Bedre mobildækning efter frekvensauktion

De tre netværk har fortsat alle adgang til 1800-båndet.

Udbyderne af mobiltelefoni og mobilt bredbånd betaler for ret til at opsætte master – og ved de seneste auktioner er der begyndt at blive sat krav til udbyderne.

Den senest overståede auktion indbragte staten lige over en milliard kroner.

Auktionen gik på 1800 MHz båndet, der i forvejen bliver brugt til 4G, men båndet var altså på ny på auktion. Alle udbyderne havde i forvejen adgang til båndet, og det vil de fortsat have – Telia og Telenor har dog en lidt bedre adgang end de øvrige.

I auktionen er der indskrevet krav om at i alt 245 områder på 1×1 km for forbedret dækningen, hvilket vil komme i alt 2185 husstande til gode. Områderne er valgt ud fra at et vist antal husstande skal være i område, og dækningen i forvejen skal være mangelfuld.

Ved de kommende frekvensauktioner vil vi fortsætte med at stille ambitiøse krav om god mobildækning, når vi fordeler frekvenser til mobilselskaberneLars Chr. Lilleholt

– Jeg er meget tilfreds med, at teleselskaberne har påtaget sig at dække bedre i landdistrikterne, så vi kan få koblet flere dele af Danmark på de digitale motorveje. God mobil- og bredbåndsdækning er afgørende for at kunne fungere som familie, drive virksomhed og i det hele taget fungere i dagens Danmark, og med denne frekvensauktion har vi især fokuseret på de dele af Danmark, hvor det kniber med forbindelsen, udtaler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Se kort med områder der får et løft på ministeriets hjemmeside.

Et løbende løft af dækningen

Det har også ved de seneste auktioner været et krav, at bestemte områder har fået forbedret dækningen. Det er også forventningen, at det vil være tilfældet fremover.

– Det er afgørende for regeringen at styrke mobil- og bredbåndsdækningen i hele landet, og ved de kommende frekvensauktioner vil vi fortsætte med at stille ambitiøse krav om god mobildækning, når vi fordeler frekvenser til mobilselskaberne. Det fremmer god digital dækning i de dårligst dækkede områder, siger Lars Chr. Lilleholt.

Auktionen har kørt siden 20. september og blev afsluttet 29. september.

Dækningskravet betyder, at udbyderne skal levere en oplevet downloadhastighed på mindst 30 Mbit, uploadhastighed på mindst 3 Mbit, ligesom der skal være dækning til mobil tale. Dækningskravet er kun til den udendørs dækning, og kun på adresserne i hvert dækningsområde. Hver udbyder skal ifølge kravet dække 1/3 af områderne.

Kravene skal være opfyldt senest ved udgangen af 2019.

Regeringen har også en række andre initiativer på bredbånds- og teleområde – blandt andet åbner de i pressemeddelelsen op for, at “regeringen vil se på, om Teleforliget skal moderniseres”. Noget der dog har været på tale i flere år med skiftende regeringer, uden der er sket meget konkret.

Fakta

Se kort over områder, der får løftet dækningen

Læs pressemeddelelsen fra Energistyrelsen

Læs pressemeddelelsen fra Energi- Forsynings- og Klimaministeriet

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning