Er det sikkert at handle på nettet?

Hvis man er kritisk, er det sikkert at handle på nettet. Uanset om du bestiller internetforbindelse, bøger, film eller andet bør du dog altid tage dine forhåndsregler.

Ligesom du kan blive snydt i det lokale supermarked, kan du også blive snydt af butikkerne på nettet!

Heldigvis er der flere ting, man kan undersøge for at sikre sig bedst muligt mod ubehagelige oplevelser.

E-mærket

Et godt sted at starte er hos e-mærket. En lang række organisationer står bag e-mærket – blandt andet flere fagorganisationer, Forbrugerrådet og Finansrådet.

Du er blandt andet garanteret gode muligheder for reklamationsret, hvis en butik er E-mærket. Mærket vil være synligt, når du er på en butiks hjemmeside(som regel i et af hjørnerne), og når du klikker på e-mærket kommer du til e-mærkets side, hvor du vil se en side, der bekræfter, at siden er godkendt.

For at være sikker på, siden er E-mærket er det en rigtig god idé at trykke på det, da en del sider har sat E-mærket ind uden at have det – her vil du ikke kunne komme til en side, der bekræfter E-mærket for den internetbutik.

E-mærket giver dig også mulighed for at klage over en butik gennem dem, og ifølge deres statistikker løser de omkring 90 procent af klagerne – hvis der kommer mange klager af samme type henvendt til samme butik, risikerer butikken at få frataget E-mærket.

Nedenfor kan du se en video om E-mærket, som de selv har produceret.

Danskernes holdning til specifikke netbutikker

I udgangspunktet kan du trygt handle hos butikker med E-mærket, men selv om en butik har E-mærket, er de ikke nødvendigvis pålidelige – og kunderne kan også have gode erfaringer med butikker, der ikke har E-mærket. Derfor kan det også være en god idé at slå butikken op på Trustpilot. Her anmelder forbrugere butikkerne, efter de har handlet.

Du bør dog være opmærksom på, at det ofte er de utilfredse kunder, der anmelder – og sådan bør det også værre. Har vi haft en god oplevelse efter én handel i en tøjbutik, får det os ikke til at anbefale den til skyerne, men har vi derimod én rigtig dårlig oplevelse og ingen gode, skal vi nok advare venner og familie!

Desuden opfordrer nogle netbutikker de handlende til at anmelde dem på Trustpilot, hvilket gør, at flere glade kunder bliver ledt ind på siden – det betyder, at det er svært at sammenligne virksomhedernes karakterer.

Derfor bør du i stedet læse kommentarerne og lægge mindre vægt på gennemsnitskarakteren. Med læsernes kommentarer kan du nemlig få et bedre indblik i, hvad der bliver kritiseret – og en del virksomheder svarer endda også direkte på en del af kritikken, hvilket kan give et godt indblik i, hvordan de forholder sig til kundeklager.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning