Må jeg koble mig på et trådløst netværk uden kode?

Du kan formentlig koble dig på et trådløst netværk uden kode, men du må ikke, hvis det ikke er tiltænkt offentlig adgang. Reelt risikerer du at skulle i fængsel, da det regnes for brugstyveri. Desuden kan der være farer forbundet med at logge på.

I praksis behøver du naturligvis ikke frygte fængsel, men ikke desto mindre bør du være påpasselig.

Hvis en person ikke har sikret sit trådløse net, er der som regel to mulige årsager:

1. Personen ved ikke, hvordan han eller hun sikrer nettet – Hvis du ved, hvem der har netværket, kan det derfor være en god idé at gøre personen opmærksom på det, da han eller hun kan komme i problemer, hvis fremmede logger sig på og gør noget kriminelt, ligesom personens forbindelse kan blive unødigt belastet af andres brug.

2. Personen bag netværket forsøger at overvåge dine aktiviteter og dermed stjæle personfølsomme oplysninger fra folk, der ”låner” netværket. Det kan være koder til mail eller netbank – de sidste bør dog ikke være mulige at få fat i, men der er ingen grund til at risikere noget!

Det første er det klart mest almindelige, men du bør alligevel ikke logge på ubeskyttede netværk uanset grunden. Du er sikrest på et netværk, du selv har sat op, og der er ingen grund til at logge på et fremmed trådløst netværk, når det reelt er ulovligt. Bemærk, at det heller ikke er tilladt at dele internetforbindelse med naboen – heller ikke efter aftale – er du på besøg, er det dog naturligvis noget andet, men abonnementet er kun knyttet til husstanden.

Det er naturligvis tilladt at koble sig på netværk, hvis de er tænkt som offentlige – eksempelvis på caféer, biblioteker og lignende.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning