Pas på smileyer på ferien

Ferier fører tit til smil, men det kan være en god idé at holde inde med smileyer fra mobilen.

De fleste holder kontakten med lidt SMS’er, når de er på ferie, men to afgørelser fra Teleankenævnet viser, at man bør holde igen med at tilføje smileyer, når man er på ferie.

To forbrugere kom nemlig hjem fra deres ferie til lidt af en overraskelse. Mobilregningen var langt større end ventet – den ene fik en regning på 992 kroner efter en tur til Sydamerika, mens den anden forbruger havde brugt for 1267,50 kroner i Vietnam.

Begge forbrugere var så overraskede og uforstående overfor forbrugets omfang, at de klagede over deres udbydere – 3 og YouSee – til Teleankenævnet.

Smileyer og lange beskeder

Udbyderne har begge undersøgt sagen, og de har ikke fundet uregelmæssigheder i forbruget eller takseringen. Den ene forbruger var uforstående overfor at lange beskeder, kostede ekstra, og begge var overraskede over, at smileyer kan tælle for mange tegn.

Men på moderne telefoner kan smileyer hurtigt sende antallet af tegn højt i vejret, og Teleankenævnet påpeger i begge afgørelser, at det meget vel kan være en af grundene til det høje forbrug. Det afhænger af telefon og smileyer, hvor meget det sender forbruget i vejret.

Når man er ude at rejse er det derfor en god idé at holde lidt igen med humørikonerne, da det hurtigt kan få den enkelte SMS til at blive faktureret for langt flere.

I begge sagerne fik derfor ikke medhold, da der ikke var reelle tegn på, at klagerne ikke havde det forbrug, som de blev afregnet for.

Ikke et problem i EU

Inden for EU er du dog i dag sikker, da der ikke kan afregnes ekstra for roaming i EU hverken for SMS, opkald eller data – der kan dog være andre begrænsninger end via dit danske abonnement.

En del abonnementer – især til mobilt bredbånd – har dog helt lukket for adgang i udlandet, og dermed også inden for EU, men det er med de nye regler ret sikkert at bruge sit abonnement i EU.

Og lige så snart du ikke er i EU-land, skal du være særdeles forsigtig med dit forbrug på telefonen eller med mobilt bredbånd. Det gælder især med data, men afgørelserne viser altså, at man også skal holde øje med tekstbeskederne og ikke mindst smileyerne.

Mere viden

Læs om de nye regler for roaming

Den første afgørelse

Den anden afgørelse

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning