Hvad er minimumshastigheder på bredbånd?

Det kan være forvirrende, at nogle internetudbydere lister deres hastigheder med minimumhastigheder, mens andre ikke gør – langt hen af vejen er der dog gode grunde, selv om det kan være forvirrende, når man bladrer mellem udbyderne.

Årsagen til en del udbydere bruger minimumhastigheder er en aftale mellem udbyderne og forbrugerombudsmanden. Aftalen skal gøre det mere gennemskueligt, hvilken hastighed du reelt er garanteret.

Minimumhastigheden er altså det, du er helt sikker på at få via dit abonnement. Hvis eksempelvis du køber et abonnement på 20 Mbit, men minimumhastigheden er 12 Mbit, så lever udbyderen op til sin del af aftalen, hvis blot hastigheden er over 12 Mbit – også selv om hastigheden konstant ligger på eksempelvis 13 Mbit.

Derfor bør du lægge ret høj vægt på minimumhastigheden. Udbyderne bestræber sig dog på at komme op på den hastighed, du reelt har købt, så køber du et 20 Mbit abonnement, vil du også normalt få 20 Mbit. Men omvendt bør du også være opmærksom på minimumhastigheden, hvis den er så lav, at du ikke vil få en tilfredsstillende forbindelse. Hvis hastigheden på abonnementet er langt over minimumhastigheden, kan det derfor været et problem, og det er derfor en fordel, hvis de to hastigheder er tæt på hinanden.

Ofte svarer minimumhastighederne til lidt mere end hastigheden i pakken, der er et nummer langsommere hos den enkelte udbyder. Har en udbyder således en pakke på 30 Mbit, og dernæst en pakke på 50 Mbit, vil minimumhastigheden i den sidste pakke ofte ligge på 30-32 Mbit.

Hvorfor er der ikke minimumhastigheder hos alle udbyderne?

Den første tanke for mange er nok, at udbyderne uden minimumhastighederne ikke lever op til aftalen, men sådan forholder det sig ikke. Kort fortalt er der tre udbredte ikke trådløse bredbåndstyper i Danmark: kobber (xDSL / internet via telefonstikket), internet via kabel-tv og fiberbredbånd.

Det er via kobbernettet, du vil støde på minimumhastighederne. Hastigheden afhænger af flere ting – blandt andet kvaliteten af kobberet og afstanden til nærmeste central. Da TDC reelt sidder på hele kobbernettet i Danmark, og de øvrige udbydere lejer sig ind på nettet, så er der sjældent væsentlige forskelle på, hvor hurtigt bredbånd udbyderne kan levere på din adresse via denne teknologi. Hvis udbyderen bruger denne teknologi, skal der fremgå en minimumhastighed.

Bemærk dog at TDC har valgt at sælge deres abonnement med en garanteret hastighed. I skrivende stund betyder det, at du er sikret 20 Mbit, men kan de tilbyde mere, kan hastigheden komme op på 40 Mbit. De har altså valgt en omvendt strategi, hvor minimumhastigheden er det forbrugeren bestiller, og ekstra hastighed blot er en bonus – modsat standarden, hvor det er forbrugeren der løber en risiko ved at bestille et abonnement velvidende, at der er risiko for markant lavere hastighed.

Internet via kabel-tv har ikke minimumhastigheder i Danmark. Det skyldes, at man her er langt mere sikker på at kunne levere den bestilte hastighed. Ikke desto mindre er der ulemper, du skal være opmærksom på. Hastigheden kan nemlig blive påvirket, hvis der i området er meget aktivitet på nettet, og derfor kan man i spidsbelastningsperioder opleve langsommere hastighed. Udbyderne forsøger dog naturligvis at dæmme op for dette ved at udvide og udvikle netværkene, men reelt kan man risikere langsommere hastighed i perioder, ligesom problemet kan blive forværret, hvis flere husstande bliver tilkoblet, uden udbyderen ændrer på netværket.

At hastigheden kan være lavere i spidsbelastningsperioder skal dog i mindst muligt omfang være forbrugerens problem. Førnævnte aftale med forbrugerombudsmanden kræver derfor, at udbyderen i gennemsnit leverer den hastighed, som forbrugeren har bestil med. Har du bestilt 20 Mbit, skal den gennemsnitlige hastighed altså være på 20 Mbit. Det betyder derfor også, at udbyderne på grund af risikoen for langsommere hastighed under spidsbelastning typisk vil levere en lidt højere hastighed, end du har bestilt. Til gengæld vil du jo dog også kunne opleve langsommere hastighed ved spidsbelastning, og det er jo vel at mærke på tidspunkter, hvor man typisk gerne vil på nettet. Det er dog sjældent mere end højest et par Mbit lavere hastighed, man vil opleve.

På fibernet er der ikke minimumhastigheder. Det skyldes ganske enkelt, at der i udgangspunktet ikke er nogen teknologisk udfordring med at levere de hastigheder, som der bliver solgt. Du får således hastighedsgaranti.

Priser på bredbånd med forskellige hastigheder

I vores tabeller kan du altid se den eventuelle minimumhastighed under den potentielle hastighed.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 1000/100 Mbit
(minimum: 900 / 90 Mbit)
6 mdr. 2192 kr. 299 kr.
(min. pris: 2192 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning