procent – ser man bort fra Telias 2 Mbit abonnement, er de dog faktisk helt på niveau med Fullrate.

DLG Tele klarer sig ringest blandt udbyderne, og garanterer således i gennemsnit kun 29,3 procent af hastigheden. Deres højeste hastighed er dog også 18 Mbit, men selv om udbyderne generelt garanterer mindre af hastigheden på de billigere abonnementer, så er det ikke imponerende hastigheder, man er garanteret.

Også Telenor kører med meget lave minimumhastigheder. De garanterer således i gennemsnit kun 42,5 procent af hastigheden – og det vel at mærke på trods af, at de i dag primært har pakker med høj fart. Mens de andre udbydere med 50 Mbit abonnementer garanterer 80 procent af hastighed – altså 40 Mbit – så nøjes Telenor med at garantere 50 procent eller 25 Mbit. Det er endda ligefrem en lavere hastighed, end den man potentielt kan få i deres 30 Mbit pakke. Ser man bort fra DLG Tele, så er det faktisk kun Telias 2 Mbit abonnementer, der stiller forbrugeren dårligere end samtlige af Telenors pakker.

Bolig:net ligger også i den lidt lavere ende blandt udbyderne. Her garanterer man således 56,25 procent af hastigheden i gennemsnit. Man ligger således et pænt stykke efter Dansk Net, Telia og Fullrate i toppen, men dog også foran både DLG Tele og Telenor.

Fakta

Vi har udregnet, hvor stor en procentdel af hastigheden, du som forbruger er garanteret ved de forskellige abonnementer hos udbyderne ifølge oplysningerne på deres hjemmeside. Vi har taget gennemsnittet af disse tal for hver enkelt udbyder.

Vi har kun set på kobbernettet. Med internet via kabel-tv skal udbyderen ifølge aftalen med ombudsmanden således levere en gennemsnitshastighed, der lever op til den solgte hastighed. På fibernet er hastigheden garanteret.

TDC: Garanteret (100 procent)

Dansk Net: 76,1 procent

Fullrate: 67,9 procent

Telia: 61,0 procent

Bolig:net: 56,25 procent

Telenor: 42,5 procent

DLG Tele: 29,3 procent

Perspektiv Bredbånd: Følger ikke retningslinjerne.

Læs vores nyhed om aftalen med ombudsmanden, der trådte i kraft i marts.

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning