Guide for gamere – find det rigtige internet

Billede af individ

  • Gamer:

  • Jeg bruger internet til
  • ✓ Primært spil
  • ✓ Download af store filer
  • ✓ Meget surf

Hvis du spiller spil over nettet, stiller det selvsagt nogle krav til din internetforbindelse. Hvis du er alene på forbindelsen, gør det valget meget lettere, men deler du med andre, der også bruger nettet til spil og download, bør I have en hurtig forbindelse.

Det kan svinge lidt fra spil til spil, hvor meget hastighed, de egentlig kræver. Generelt behøver du dog faktisk ikke lægge ret høj vægt på hastigheden. Det skyldes blandt andet, at alt grafik og lyd i udgangspunktet ligger på din computer, og det er derfor ret simpelt, hvad der skal sendes frem og tilbage af data.

I hovedreglen er omkring 4-5 Mbit pr. enhed der spiller spil over nettet derfor faktisk mere end rigeligt. Også selvom du eksempelvis har samtaler kørende med dem du spiller med og mod over andre tjenester samtidig.

Downloader du ofte, vil du til gengæld formentlig være interesseret i meget hurtigt internet, og med eksempelvis fibernet kan du få meget hurtigt bredbånd, der kan hente opdatering og spil ned hurtigt.

Spiller du spil, der kræver meget hurtige reaktioner, bør du til gengæld lægge vægt på ping-værdier. Ofte er de fornuftige og ikke noget, der gør den store forskel på de forskellige teknologier, men vil du gerne jagte de helt optimale forudsætninger, kan du skele til det.

Især gælder det i den sammenhæng om at undgå mobilt bredbånd. Fiber er til gengæld det bedste. Paradoksalt nok, kan det også ødelægge din pingværdi, hvis du får internet via telefonkablet, og din hastighed er skruet op til det absolut højeste. Kviknet tilbyder at tilpasse linjen, så den er optimeret mod gaming for en lidt forhøjet månedspris.

Jeg er ikke alene om mit bredbånd

Deler du forbindelsen med andre, bør I aftale loft på hastigheden, når I downloader eller indstille begrænsninger i routeren, så I ikke bruger al hastigheden på én computer til download, samtidig med at en anden gerne vil spille over internettet.

Hvis en downloader en fil, vil det ofte føre til, at spil over nettet bliver helt lammet imens – og selv hvis det blot er et minut, kan det helt ødelægge spiloplevelsen, men det kan reelt ske uanset hastighed, omend det naturligvis er hurtigere overstået med en hurtigt linje.

Du bør så vidt muligt holde dig fra mobilt bredbånd – i hvert fald til gaming. Det kan let sluge en del data, når der er opdateringer. Desuden er hastighederne ustabile, og der er ikke noget mere bittert end at have sigtekornet sat ind for derefter at se spillet lagge, og det sikre skud blive til en pinefuld død for dig selv.

Det er også bittert, at pingtiderne ofte også er meget høje, hvilket er meget negativt for gaming. Det er dog en del bedre, hvis der er god 4G-dækning, men det er meget sjældent optimalt.

Hvis de spil, du spiller, ikke kræver hurtige reaktioner, kan mobilt bredbånd alligevel være en fin løsning.

Hvis det er muligt, bør du også trække kabel i stedet for at koble dig på internettet via WIFI. Det sikrer både en mere stabil hastighed, og samtidig går mindre af hastigheden tabt. Slutteligt forbedrer det også typisk ping-hastigheden en anelse.

Husk upload, hvis du vil være host for et spil

Hvis du vil hoste et spil, skal du være opmærksom på din uploadhastighed og ofte også, hvor meget hukommelse din computer har.

Ofte er upload dyrt at købe, men hos fiberudbydere kan du få rigtigt gode uploadhastigheder, der gør det muligt at hoste et spil på helt optimale vilkår.

Mange spil vil dog næppe kræve mere end maksimalt et par Mbit i upload, men med højere upload er du naturligvis på den sikre side. Jo flere spillere, der er med i dit spil, jo mere uploadhastighed har du generelt brug for – husk dog også, at din computer også skal være god for at kunne hoste større multiplayer spil optimalt.

Generelt er det sjældent en god idé at hoste et spil med mere end 4-5 spillere, medmindre du har fibernet og en relativt kraftig computer. Vær også opmærksom på, at du ofte skal åbne porte i din router, før du kan hoste et spil via nettet.

Nogle gamere går i fælden med at købe det absolut hurtigste og forvente, det giver bedre spiloplevelse. Men de hurtigste traditionelle kobberforbindelser har faktisk ofte lavere pingtider, og er derfor ringere end langsommere forbindelser – det betyder, at det ikke er en fordel for dig, hvis du presser hastigheden op til det absolut højeste, du kan få på din adresse via kobber.

Derfor bør du ikke søge mod de absolut hurtigste forbindelser ved andet end Waoo, Stofa og YouSee – ellers risikerer du så høje pingtider, at det kan gå ud over dit spil – især hvis det er reaktionskrævende spil.

Vores anbefaling

  • Hold dig fra mobilt bredbånd – og brug helst kabel fremfor Wifi.
  • Gå efter mindst 10 Mbit – men hvis du også downloader ofte, vil du sikkert være glad for så højere hastigheder – men pas på med at presse kobberhastigheden til det maksimale. Med fibernet eller eventuelt internet via kabel-tv udbyderen er der som regel lave pingtider.
  • Er i flere, der deler forbindelsen, så sørg for at have klare aftaler om, hvordan I sikrer, at forbindelsen kan bruges til at spille over internettet, så der ikke sidder én og downloader og ødelægger spiloplevelsen.
  • Vær opmærksom på uploadhastigheden hvis du vil hoste netværksspil.

Priser på fastnet bredbånd, der passer til dit behov

Vi har samlet på priser og teknologier, der passer godt til gamere – bemærk, at Kviknet også i skrivende stund også kan opsætte forbindelsen specifikt til gaming mod en merpris i forhold til den listede pris.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 35 / 5 Mbit)
6 mdr. 2072 kr. 279 kr.
(min. pris: 2072 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning