Alle 3G-master er delt mellem Telia og Telenor fra marts

Hvis tidsplanen holder vil Telia og Telenor dele 3G-netværk fuldt ud ved udgangen af marts – København bliver sidste by

Opdatering januar 2014: seneste udmelding fra Telenor er, at masterne først er endeligt delt fra april i København. Tidsplanen i Århus er til gengæld rykket frem, så det allerede er slået sammen i starten af februar

Allerede nu deler Telenor og Telia 3G-master i store dele af landet efter netværkssammenlægningen på 3G-området blev sat i gang i maj. Kunder i Nordjylland, Vestjylland, det nordlige Midtjylland, Vest- og Sydsjælland, Lolland Falster og Bornholm har allerede nu adgang til det fælles 3G-netværk.

I Jylland går turen nu til den østlige del af Sønderjylland, og fra uge 48 kommer turen til Fyn og øer. I slutningen af januar vil hele Fyn have forbedret dækningen, hvorefter Østjylland som det sidste i Jylland får netværkene slået sammen by for by. Århus bliver det sidste område i Jylland, der får fælles netværk, og her vil masterne efter planen være helt slået sammen i starten af marts.

Slutter i København

På Sjælland er det primært Københavnerne og nordsjællændere, der fortsat mangler at få sammenlagt netværkene. I løbet af de kommende måneder vil det meste af Sjælland have fået lagt masterne sammen, men vi skal mod slutningen af januar, før netværkssammenlægning for alvor kommer i gang i hovedstadsområdet.

I løbet af de første to måneder af 2014 vil det meste af oplandet til København have fordel af det nye samlede netværk, men de centrale dele af København – blandt andet indre by, Nørrebro, Christianshavn, Østerbro og Nordhavn – vil først opleve netværkssammenlægningen i løbet af marts. Østerbro og Nordhavn vil som de sidste områder i slutningen af marts have et fælles 3G-netværk, hvis tidsplanen holder. Og herefter vil Telia og Telenor altså have fælles dækning i hele Danmark.

Bemærk i øvrigt, at masterne vil blive justeret et par uger efter sammenlægningen – derfor kan der være en overgangsperiode, før dækningen er optimal, og man kan reelt opleve ringere dækning i en kort periode, og nogle enkelte kan endda opleve permanent, at dækningen bliver ringere – der vil dog være tale om ganske få.

Stærkt forbedret dækning

Telenor dækkede inden sammenlægningen 90 procent af befolkningen. Og det er da også især Telenorkunder, der vil få en bedre oplevelse. De får nemlig adgang 60 procent flere 3G-master, mens Telia vil få 40 procent flere 3G-master.

Telia og Telenor har begge slået sammenlægningen op som historisk, og at de vil have det stærkeste 3G-netværk i Danmark, når den er gennemført.

Det bliver formentlig også resultatet, og eksempelvis vil de dække 99 procent af den danske befolkning – til sammenligning dækkede Telenor inden sammenlægningen 90 procent af befolkningen. Og det er da også især Telenorkunder, der vil få en bedre oplevelse. De får nemlig adgang 60 procent flere 3G-master, mens Telia vil få 40 procent flere 3G-master.

Ikke desto mindre vil der naturligvis fortsat være områder, hvor signalet er mindre godt eller decideret ikke eksisterende.

Også 2G-masterne vil blive lagt sammen, og det har tidligere været udmeldingen, at den proces vil starte i første kvartal af 2014. 4G-masterne er allerede fuldt delt mellem Telia og Telenor. Sammenlægningen gælder også for de mindre udbydere, der lejer sig ind på netværket.

De største byer til sidst

Nogle vil måske undre sig over, at netop Århus og København er de sidste til at få netværket lagt sammen.

Det er dog formentlig blandt andet, fordi man bliver bedre og bedre til at håndtere sammenlægningen, og dermed kan det blive gennemført mest gnidningsfrit i det område, hvor den største andel kunder er. Samtidig vil netværkssammenlægningen også have større betydning for brugeroplevelsen i yderområderne, da der i forvejen generelt er fornuftig dækning i København og Århus.

Mere viden

Se planen (de blå områder er lagt sammen, mens de grå områder endnu mangler – hold musen over området for at se, hvornår masterne bliver lagt sammen)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning