Coax snart mere udbredt end kobber

Hastighederne for bredbånd stiger markant i Danmark, og kobberteknologien er snart ikke længere størst.

Det viser telestatistik for første halvår af 2018, som Energistyrelsen har offentliggjort i dag.

Af statistikken fremgår det blandt andet, at antallet af danskere der har 100 Mbit eller højere hastighed er steget med hele 62 procent siden første halvår af 2017.

Det er derfor nu 866 000 danskere, der har mere end 100 Mbit. Det skyldes ikke mindst vækst i de høje hastigheder hos coax-teknologien, altså bredbånd via kabel-tv kablerne.

Coax er snart den mest udbredte teknologi

I løbet af 2019 vil antallet af kunder på coax-teknologien med meget stor sandsynlighed overstige antallet af kunder på kobberteknologien, og det er kun et spørgsmål om tid, før fiberteknologien som minimum også overhaler kobberteknologien.

Tilbage i første halvår af 2015 var andelen af kunder på kobberteknologien ellers højere end antallet af kunder på fiber og coax tilsammen.

Samtidig var første halvår af 2018 også det halvår, der så det største procentvise fald i kobberteknologien. Der var således 5,4 procent færre abonnementer på teknologien. I alt 52 037 abonnementer er forsvundet fra kobberteknologien, og det er første gang mere end 50 000 kunder er forsvundet på et halvår fra det traditionelle bredbåndsnet.

Med andre ord er tilbagegangen for kobberteknologien blevet væsentligt intensiveret år for år siden 2015, om end det har været en mere stabil tilbagegang de seneste 2-3 år med løbende fald for hvert halvår på omkring 4 procent.

Fiberteknologien fortsætter samtidig sin hurtige udbredelse, og der var 6,8 procent flere abonnenter end halvåret forinden – det er endnu højere vækst, end der har været ved de seneste tre halvårsstatistiker.

Færre samler produkter

De ne tal viser også, at antallet af kunder, der har flere tjenester samlet ved samme udbyder er faldet en hel del. Flere tjenester dækker over, at man modtager en eller flere ydelser inden for bredbånd, telefoni og tv på vilkår, der er afhængige af, man netop har samlet disse tjenester.

I første halvår af 2017 var der 1 035 217 abonnementer med to eller flere tjenester, men i første halvår af 2018 var det tal faldet med næsten 100 000 til 937 991.

Dette skete endda på trods af, der var flere kunder der havde mobiltelefoni i en aftale med flere produkter. Stort set alle abonnementer med flere produkter indeholder bredbånd, og det er især i abonnementerne med tv og fastnettelefoni, der er sket et fald – givetvis fordi flere vælger fastnettelefoni og tv-pakken fra, og i stedet udelukkende har bredbånd.

Mere viden

Se hvad Energistyrelsen selv skriver om den seneste telestatistik

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning