Pokémon Go – et skridt mod fremtiden

Internettet rykker sig hele tiden, og Pokémon Go er på mange måder et skridt mod det, vi kan vente os af fremtiden.

I et par uger fyldte det meget i nyhedsstrømmen, men allerede nu virker interessen til at være faldet drastisk.

Om det ender med at blive en døgnflue eller ej, er der sikkert stadig mange holdninger til. Jeg aner det ikke, og har faktisk slet ikke installeret spillet og kommer heller ikke til det – til dels fordi jeg ved, det kunne ende med at sluge alt for meget af min tid.

Men ikke desto mindre viser Pokémon Go mange af de ting, som meget vel kan blive en indgroet del af dagligdagen. Nemlig at internettet spiller en helt anden mere direkte rolle, når vi bevæger os. Spillet overhaler på nogle måder virtual reality spil, og rykker spillets virtuelle verden ind i vores egen fysiske verden.

Det siger næsten sig selv, der vil komme flere spil, der prøver de samme ting, og spil der trækker på erfaringer fra Pokémon Go, men trækker i helt andre rammer.

Men det bliver næppe kun i spillenes verden, at dette er tegnet på fremtidens internet og apps.

Uendelige muligheder

Dine omgivelser spiller via GPS’en i telefonen en vigtig rolle for oplevelsen i Pokémon Go. Langt hen af vejen har det allerede eksisteret. Apps, der gør at du kan bevæge dig og via GPS’en få informationer om, hvad der sker i dit område.

Ikke desto mindre er Pokémon Go en app, der har gjort denne mulighed populær og accepteret blandt brugerne – og det er med til at bane vejen for de øvrige apps.

Det har kun været et spørgsmål om tid, før der kom et gennembrud på området, og udsigterne er åbenlyse. Og det bliver kun endnu mere interessant med de mange flere enheder, man forventer kommer på nettet de kommende år – eksempelvis biler.

Liveopdateret kørselsvejledning i bilen der automatisk følger med i kødannelser, og sender dig den hurtigste vej med udgangspunkt i trafikken lige netop nu. Guidede rundture i din egen bil, hvor du kan klikke dig ind mod de ting, du synes er interessante, som I kommer i nærheden af – og bagsædespil, der integrerer køreturen på storbyferien – og måske udvider børnenes horisont.

Som sådan har det hele tiden været muligt, for en GPS kunne i princippet sagtens blive udviklet med turistinformation. Men den teknologiske udvikling giver markant kortere vej fra udvikler til slutbruger, og giver større muligheder for iværksættere at få adgang til platforme.

Man kan heller ikke afskrive Google-brillen i et eller andet format, hvor du i det daglige kan bevæge dig med en brille, der automatisk giver de informationer, du ønsker – eksempelvis kan pejle dig mod nærmeste busstoppested, spille spil når du er på farten eller bare holde dig opdateret på udvalgte mails og nyheder.

Det er svært at overskue, de mange muligheder der kommer til at være, når nettet kan spille en langt større rolle i dit liv, både på det sociale, professionelle, kreative og kulturelle område. Pokémon Go er et stykke hen af vejen en form for første skridt i den retning.

Pokémon Go spillere er blevet kendt for at tumle rundt og være til fare ikke mindst for sig selv, og mange mener spillet er en uheldig tendens. Ikke desto mindre er det sjældent, at det første skridt går problemfrit, og man kommer næppe udenom, at der er børnefejl, og vi skal lære at forstå, hvordan vi bruger teknologien på en på alle måder forsvarlig måde.

Pokémon Go kan meget vel være en kort dille, der på mange måder hurtigt er glemt. Men det er en vigtig udvikling, og et tegn på, hvad vi kan vente os af fremtidens apps på tværs af enheder. Og det åbner op for en mere direkte social spiloplevelse, der kan supplere computerspillet foran skærmen i hjemmet.

Hvad med overvågning og andre farer?

Med de nye internetmuligheder bliver der også endnu mere fokus på sikkerhed.

Forkerte informationer i essentielle apps kan bruges til grusomme formål, og samtidig kan det blive let at føre reel masseovervågning med hvor man er, og hvad man gør.

Især bliver der jævnligt spekuleret i farerne ved selvkørende biler, hvor chaufføren ikke selv styrer bilen – for hvad hvis disse bliver hacket og overtaget?

Internettet rykker sig, men hver gang man tager et skridt, må man også tænke over sikkerheden. Især fra udviklernes og politisk side, men i sidste ende er det også vigtigt, man som slutbruger overveje, hvem man har tillid til med hensyn til sikkerhed, og hvem man vil give adgang til hvilke informationer.

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning