Sådan får du optimalt bredbånd til gaming

Har jeg høj nok hastighed til gaming? Er vores forbindelse god nok, hvis mit barn vil holde gamingaften med vennerne?

Det er spørgsmål, vi jævnligt får, og det er et spørgsmål, som en del gamere ikke selv har styr på.

Når sigtekornet er sat ind på modstanderne, er der ikke noget værre end at opleve udfald i spillet, der gør, man pludselig ligger som en udtværet tomat uden at have haft en reel chance for at reagere. Og det skal ikke ske ret mange gang på en måned, før gameren hurtigt kan give internettet og hastigheden skylden.

Det er en udbredt misforståelse, at gaming kræver høj internethastighed. Selv udbydere markedsfører deres abonnementer med højest hastighed mod gamere, men i princippet kan gamere være ligeglade med hastigheden, når de vælger forbindelse i Danmark.

Du kan reelt ikke købe et abonnement med for lav hastighed til gaming i Danmark.

Mange tænker, at når streaming kræver meget hastighed, må gaming kræve endnu mere.

Når du streamer kræver det meget, fordi hver eneste pixel og alle lyde skal sendes fra en server til din enhed.

Når man spiller er der både billede og lyd, ligesom du og modstanderne laver handlinger, som kræver der sendes data hele tiden.

Derfor virker det logisk, at gaming skulle kræve mere.

Med moderne forbindelser er hastigheden derfor stort set ligegyldig, når vi taler online gaming.

Men stort set alt billede og lyd ligger på din enhed – og det betyder, at det faktisk kun er meget lidt data, der skal udveksles. Også selv om der råbes talrige taktikker og beskeder i mikrofonen.

Med moderne forbindelser er hastigheden derfor stort set ligegyldig, når vi taler online gaming.

De fleste spil kræver under 1 Mbit i downloadhastighed, og ofte kan man nøjes med markant mindre – i praksis er der stort set ingen, der har så lav hastighed, og derfor skal man have gang i en utrolig stort mængde gamere, før det er hastigheden på ens internet, der giver dårlige gamingoplevelser.

Med andre ord har de fleste rigeligt til både en gamer i husstanden, og også til at gameren kan invitere en god flok venner hjem.

Bredbånd og den gode gamingoplevelse

Hvis du vil optimere gamingoplevelsen, bør du primært skele mod stabilitet og ping.

Ping er principielt uafhængig af hastigheden.

I princippet er ping faktisk mere en hastighedsangivelse, end det der kaldes hastighed. Hastighed er til gengæld snarere et udtryk for kapacitet.

Hastigheden på bredbånd fortæller nemlig, hvor meget data du kan sende på typisk et sekund. Hvis man tager det over i moderne trafik, svarer det til, hvor meget last man kan have i bilen – det kan svinge fra et lille brev til en kæmpe lastbil med flere ton.

Ping angiver til gengæld, hvor lang tid det tager for en mikroskopisk pakke at nå fra din enhed til en server og tilbage igen. Det måler altså tiden brevet tager om at komme frem.

Det går typisk så hurtigt, at det har mere betydning, hvor store pakker, der kan sendes – men da gaming faktisk ikke kræver store pakker, men til gengæld typisk er dybt afhængig af hurtige reaktioner, betyder ping væsentligt mere end det, der normalt kaldes hastighed.

Typisk måler man en forbindelses ping-værdi ud fra en server hos udbyderen, der sælger forbindelsen.

det vil sige man måler den allerkorteste vej på internettet. I praksis står serveren så godt som altid lidt længere væk.

Typisk vil denne pingværdi være under 20 ms – eller ikke ret meget over. 20 ms svarer til 0,02 sekunder, og spillede du et online spil på en server hos din udbyder, ville det altså være forsinkelsen fra du foretager en handling til serveren har fået informationen og sendt informationer om resultatet tilbage til dig og din enhed.

Hvis en modstander har højere ping end dig, har du en fordel.

Jo længere væk servere er, jo højere vil ping være. Hvis man spiller på en server uden for Europa vil det for alvor kunne mærkes, og generelt bør man derfor gå efter som minimum europæiske servere og gerne enten danske eller fra et af nabolandene.

Det kan være en idé at måle ping, og er den markant højere end 20, kan man overveje at optimere.

Er den målte ping på 20 ms eller under, vil du have ret optimale forhold, hvis du vælger en fornuftig server – og pingværdierne bør dermed ikke være skyld i, hvis det går skidt i spillet.

Hvad kan man gøre for at opimere?

For at optimere ping og stabilitet er det altid en god idé at være koblet til nettet via et kabel i stedet for WIFI.

Med andre ord er fiber generelt bedst for gamere – men det er ikke på grund af hastigheden.

Det giver både bedre stabilitet, og bør også forbedre ping-værdier. Er der kraftigt WIFI-signal, og spiller man på hobbyniveau, kan WIFI dog sagtens gå an.

Pingværdierne er en anelse forskellig fra teknologi til teknologi. I udgangspunktet er fibernet bedst, dernæst coax/kabel-tv, dernæst kobberkabler og til slut mobilt bredbånd.

Alle de kablede forbindelser bør dog kunne levere rigtigt fine værdier, men der kan være lokale forskelle – især for coax, kobber og mobilt bredbånd.

Med andre ord er fiber generelt bedst for gamere – men det er ikke på grund af hastigheden.

Det værste for gamere er, når man bliver ramt af ”lag”. Det vil sige at spillet hakker, og det kan let skyldes internetforbindelsen. Og her er det bestemt ikke unormalt, athastigheden er en del af problemet, selv om det sjældent er på grund af hastigheden ikke er god nok til gaming.

Hvis nogen bruger maksimal hastighed på eksempelvis streaming, vil det kunne lamme gamerens spil, og det vil for alvor være træls, hvis en anden skal bruge 10-20 minutter på at hente et større program eller andet fra nettet, og derfor bruger alt hastigheden.

Derfor bør man i en familie med gamere trods alt lægge vægt på at have lidt mere luft i forbindelsen end normalt. I nogle routere kan man også sætte op, så alle ikke har fuld adgang til hastigheden, ligesom man kan hente programmer til det samme.

Det kan være med til at gøre, at én computer ikke bare bruger alt hastigheden, og derfor lammer de andre – omvendt betyder det også, at det vil tage længere tid at downloade ting, så den bør ikke sættes for lavt.

En enhed kan streame HD, hvis den har 6-8 Mbit til rådighed – men typisk vil den gerne hente lidt i forvejen, så skal der være plads til gaming ved siden af, bør man afsætte lidt mere pr. enhed der streamer. Vil man ligefrem streame i 4K-kvalitet, skal man op på 20-30 Mbit pr. enhed.

Giver høj hastighed aldrig mening for gamere?

Her i artiklen fokusere vi på folk, der gamer via spil lokalt på deres egne computer. En ny tendens der kan vokse sig større er at streame spil, og her vil det typisk betyde, du ikke har spillet til at ligge på din computer, og så er det snarere krav til streaming man skal skele mod.

Det kan godt være en Lada kan køre 130 km/t, men går man op i biler, er det federe at sidde i en Audi.

Men spiller du spil med mål om hurtige reaktioner med andre via nettet, vil du typisk søge imod bedste de bedste betingelser, og det har du, når spillet ligger på din egen computer – og her har hastigheden altså stort set ingen betydning.

Men gamere kommer altid til at gå op i hastighed. Det er lidt ligesom, mange har det med biler. Det kan godt være en Lada kan køre 130 km/t, men går man op i biler, er det federe at sidde i en Audi.

Mens du spiller har det dog ingen betydning overhovedet.

Alligevel giver det mening for mange gamere at skele til hastigheden.

Typisk bliver spil i dag downloadet, og de kan hurtigt fylde flere GB – og det tager meget lang tid at hente på en langsom forbindelse.

Samtidig kommer der ofte flere opdateringer, der i nogle tilfælde også kan have en meget voldsom størrelse.

Derfor bør man som gamer ikke gå alt for meget på kompromis med hastigheden. Men der er intet at vinde i spillet ved at have 1 Gbit i forhold til 2 Mbit.

Hastigheden har altså primært betydning for, hvor meget tålmodighed, man skal have, når der skal hentes spil og opdateringer.

Pingværdierne er det vigtige, når du spiller online, og de bliver ikke lavere, fordi hastigheden er højere. Faktisk kan det være lige omvendt. Har du kobberforbindelse, kan det nemlig påvirke pingværdierne negativt, hvis hastigheden er spændt ud til det maksimale.

Internetudbyderen Kviknet sælger ligefrem opsætning af kobberforbindelser, der er optimeret mod at give den bedst mulige ping.

Så hvad bør jeg gøre?

Hastigheden betyder ikke det store for gaming. Køb en kablet forbindelse, og sæt hvis muligt din computer til nettet med kabel fremfor WIFI.

Sæt eventuelt begrænsning på hastigheden pr. enhed, eller lav aftaler om, der ikke downloades, mens der spilles.

Har du maksimal hastighed på en forbindelse via kobber, og er pingværdierne højere, kan du overveje at skrue ned for hastigheden – hør eventuelt din udbyder, om de kan lave justeringer for at optimere pingværdierne, hvis de er højere end 20 ms, når du er koblet til via kabel.

Hvis der skal kunne streames og downloades samtidig med gaming, er det en god idé at have lidt ekstra hastighed at løbe på – men for stort set alle familier er eksempelvis 100 Mbit mere end rigeligt – og mindre kan typisk også gøre det.

Er du kun gamer, og er du ligeglad hvor hurtigt du downloader filer og om du kan streame, kan du principielt gå ned på 1 Mbit – men held og lykke med at finde en forbindelse, der er så langsom. Vær dog opmærksom på at online gaming kræver både download og upload hastighed – så sørg for, du ikke er langt under 1 Mbit i uploadhastighed.

Læs mere om internet til gamere og se priser

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning