Hvad er IPv6?

De fleste behøver stadig ikke skænke IPv6 en tanke – der er ingen tvivl om, det er en del af fremtiden, men det er få, der vil opleve en stor ændring.

IPv6 er stille og roligt ved at gøre sit indtog, og vil løbende blive mere og mere udbredt for til sidst at blive den reelle standard. Helt kort fortalt er IPv6 et nyt system til IP-adresser, der betyder, de vil komme til at se anderledes ud end det hidtige IP-system – og frem for alt øge antallet af IP-adresser enormt.

For at forstå IPv6 er det vigtigt, man forstår, hvad IP-adresser generelt er. Det traditionelle system af IP-adresser er baseret på et system kaldet IPv4. Med det system er man allerede presset på antallet af IP-adresser. Computere, smartphones, internettelefoner og skræmmende meget andet skal nemlig have IP-adresser, og det betyder, at man ganske enkelt er løbet tør for kombinationer – og man forventer, at behovet vil fortsætte med at stige i højt tempo.

Det kan måske være svært at forstå, men IPv4 er ganske enkelt ikke designet til den måde internettet i dag bliver brugt på. På samme måde som, nummerpladesystemet ville blive presset, hvis bilnummerpladerne også fremover skulle tildeles mennesker, kæledyr, cykler og græsslåmaskiner. Systemet ville hurtigt løbe tør, og man skulle finde nye måder at lave kombinationer på.

Det er det IPv6 er – en ny måde at kombinere sig frem til en IP-adresse. Med IPv4 er der 4 milliarder mulige kombinationer – i IPv6 er der teoretisk 340 sekstillioner, eller 340000000000000000000000000000000000000 adresser i stedet for 4000000000. Indtil videre vil du dog relativt sjældent støde på IPv6 adresser, men langt det meste software og udstyr understøtter IPv6, og der er ingen tvivl om, at det vil blive standarden i fremtiden, og det bliver derfor også løbende mere og mere udbredt. I bund og grund har det dog ingen reel betydning for brugeren.

I modsætning til IPv4 er der i IPv6 blandt andet bogstaver.

Har jeg en IPv6 eller IPv4?

I bund og grund har det ingen betydning, men hvis du har en IPv6 bør din IP-adresse fremgå på måden IPv6 er designet på her: http://www.myipaddress.com/show-my-ip-address/

IPv4 består kun af tal. I alt er der fire tal adskilt af tre punktummer. Hvert enkelt tal er på mellem et og tre cifre.

IPv6 består af både tal og bogstaver. I alt er der otte grupper, der hver består af præcis fire cifre og/eller tal. Disse tal og cifre er adskilt af kolon.

Hvis du gerne vil have en IPv6-adresse, kan du se på IPv6-adresse.dk hvilke udbydere, der tilbyder dette.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning