Hvad er 3G?

3G er en form for mobile signaler, der bruges til at overføre data. Det er typisk 3G signaler, som dit mobile bredbånd og din smartphone opfanger, når du går på nettet.

Mobilsignalerne til mobiltelefonen har vi længe kendt til. I starten blev de kun brugt til tale, men nu om stunder bliver de både brugt til sms og tale, og en del af signalerne kan i dag også bruges til internetadgang – både på mobiltelefonen og via mobilt bredbånd.

3G er en bred betegnelse, og dækker over flere teknologier, der stadig er de mest udbredte signaler til denne type overførsler i Danmark. 3G står for “3. generations mobile netværk” – efterfølgeren til 3G er 4G, og i 2011 blev der så småt åbnet for de første 4G-netværk i Danmark.

Priser på mobilt bredbånd (både 3G og 4G)

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Hvor kan jeg modtage 3G?

3G-dækningen er i dag meget bred. De fleste steder, kan du modtage 3G, men alle udbyderne har mindre områder, hvor de dækker mindre godt – eller hvor du slet ikke kan modtage signal.

Udbyderne har dog lagt deres dækningskort op på nettet, så du kan få et rigtigt godt billede af, hvor god forbindelse du kan forvente at modtage. Du skal dog være opmærksom på, at kortene er vejledende. Lokale forhold kan påvirke hastigheden, ligesom dækningen bliver vist som den udendørs dækning, så bare det at du bevæger dig inden for vil typisk påvirke hastigheden en del.

Ikke desto mindre kan kortene lede dig godt på vej mod netværket med den bedste dækning, der hvor du vil bruge din forbindelse. Neden for finder du links til udbydernes dækningskort.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.

De tekniske betegnelser

3G er en simpel betegnelse, og der findes derfor mere specifikke betegnelser, som du i princippet ikke har brug for at kende. De fleste steder vil du kun se det omtalt som 3G. Omvendt er man også nødt til at kende de forskellige betegnelser, hvis man skal til udlandet(de fleste steder kaldes det dog også 3G), vil se 3G-masterne på mastedatabasen eller internetudbyderen slynger om sig med bogstaver og tal, som du har svært ved at forstå.

Teknologien bag 3G kaldes også UMTS, ligesom man andre steder i verden bruger forkortelser som W-CDMA og CDMA2000.

Og faktisk er der endnu flere tekniske betegnelser, for man har også valgt at bruge betegnelsen “Turbo 3G” om HSDPA, og som “turbo” antyder er det altså en hurtigere form for signal end traditionelt 3G – men HSDPA er en videreudvikling af UMTS, og derfor vil man mange steder kun betegne det som UMTS(eks. mastedatabasen). Nogle steder vil man også bare bruge betegnelsen “HSPA”.

I udlandet kan der også være andre teknologier, som man betegner som “3G”, men i Danmark er det altså typisk HSDPA (Turbo 3G) og UMTS(3G), der er teknologierne bag 3G.

3G og 3 er ikke det samme. 3 er en internetudbyder og har i manges øjne det bedste danske 3G netværk, blandt andet fordi man tidligt satsede hårdt på 3G-markedet.

3G og fremtiden

Efter 4G er kommet, vil fokus formentlig i stigende grad blive rettet imod at udvikle netværk med 4G dækning i Danmark, men det er stadig den samlede 3G teknologi, der er den klart mest udbredte. Hvis du har et 4G-abonnement, vil du dog kunne komme på 3G netværket i de områder, hvor der ikke er 4G dækning.

3G netværket bliver da også stadig udviklet. Blandt andet bliver der opsat nye master på nye frekvenser, som internetudbyderne har fået lov til at tage i brug af myndighederne. Det vil betyde bredere dækning, ligesom signalerne bliver mindre påvirket af huse og beton – med andre ord vil 3G dækningen altså også blive bedre.

Med turbo 3G kan man i Danmark lige nu opnå hastigheder på op til 32 Mbit, mens man med 4G kan opnå 80 Mbit – for begge hastigheder gælder det dog, at du kun ekstremt sjældent kan forvente at være i nærheden af de hastigheder, da det både er afhængig af dækning, vejr, udstyr og de fysiske rammer (beton, træer etc.).
I alt er der fire danske udbydere, der har ret til at have deres egne 3G netværk i Danmark. Det er Telia, Telenor, TDC og 3.

Ud over 3G og 4G, er der naturligvis også 2G, der dog reelt kun er interessant, når du vil ringe eller sende sms-beskeder – det kan reelt ikke bruges til data. Senere vil der også komme 5G, men der vil gå adskillige år, før det bliver lanceret.

Læs mere om dækningen hos de fire danske netværk

Der er mange flere udbydere, der tilbyder 3G-løsninger, men de betaler ét af de fire netværk for at deres kunder får adgang til netværket typisk med lavere hastigheder men også billigere pakker.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning