Et blik fra 2013 frem mod 2014

2013 er snart slut, og det har været et begivenhedsrigt år, når det kommer til de danske 3G- og 4G-netværk.

Da året startede havde Telia en solid føring på 4G-området, mens 3 og TDC haltede gevaldigt efter. Men TDC fik smidt diesel på 4G-motoren, og allerede i sommers var de suset forbi Telia og Telenor, der i 2013 har stået temmelig stille på 4G-området. Også 3 har haft mere fart på end Telia og Telenor, men de har ikke haft samme høje tempo som TDC, og er derfor fortsat efter de øvrige.

Det er ikke uden grund, det har stået stille på 4G-området hos Telia og Telenor. De er i gang med at slå deres 3G-netværk sammen, og det konkurrerer absolut med TDC’s 4G-udrulning om at være de mest markante netværksændringer i Danmark i 2013. Sammenlægningen er færdig til marts 2014, og til den tid vil de formentlig generelt have den bredeste 3G-dækning og vil dække 99 procent af befolkningen – Telenor vil eksempelvis gå fra 90 procent, og dermed vil det være en kæmpe forskel med markant bedre dækning, hvis man ofte er i yderområderne, og Telenor er dermed gået fra det umiddelbart svageste 3G-netværk til sammen med Telia at have det stærkeste

Selv om det på mange måder har været et begivenhedsrigt år på de trådløse netværk, har det stået skræmmende stille med antallet af udbydere, der tilbyder 4G. På trods af andre udmeldinger, har Telmore og CBB stadig ikke åbnet for 4G (opdatering: 19. december åbnede Telmore for 4G, og nåede det dermed lige nøjagtig alligevel i 2013). 4G er i 2013 kun kommet til Telenor, Bibob og Oister blandt de markante udbydere. CBB har endda udskudt 4G på ubestemt tid.

På det traditionelle bredbåndsområde har der i højere grad været stilstand, selv om der har været optræk til markante og vigtige politiske initiativer. I marts indførte udbyderne i samarbejde med ombudsmanden minimumhastigheder, der skal gøre det mere gennemskueligt, hvilken hastighed man får. Og selv om det fortsat kan være svært at sammenligne bredbånd med minimumhastigheder i spil, så er det unægtelig en væsentlig ændring, der sikrer forbrugeren bedre. Men det var faktisk ikke det eneste markante, der skete i marts.

I marts præsenterede regeringen således også et bredbåndsudspil, der blandt andet stiller en målsætning om, at alle kan få 100 Mbit i downloadhastighed og 30 Mbit i uploadhastighed seneste i 2020. Endnu er det dog svært at få øje på ret meget effekt af ambitionerne.

Samtidig har der flere gange været lagt op til, at der skal ændres på Teleforliget fra 1999, da der både fra politisk og udbydernes side har været holdninger om, at forliget skal ændres, hvis det skal passe til nutiden og ikke mindst de udfordringer og muligheder, som fiberforbindelser giver.

Endnu er det dog blevet ved snakken, og selv om der fortsat bliver rullet fibernet ud, er der ikke sket væsentlige ændringer på markedet. Bredbånd Nord ar dog i starten af december lavet et interessant initiativ, hvor man i Dronninglund vil kunne komme helt op på omkring 1 Gbit i hastighed som privatforbruger. En hastighed, der nu virker ekstrem, men som Bredbånd Nord mener, vil være almindeligt hurtigt internet allerede i 2016.

Ved årsskiftet var der adskillige fusioner i TDC-familien, men fusionerne virker ikke til at have skabt ændringer af betydning på markedet.

Hvad kan vi vente os af 2014?

Fra vores side er vi især spændte på at følge de politiske beslutninger. Det virker ganske enkelt til at være nødvendigt, at der bliver lavet politiske initiativer, der fremmer udviklingen på området – og især virker det nødvendigt at se på Teleforliget, som der har været optræk til flere gange i løbet af 2013.

Især på fiberområdet virker det oplagt, at der vil blive set på muligheder for at øge incitamentet for at udrulle fiber.

På de trådløse teknologier er der ingen tvivl om, at der fortsat vil ske markante ændringer på 4G-området. Det virker mest oplagt, at TDC i sikker stil vil bevare deres position på 4G-området, og spørgsmålet er om de øvrige udbydere kan hente ind på TDC, der har meldt ud, at de vil dække 99 procent af de danske husstande med 4G i 2015.

Endnu er der dog ikke åbnet op for mobilt bredbånd på TDC’s netværk som et reelt alternativ til bredbånd for den kræsne forbruger. De største datapakker man kan få på TDC’s netværk er på nuværende tidspunkt kun på 15 GB (TDC har ellers tidligere haft større datapakke), og ingen af udbyderne med adgang til TDC’s netværk tilbyder endnu mobilt bredbånd med udstyr, som kan give adgang til flere computere via ét sim-kort. Man kan dog selv investere i udstyret. Ved de øvrige udbydere er datapakkerne til gengæld eksploderet, og det er nu muligt at få 100 GB eller mere ved adskillige udbydere, og både på 3 og Telia/Telenors netværk er der flere udbydere med så store datapakker og udstyr, der kan bruges til flere computere.

Spørgsmålet er, om det er en del af TDC’s nuværende strategi i første omgang at sikre bred dækning, for senere at øge kapaciteten, så man rent faktisk kan tilbyde de store datapakker – og spørgsmålet er i så fald, hvornår forbrugerne kan forvente disse store datapakker fra TDC’s side, for det er unægtelig her, at 4G for alvor kan give muligheder i udkantsdamark.

Vigtige nyheder fra 2013

1. marts: Hvad skete der med hastighederne…?

13. marts: Regeringen præsenterer bredbåndsudspil

8. maj 2013: Første 3G-master er nu delt mellem Telia og Telenor http://www.bredbaandsmatch.dk/2013/05/08/forste-3g-master-er-nu-delt-mellem-telia-og-telenor/

7. juni: TDC har nu 4G-førertrøjen (blog)

2. oktober: Oppositionen vil se på Teleforliget fra 1999

3. december: Udkantsdanmark? Snart 1 Gbit i Dronninglund

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning