3 har meldt sig ind i 4G-kampen

Da 2012 blev 2013 sad Telia så tungt på 4G-området, at man kunne drage paralleller til Lance Armstrongs tourdominans i starten af 00’erne.

Dominansen er allerede blevet voldsomt udfordret af TDC, der i vores øjne for flere måneder siden overhalede Telia og Telenors nu fælles 4G-netværk.

3 har til gengæld længe stået stille, og hvis Telia i starten af året lignede Armstrong på sin storhedstid, så lignede 3 Armstrong under sit tour-comeback – de har virket som en aktør, der er meget langt fra at være med i den reelle kamp på 4G-området, og deres udvikling har mere eller mindre set ud til at stå stille.

Indtil for ganske nylig dækkede 3 således ikke ret meget mere end de 15 største byer, som de dækkede ved årsskiftet – men henover sommeren virker det til, at 3 har haft travlt med at sætte master op i Danmark. Der er således kommet 4G ud til rigtigt mange mindre byer, og man er gået fra en dækning af omkring 50 procent af befolkningen ved årsskiftet og umiddelbart et godt stykke ind i 2013, til i august at dække 60 procent af befolkningen.

En stigning på 10 procentpoint lyder måske ikke af meget – men husk på, at de første 50 procent af befolkningen er de klart letteste, idet de alene kan komme gennem de største 10-15 byer.

Sammenligner vi med Telia og Telenor, så dækker de på deres fælles 4G-netværk 75 procent af befolkningen. De er således stadigt et pænt stykke foran 3, men ikke desto mindre virker udviklingen på 4G-området til at stå temmelig stille hos Telia og Telenor, mens 3 altså tilsyneladende nu forsøger at komme tilbage til 4G-feltet – og holder de fast i det høje tempo, er det nærliggende, at også de allerede i 2013 som minimum kan komme til at være temmelig tæt på Telia/Telenor.

Til gengæld virker TDC fortsat til at satse stort på 4G-udviklingen. 3 har da heller ikke helt så gode licenser, og det betyder, at de skal sætte markant flere master op end TDC for at sikre samme dækning. Blandt andet derfor bør man ikke forvente, at 3 får mulighed for at udfordre TDC med den nuværende situation. Og vi forventer også, at Telia og Telenor vil skrue op for 4G-udrulningen igen i starten af 2014, hvor vi forventer, at de bliver færdige med 3G-sammenlægningen, og skal videre til sidste fase i deres netværkssammenlægning, idet også 2G-netværkene hos de to udbydere skal blive til ét samlet netværk.

Vi anbefaler fortsat, at man i høj grad også skeler til 3G-netværkene, når man vælger udbyder. Her får du fortsat væsentligt bredere dækning, og hastighederne er ofte gode nok til de fleste typer forbrug.

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning