Anmeldelse: Telenor mobilt wifi

Telenor har længe været en af de udbydere, der har tilbudt danskerne mobilt wifi. Med lanceringen af 4G tidligere på året, fik de trådløse enheder endnu større fokus, og den seneste tid har vi haft mobilt wifi fra Telenor til testning.

22. juli 2013

Modsat de fleste øvrige danske udbydere sælger Telenor primært deres mobile bredbånd med udstyr fra ZTE, der har hovedsæde i Kina (hvilket den mest markante konkurrent – Huawei – også har). Også deres enhed til mobilt wifi er produceret af ZTE.

Enheden vejer en anelse mere end en smartphone. Den er også lidt tykkere, men til gengæld mindre i de øvrige retninger. På mange måder ligner det en lille smartphone, og den er let at stikke i lommen eller tasken.

Umiddelbart føles den til at være af fornuftig kvalitet. Designet er også ganske pænt, med nogenlunde diskret Telenor design på frontpanelet og i grafikken på enheden.

Hvordan virker den?

Bagbeklædningen er let at tage af, og sidder omtrent som beklædningen på de fleste smartphones. Her gemmer sig batteri og indgang til sim-kort, præcis som det kendes fra telefoner – og det er dermed ganske let at få samlet udstyret.

Første gang du kobler dig på enheden skal du gennem en opstartsguide. Dette var ordnet for os, da vi modtog udstyret, men opsætningen ser umiddelbart ud til at være ganske simpel, og vil selv for nye brugere i udgangspunktet kun tage et par minutter – du skal udelukkende vælge koder til udstyr og adminstration af opsætning.

Herefter kræver det blot at du kobler dig på wifi-signalet fra din computer, tablet eller telefon – så har du netadgang. Der går altså ikke mange minutter fra pakken er åbnet, til du har adgang til nettet. Det tager cirka 30 sekunder fra du har trykket på tænd-knappen til enheden er helt startet op og har adgang til nettet.

Der er mulighed for at tilkoble ekstra antenner for at forbedre signalet, ligesom der er mulighed for at sætte et hukommelseskort i enheden. Når enheden er tændt er der også adgang til et mindre display. Det viser, om der er adgang til nettet, om der er 4G eller en anden type signal og hvor stærkt det er, og det viser også hvor lang tid, forbindelsen har været tændt. Du kan også se, hvor mange enheder, der er koblet på, hvor meget batteri der er, samt hvor stort dataforbruget har været i den igangværende tilslutning.

Alt i alt er det et fint og relevant overblik, man får, og det giver også bedre mulighed for at holde øje med sit forbrug i nogen grad.

Frihed med mobilt wifi

Batteritiden har under vores test været på næsten helt præcist 6 timer. Det må siges at være ganske fint, men det er dog en god idé at slukke enheden, når den ikke skal bruges. Det tager tæt på tre timer at lade den helt op. Enheden fylder ikke mere end en smartphone, og på billedet ligger den eksempelvis ved siden af en Samsung Galaxy SII.

Vi har kun oplevet et enkelt udfald på udstyret. Efter det blev slukket og tændt igen, var forbindelsen dog tilbage – dog i første omgang kun på 3G-signaler, hvilket kunne tyde på, at problemer med en 4G-mast gav midlertidige problemer, idet vi har haft fuldt 4G-signal på dette sted.

En fordel undervurderes ved mobilt wifi er, at du helt frit kan lægge wifi-enheden i vindueskarme eller reelt udendørs (hvis blot den ikke bliver våd). Du er ikke afhængig af at have den samme sted som din computer, og det betyder, at du lettere kan søge mod de absolut bedste steder til den bedste hastighed, så længe du ikke er så langt fra enheden, at signalet bliver for svagt. Rækkevidden er umiddelbart på omkring 10-30 meter afhængig af forholdene. Især beton påvirker rækkevidden negativt.

Man kan også koble sig på enheden via USB-kabel, så det reelt fungerer som et USB-modem. Umiddelbart krævede det dog netadgang, før Windows i vores tilfælde ville installere driverne, så du bør sikre dig netadgang fra et andet sted, første gang du kobler dig til enheden via USB (drivere er ikke nødvendigt ved WIFI-tilslutning).

Hastigheder på netværket

Telenor åbnede i marts for 4G, og har fra starten delt master med Telia, der på det tidspunkt allerede havde haft 4G i over et år. Telenor og Telia vil også lægge deres 3G-netværk sammen – udmeldinger fra Telenor tyder på, at dette forventes afsluttet i februar/marts 2014 – denne sammenlægning vil betyde, at man er markant mere sikker på god dækning – men der vil dog stadig til den tid være huller.

På kontoret er der ifølge dækningskortet svagt 4G-signal, men dog helt optimalt 3G-signal med op til 20 Mbit. Vi har ikke haft problemer med at komme på 4G-netværket dog, og den har som sådan fået fuldt signal ifølge displayet – hastigheden har dog kun vejret på 12,79 Mbit, men med dækningskortet taget i betragtning er det også godkendt – og hastigheden er rigeligt til, at det er muligt at streame og lignende.

Vi har også testet det i Aarhus C, hvor der ifølge dækningskortet er rigtig god dækning på 4G op til 40 Mbit, og meget svagt signal op til 71 Mbit. Vi nåede op på 27,48 Mbit ved vores test, hvilket er ganske tilfredsstillende – og en fin hastighed til stort set alt – også hvis man har adskillige computere på nettet på samme tid.

Vi har også haft udstyret forbi Brabrand på en adresse, hvor der ofte er problemer med dækningen på telefoner både til tale og data. Her er der ifølge Telenors dækningskort meget ringe dækning på 4G-netværket, og kun delvis indendørs dækning op til 6 Mbit. Derfor kunne man frygte en meget ringe forbindelse, men vi kom op på fine 5,86 Mbit – det er nok til man kan streame fra en enkelt computer i glimrende kvalitet, og man kan sagtens have et par enheder på nettet samtidig, hvis man holder sig fra streaming.

Vi har også haft den forbi to steder, hvor løfterne er endnu mindre. Dels på landet i Himmerland, hvor dækningskortet kun lover meget ringe dækning på 3G-netværket, men dog fuld dækning på 2G-netværket. Her måtte vi da også nøjes med 2G-hastigheder på under 0,2 Mbit. Med stort set tilsvarende løfter blev forbindelsen testet i Jyllinge, men her overraskede Telenor særdeles positivt ved at komme op på hele 15,90 Mbit – det til trods for, at dækningskortet slet ikke viser den mindste grad af dækning over 6 Mbit.

Alt i alt har udstyret levet fint op til de hastigheder, man ser på Telenors dækningskort – især på de lidt lavere hastigheder, men man kan ikke undgå, at man af og til vil have svært ved at få dækning, selv om dækningskortet tyder på det. Det ændrer dog ikke ved, at enheden har leveret rigtigt fint målt på hastighed.

Vores dom: 4 ud af 5. Forbindelsen er meget tæt på 5-tallet. Udstyret har fungerer uden gener, er let at bruge og praktisk at have med. Når vi alligevel holder os fra 5-tallet, skyldes det, at du stadig skal være varsom, hvis du vil bruge mobilt bredbånd til streaming – ikke kun pga. data, men også fordi det sidste nyk stadig mangler, før du for alvor er sikker på, at du kan tage mobilt bredbånd med dig overalt og kunne streame – men skal du ikke streame, vil du kun sjældent opleve problemer med mobilt wifi fra Telenor.

Fakta

Udstyr: ZTE MF91

Data fra hastighedstests

Kontoret i Aarhus N
Download: 12,79 Mbit
Upload: 6,03 Mbit
Ping: 39 ms

Aarhus C
Download: 27,48 Mbit
Upload: 6,48 Mbit
Ping: 48 ms

Brabrand
Download: 5,86 Mbit
Upload: 0,29 Mbit
Ping 52 ms

Jyllinge
Download: 15,90 Mbit
Upload: 2,46 Mbit
Ping: 42 ms

9610 (På landet, Himmerland)
Download: 0,14
Upload: 0,17
Ping: 671 ms


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning