Sådan får du bedre trådløst signal

Mange af os kender problemet. Computeren, telefonen eller tablet’en hopper konstant af det trådløse internet, fordi signalet ikke er stærkt nok i alle rum.

Men der er flere ting, man kan gøre for at forbedre signalet, og der er flere faktorer, der spiller ind.

Routeren kan være placeret et sted, som ikke er optimalt, og udstyrets alder kan også have betydning. Derudover findes der flere og flere produkter så som smartphones, tablets og TV, hvor der er mulighed for at koble på trådløs-netværk, og det er med til at gøre, at signalet kan blive forstyrret.

Find et andet sted til routeren

Placering af routeren er en af de første ting, du bør overveje, og der er flere ting, du kan tage med i overvejelserne. Bygningens konstruktion og materialer kan begrænse rækkevidden, da de reflekterer eller “fanger” signalet. Hvis du flytter routen til et andet sted, kan det forbredre adgangen til det trådløse netnærk – du kan eksempelvis måske finde en mere central plads i huset eller på en hylde.

Brug en anden kanal

En anden måde at forbedre sit trådløse netværk er at skifte kanal på routeren, og det kan især være effektivt hvis du bor i en lejlighed.

Med naboernes netværk i nærheden og flere produkter tilsluttet det trådløs-netværk kan signalet fra routeren blive nedsat på grund af støj. Grunden er at de sender i det samme frekvensområde og ved at skifte kanal kan du forminske dette. Man kan sammenligne det med at stå i kø i supermarkedet – stiller du dig i køen med flest mennesker, tager det længere tid at komme igennem. På samme måde kan du ved at vælge en kanal, der ikke bliver forstyret af naboerne, sikre at signalet kommer mere effektivt frem.

Du skal logge ind på din router for at skifte kanal – under instillinger finder du det punkt, hvor der kan skiftes kanal. For at logge ind på routeren, skal du logge dig ind, og som regel har du fået brev med loginoplysninger til dette, da du modtog dit udstyr.

Men hvordan finder du så frem til en bedre kanal? Der findes gratis apps til smartphones og tablet (søg efter “wifi analyzer” eller “network analyzer”), og du kan også finde programmer til computeren (eksempelvis Metageek inSSIDer) til computeren, som kan analysere trådløs-netværk i området og vise en kanal, som er bedre at bruge.

Udvide rækkeviden af det trådløse netværk

Det er desværre ikke altid, at gratisløsningerne er nok til at løse problemerne. I stedet kan man vælge at investere i udstyr.

En løsning på at forbedre dit trådløse-netværk kan være en wifi reapeater. Den fungerer ved at modtage signal fra din eksisterende router og udvide rækkevidden på dit netværk ved selv at sende trådløse signaler videre. Den er let at installere. Du sætter den op ved at anbringe repeateren i en stikkontakt, hvor der signalet er stærkt nok til at modtage en ordentlig forbindelse fra dit eksisterende trådløse-netværk. Herefter skal du logge ind på repeateren via computeren og indtaste loginoplysningerne til den eksisterende router for at tillade udvidelsen af netværket. Herefter sender den altså signalet videre, så det kan nå flere rum.

Brug elnettet i dit hjem

I stedet for at bruge en wifi-repeater kan løsningen også være “Homeplugs”, der anvender el-nettet i dit hjem. Dette er en kablet løsning, som består af en sender og modtager. Senderen tilskuttes via et netværkskabel til routeren og placeres i en stikkontakt. Modtageren sættes i stikkontakten i det rum, hvor der kan være dårligt signal fra routeren. Forbind Homeplug-modtageren og computeren med et netværkskabel og vupti – så er der forbindelse til netværket.

Er der flere rum du gerne vil bruge homeplugs, kan du købe flere modtagere. Sender og modtager skal sættes direkte til stikkontakten. Du kan dog ikke bruge forlængerledning, hvilket kan være en ulempe, da reapeteren kan spærre en stikkontakt ved siden af. Homeplugs kan også anvendes, selvom der er flere sikringsgrupper, men bor du i en etageejendom, bør du kryptere forbindelsen. Så undgår du, at andre med en homeplug kan komme ind på dit netværk og misbruge din forbindelse.

Køb din egen router

Ved selv købe en router kan rækkevidden af det trådløs-netværk forbedres, idet du kan sikre, at routeren understøtter de nyeste standarder. Dette vil især være en fordel, hvis internetleverandørens router er en ældre model. Når du køber en router, kan du overveje en router, der kan køre på på to frekvenser. Så kan den skifte mellem 0frekvesområder. De fleste routere bruger nemlig 2.4 gigahertz. Det andet frekvensområde er 5 gigahertz, og du vil med denne undgå det meste af forstyrrelsen fra andre routere i nærheden. Dog skal du være opmærksom på, om dit andet udstyr kan bruge 5 gigahertz.

Hvis du har haft din udbyder i en længere periode, kan du også forsøge at høre udbyderne, om det er muligt at få udskfitet dit udstyr med en nyere model fra deres side – det er dog langtfra sikkert, det er muligt, og der er heller ingen garanti for, at udstyret er af nyeste kvalitet.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning