Hvad er fastnet bredbånd?

For at gøre det mere overskueligt og lettere at forstå for dig som læser, har vi her på siden valg at bruge begrebet “fastnet bredbånd” en del steder.

Fastnet bruges normalt om telefoni, og beskriver de telefoner, der bruger “faste” ledninger i modsætning til mobiltelefoner, der får trådløse signaler fra mobilmasterne.

På samme måde giver det mening at kalde det “fastnet bredbånd“, som et modstykke til “mobilt bredbånd“. Det dækker altså over de forbindelser, der kommer via kabler, uanset om det er de traditionelle ADSL-forbindelser, fibernetforbindelser, gennem kabel-tv eller noget helt fjerde.

Hvorfor giver det mening at kalde det fastnet bredbånd?

Ordet bredbånd dækker over internet med en hvis hastighed, og reelt er alt internet i Danmark – også på telefoner – bredbånd. Bredbånd er tidligere blevet defineret som internet med en hastighed på mindst 2 Mbit.

Bredbånd bliver mange steder både brugt som betegnelse for traditionelle forbindelser og mobilt bredbånd – men samtidig kan det også bruges som betegnelse, når man udelukkende tænker på traditionelt bredbånd. Vi har valgt at adskille de to, så bredbånd her på siden ofte dækker over begge begreber, mens fastnet bredbånd kun dækker over traditionelt bredbånd. Fastnet bredbånd er altså en samlet betegnelse for de teknologier, der giver bredbånd, der ikke er trådløs.

Hvordan routeren fordeler internettet har intet at sige. Hvis routeren er trådløs, er det stadig fastnet bredbånd, på samme måde som det stadig er fastnet telefoni, selv om selve telefonen er trådløs og kan tages med i køkkenet. Hvis internettet bliver leveret gennem et stik i din væg er det altså fastnet bredbånd, uanset hvilke enheder du bruger til at fordele internettet. Kan dit internet derimod tages med dig på farten er det mobilt bredbånd.

Hvornår giver betegnelserne ikke mening

Satellit internet hører i princippet til i en kategori for sig selv. Det har ikke den mobilitet, du kender fra mobilt bredbånd, men samtidig kommer det ikke via kabler, ligesom det vi definerer som fastnet bredbånd.

Satellit internet kommer via trådløse signaler fra satelitter i himlen. Det er med til at sikre helt komplet dækningsgrad. Ulempen er dog, at det kommer via parabol, og dermed ikke er mobilt. Samtidig er det også ret dyrt både i oprettelse og abonnement.

Priser på fastnet bredbånd

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning