Mobilt bredbånd – én samlet guide med alle de gode råd

På Bredbåndsmatch.dk har vi hundredevis af artikler om bredbånd og ikke mindst mobilt bredbånd.

Der er nemlig rigtig mange gode råd, afhængig af hvor du bor og hvad du vil bruge din forbindelse til – især med mobilt bredbånd, der åbner op for at bruge internet på mange nye måder, men hvor man samtidig skal være opmærksom på områder, som de færreste har skullet ligge vægt på de seneste år: nemlig hvor du bruger dit internet, og hvor meget du bruger det.

I denne guide har vi samlet alle vores vigtigste råd til køb af mobilt bredbånd. Når du har læst denne side, vil du derfor være rigtigt godt rustet til at vælge mellem abonnementerne og være kritisk, når du skal finde frem til, hvilken udbyder, der er den rigtige for dig.

Der vil dog også være mere specifikke informationer, der kan være relevant for dig, men hvis du tager udgangspunkt i rådene i denne guide, burde du ikke gå helt galt i byen, når du vælger mobilt bredbånd – vi anbefaler dig dog stadig at se på vores øvrige artikler, hvis du har meget specielle behov, for vi har dækket mange emner, som vi ikke kan komme ind på i denne generelle guide.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Hvad er mobilt bredbånd

Med mobilt bredbånd får du adgang til internettet trådløst. Det er præcist det samme internet, som du får adgang til via stikket i væggen – den eneste forskel er altså, at informationerne bliver modtaget og sendt via trådløse signaler.

Signalerne bruges også til mobiltelefoner, og især internetadgangen på mobiltelefoner. Typisk omtaler man signalerne som 3G- og 4G-signaler, men der er også mere præcise betegnelser som UMTS, HSPA+ og LTE. For den almindelige forbruger er 3G og 4G dog det vigtige at forholde sig til – og som du nok allerede har regnet ud, er 4G en nyere teknologi end 3G, og dermed giver 4G i udgangspunktet højere hastigheder end 3G.

Signalerne bliver sendt fra forskellige master, og bliver modtaget af din enhed til mobilt bredbånd. Dem kommer vi nærmere ind på senere, men som regel er det et lille USB-stik, der indeholder alt nødvendige. Informationerne bliver sendt videre til din computer, og du er på nettet. Det er meget let og kræver ikke, at der skal en teknikker forbi og banke på hoveddøren, mens du burde være på arbejde.

Bindingsperiode og 14 dages fortrydelsesret

Du er som regel altid bundet til abonnementet på mobilt bredbånd i seks måneder, men du kan – som privatperson – aldrig været bundet i længere tid. Køber du dit mobile bredbånd uden udstyr, kan du som regel undgå bindingsperioden.

Selv hvis din hastighed er meget lavere end det, du betaler for, kan du ikke komme ud af abonnementet. Det skyldes, at de ikke kan tage højde for, hvor du bruger dit mobile bredbånd. Køber du dit abonnement via nettet eller telefon, er du dog sikret 14 dages fortrydelsesret. På den måde kan du tage din forbindelse i brug, og hvis det viser sig du er utilfreds med hastigheden, kan du til enhver tid fortryde købet – det kan du naturligvis også af en hvilken som helst anden årsag.

Dækning til mobilt bredbånd – hvorfor er det vigtigt?

Da mobilt bredbånd er trådløst, er det nødvendigt, at du er nærheden af signalet, der bliver sendt fra mobilmaster i hele landet. I det små kender du det måske fra den trådløse bilnøgle, hvor du skal være inden for en hvis afstand af bilen, før den virker. Du kender det sikkert også fra din mobiltelefon, selv om man efterhånden de fleste steder får fin dækning til mobiltelefoni.

Jo tættere, du er på en mast, jo mere stabilt og sikkert signal får du. Der er forskellige teknologier bag masterne, så der er også forskel på, hvilken mast, du er i nærheden af. Det er der dog taget højde for i udbydernes dækningskort, der som regel er det bedste udgangspunkt, når man skal vurdere dækning hos de enkelte udbydere.

Der er et tocifret antal udbydere af mobilt bredbånd, men heldigvis behøver du ikke løbe dem alle igennem, hvis du vil have et komplet billede af dækningen til mobilt bredbånd. Der er nemlig kun fire udbydere med deres egne netværk, og de små udbydere lejer sig derfor ind på ét af netværkene.

Det er 3, Telia, TDC og Telenor, der har deres egne dækningskort. Du finder deres dækningskort her:

Telias dækningskort

Telias netværk bruges også af Call Me, hvilket dog ikke inkluderer 4G-dækningen.

TDC’s dækningskort(er ifølge TDC’s hjemmeside ikke ajourført siden oktober 2011)

TDC’s netværk bruges også af Telmore, Fullrate, Onfone, Dansk Net og M1, hvilket dog ikke inkluderer 4G-dækningen.

3’s dækningskort

Deres netværk bruges også af Oister.

Telenors dækningskort

Deres netværk bruges også af CBB Mobil

På de enkelte kort, kan du se, hvor høje hastigheder udbyderne forventer at kunne levere overalt i Danmark. Du skal dog være opmærksom på, at kortene viser den udendørs dækning og i øvrigt kun er vejledende. Derfor bør du altid forvente lidt lavere hastighed, end det udbyderne angiver på kortene. Vær også opmærksom på, at dækningen kan påvirkes yderligere af lokale forhold. Det kan eksempelvis være store træer eller cementbyggeri.

Dækningen er også afhængig af vejret, så regner og blæser det en dag, vil det også påvirke den hastighed, som du oplever.

Udstyr

Tidligere kom mobilt bredbånd som udgangspunkt med et USB-modem, men det er blevet ret almindeligt, at udbyderne som standard sælger mobilt bredbånd uden udstyr og kun med et sim-kort, som du skal sætte i en enhed.

Hvis du ikke har en bærbar computer, tablet eller modem til mobilt bredbånd, skal du derfor sikre dig, at udstyret følger med, når du bestiller. Hvis ikke, du er bundet til abonnement i seks måneder, er der eksempelvis næsten aldrig USB-modem med.

USB-modem er det mest almindelige udstyr til mobilt bredbånd. I USB-modem’et sidder der er sim-kort, som du kender det fra mobiltelefonerne, og i bund og grund fungerer USB-modem’et som en mobiltelefon. Det opfanger trådløse signaler, som det sendere videre til din computer. Den nødvendige software ligger på modem’et, og du skal reelt bare stikke modem’et i computere, og så er du på nettet.

Fordelen ved USB-modem’et er, at det er meget mobilt og let at putte i computertasken, samtidig med det normalt kun koster et sted mellem 1 kroner og 100 kroner. Ulempen er dog, at du kun kan have én computer på nettet af gangen.

Det problem er du ovre, hvis du køber en router til mobilt bredbånd. Det er langtfra alle udbydere, der sælger mobilt bredbånd med router, men blandt andet 3, Telia og Telenor har løsninger, der giver dig mulighed for at få flere computere på nettet, ligesom du naturligvis kan investere i det nødvendige udstyr selv, og blot købe sim-kort og abonnement ved udbyderne.

Du kan vælge mellem WIFI-enheder, der relativt simpelt sender signalet videre, ligesom du kan få mere traditionelle og formentlig også mere stabile routere, der både kan sende signalet via WIFI og kabel.

Hastighed til mobilt bredbånd

Ofte vil du ikke kunne komme op på den hastighed, som udbyderne sælger deres abonnementer til ganske enkelt pga. dækningen ikke kan nå derop. Derfor bør du stort set ikke lægge vægt på hastigheden, medmindre den er under 4-5 Mbit, og du gerne vil kunne streame tv og musik. 4-5 Mbit bør nemlig være din hastighed, hvis du vil kunne det.

Til almindelig surf, skal du gerne have din forbindelse op omkring 1 Mbit, men det er for de fleste også nok, hvis du ikke vil se videoer og streame musik.

Forbrugsgrænse for data

Når du køber mobilt bredbånd er der en grænse for, hvor meget du kan bruge det. Det er som regel angivet i GB. 1 GB svarer i runde tal til 1000 MB, der i runde tal svarer til 1000 KB. Som regel er pakkerne på mellem 1 og 20 GB data, men der er også pakker med mere eller mindre, ligesom der findes forbrugsafregnede modeller.

Jo mere krævende ting, du laver på nettet, jo mere data bruger du. Især bruger det meget data at streame musik og film, samt downloade store filer. Gør du slet intet af dette, vil du ofte kunne klare dig med 1 GB, men er du på nettet dagligt bør du altid gå op på en højere forbrugsgrænse end det. Streamer du tv og musik, kan du som regel klarer dig med 10 GB, medmindre du gør det dagligt i flere timer – i så fald skal du op på en af de allerstørste pakker. Husk også, at flere computere på nettet samtidig, naturligvis bruger mere data.

Bruger du kun dit mobile bredbånd nogle gange om måneden, vil du måske endda kunne klare dig med mindre end 1 GB eller med en forbrugsafregnet model – selv hvis du streamer lidt tv og video – du skal dog ikke streame specielt lang tid, før en forbrugsgrænse på 1 GB er overskredet.

Priser

Nedenfor finder du priser på mobilt bredbånd. Der står både angivet mindstepris og månedspris. Da priserne svinger meget, anbefaler vi, at du lægger mest vægt på mindsteprisen. Du er ganske enkelt ikke sikker på, at den udbyder der i dag er billigst, også er det om seks måneder.

Desuden kan du ofte skifte udbyder og slippe for bindingsperioden, når du allerede har udstyr, så er en anden udbyder billigere om seks måneder, kan du som regel skifte til udbyderen, uden på ny at være bundet i seks måneder.

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning